Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικός «Λαβύρινθος»

Είχαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε πριν από τρία χρόνια, μέσα από τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Ουράνιο Ταξίδι». Δίσκος που μοσχοβολούσε Ελλάδα και καταδείκνυε αγάπη αληθινή για το καλό ελληνικό τραγούδι. Ο λόγος για το μουσικό σχήμα «Ανώνυμοι» - Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία - το οποίο επιστρέφει δισκογραφικά με μια αξιόλογη δουλιά, σμιλεμένη επίσης με μεράκι, δημιουργική έμπνευση και αγάπη για την ελληνική μουσική.

«Στο Λαβύρινθο» - είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου, που ήδη κυκλοφορεί στη Γερμανία - συνεργάστηκε και ο Μανώλης Ρασούλης γράφοντας τους στίχους δύο τραγουδιών. Οι στίχοι των υπόλοιπων τραγουδιών είναι των Νίκου Λυγερού, Αρη Κόκκοβα και Ασπας Ανωγιάτη, ενώ τη μουσική έγραψαν οι Νίκος Φυντανίδης, Κώστας Χριστοδούλου και Λευτέρης Σταμπούλογλου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Κώστας Χριστοδούλου και η Ασπα Ανωγιάτη.

Ρυθμοί ελληνικοί (συρτοί, χασαποσέρβικα, χασάπικα, ζεϊμπέκικα, τσιφτετέλια), στίχοι που ξεδιπλώνουν συναισθήματα, ερμηνείες όμορφες και απέριττες συνθέτουν το CD, που περιλαμβάνει συνολικά δεκατρία τραγούδια. Κομμάτια, που περπατούν «στο λαβύρινθο του κόσμου», που «ξορκίζουν το σεβντά», που αναβλύζουν νοσταλγία, που ακολουθούν το «νήμα» της μνήμης, της προσμονής, της ελπίδας. Δημιουργίες, που μέσα στην πολυπολιτισμική, πολύχρωμη βερολινέζικη ατμόσφαιρα κομίζουν τον ήχο του μπουζουκιού, του τζουρά, του μπαγλαμά, μαζί με ηχοχρώματα και άλλων οργάνων (μπάσο, βιολί, ακορντεόν, βιολοντσέλο, κιθάρα, πιάνο). Τραγούδια, που εκμηδενίζουν χιλιομετρικές αποστάσεις, δίνοντας την αίσθηση ότι γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν όχι στην ξενιτιά, μα μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, την Ελλάδα.

 

(Source: http://www.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=1550114)