ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Μετάβαση στον Καιρό Εγγραφείτε


Ο Καιρός Σήμερα
Λευκωσία: 13°/26°C
Λεμεσός: 14°/24°C
Λάρνακα: 13°/26°C
Αμμόχωστος: 13°/26°C
Πάφος: 13°/24°C
Πρόδρομος: 1°/12°C
Data provided by weather.com
Αρχική Σελίδα > Ρεπορτάζ > ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, ΝΑΙ στο δίκαιο
Ρεπορτάζ
09 Δεκεμβρίου 2002

ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, ΝΑΙ στο δίκαιο

Μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του σχεδίου λύσης του Κυπριακού μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες

Αρσένης: Το Σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς και κάτι παραπάνω
Μητροπολίτης Κερύνιας: «Συνεχής διολίσθηση των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου»

Του Κορνήλιου Χατζηκώστα
Φωτογραφίες Χρίστος Μιλτιάδης

Βροντές, αστραπές και συνεχής καταρρακτώδης βροχή συνόδευαν το χθεσινό παγκύπριο συλλαλητήριο που οργάνωσε η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Παρά τις αντίξοες συνθήκες πλήθος κόσμου, πέραν των πέντε χιλιάδων, συνέρρευσαν στην εκδήλωση, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν ο παλμός και η αγωνιστικότητα, η οποία άλλωστε φαινόταν και με την παρουσία των ανθρώπων μέσα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ο λαός, για άλλη μια φορά, με πιο δυνατή τώρα φωνή φώναξε ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν, προτάσσοντας το δίκαιο, τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύριο σύνθημα του συλλαλητηρίου ήταν «Παγκύπριο συλλαλητήριο με το σύνθημα «Οχι στο Σχέδιο Ανάν. Ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταρρακτώδεις βροχές άρχισαν στις 5.30 το απόγευμα, μισή περίπου ώρα πριν από την ανακοινωθείσα ώρα έναρξης της εκδήλωσης, και τέλειωσαν περίπου μισή ώρα μετά τη λήξη. Το ότι λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση άρχισαν καταρρακτώδεις βροχές αποθάρρυνε, βεβαίως, αρκετό κόσμο να παραστεί. Παρά ταύτα, όμως, ήταν παρόντες άτομα όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Οι βροχές οι οποίες ήταν καταρρακτώδεις και συνοδεύονταν από βροντές και αστραπές, συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά κανένα δεν πτόησαν από τους παρισταμένους, ούτε έκαμψαν τον παλμό της εκδήλωσης. Αντιθέτως, δυνάμωσαν το σθένος και ατσάλωσαν την αποφασιστικότητα του λαού, ο οποίος με αλεξιβρόχια παρακολουθούσε με προσοχή την εκδήλωση.

Παρευρεθέντες στο συλλαλητήριο χαρακτήριζαν ως πρωτοφανές το γεγονός ότι στην Κύπρο, που τον τελευταίο καιρό δόθηκε η εντύπωση ότι επικρατεί ο εφησυχασμός και η λήθη, έγινε μια τέτοια μεγαλειώδης, υπό τις περιστάσεις, εκδήλωση.

Το ίδιο τόνισαν μετά το συλλαλητήριο εκπρόσωποι των ίδιων των διοργανωτών, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Ομιλίες στο συλλαλητήριο απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και ο Δήμαρχος Κερύνιας Κωνσταντίνος Ωρολογάς.

Στο τέλος του συλλαλητηρίου εγκρίθηκε διά βοής ψήφισμα που καταδικάζει το Σχέδιο Ανάν, ενώ ανακοινώθηκε ότι η Πατριωτική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών της Ελλάδας θα διοργανώσει την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στην Αθήνα.

Τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Αρσένη όσο και των άλλων ομιλητών ακούγονταν ενθουσιώδη συνθήματα, όπως «Από αριστερά μέχρι δεξιά όλοι στον αγώνα για τη λευτεριά» «Λευτεριά επιστροφή», «Η συνομοσπονδία είναι προδοσία, είναι το ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία» και άλλα.

sxedio_oxi_broxh_b021209Nαι,

το Σχέδιο Aνάν

επιβραβεύει

τον Aττίλα.Αρσένης

Σε ομιλία του στο συλλαλητήριο ο κ. Αρσένης τόνισε χαρακτηριστικά αρχίζοντας την ομιλία του: «Αδέλφια της Κύπρου, η βροχή είναι γούρι. Οι βροντές και οι αστραπές δε μας φοβίζουν». Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι η μεγάλη αυτή και ενθουσιώδης συγκέντρωση δείχνει ότι ο λαός είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για τα δίκαιά του. Εμείς από την Ελλάδα, πρόσθεσε, σας λέμε ότι είμαστε μαζί σας και μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για τα δίκαια της Κύπρου.

Πρέπει να απορρίψουμε την αντίληψη, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί ο πολίτης, ότι δεν πρέπει να γίνουν συλλαλητήρια και ότι πρέπει η διπλωματία να διεξάγεται ερήμην του λαού. Ο λαός αποφασίζει, πρόσθεσε, και ο λαός εγκρίνει με δημοψηφίσματα και με βάση την ετυμηγορία του λαού διαπραγματεύονται οι πολιτικές μας ηγεσίες. Απαιτούμε από τις πολιτικές μας ηγεσίες, τόνισε, να σταθούν στο ύψος των εθνικών περιστάσεων. Να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να εκπληρώσουν το εθνικό τους καθήκον. Έτσι που ήλθαν τα πράγματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει, είπε, πριν από τις 12 Δεκεμβρίου να υπογραφεί, να μονογραφηθεί αυτό το επαίσχυντο Σχέδιο του Ανάν, ούτε να συμφωνηθεί καταρχήν.

Ο κ. Αρσένης είπε ακόμα τα εξής:

«Μας λένε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν ιστορικό, σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, αλλά το Σχέδιο Ανάν δεν είναι οδυνηρός συμβιβασμός, είναι θανατηφόρος συμβιβασμός για τον Ελληνισμό, γι’ αυτό λέμε όχι σ’ αυτό το σχέδιο.

Η κραυγή που βγαίνει από όλους εμάς είναι ξεκάθαρη. Θα πάμε στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της Κύπρου, όπως μας λένε μερικοί πονηρά και θα ήταν παράλογο να μην ενταχθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις πρώτη η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις άλλες εννέα χώρες. Γι’ αυτό θα πολεμήσουμε και η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί τη 12η Δεκεμβρίου».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι πρέπει να προσέξουμε και να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στις πολιτικές μας ηγεσίες, ότι δε θα δεχθούμε ουρές, αστερίσκους και υποσημειώσεις. Θέλουμε μιαν ανεξάρτητη ενιαία Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι θα εντάξουμε την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς υποσημειώσεις και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε.

Διευκρίνισε ότι όταν λέμε ένταξη χωρίς αστερίσκους και χωρίς ουρές εννοούμε ένταξη ολόκληρου του νησιού και όχι ένταξη της Κύπρου υπό την αίρεση της αποδοχής ενός σχεδίου που θα σημαίνει ουσιαστικά ότι θα επιβληθεί μια λύση στον Κυπριακό λαό που δεν είναι αποδεκτή. «Αυτό σημαίνει καθαρή λύση. Αυτό χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις», είπε.

Για τα όσα λέγονται περί λύσεως του Kυπριακού εντός του συγκεκριμένου χρόνου, ο κ. Αρσένης είπε ότι αυτό δεν είναι αστερίσκος, αλλά θα είναι φέσι και λέμε όχι σε τέτοια λύση. Η λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, θα έλθει όταν η Kυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κλίμα, με όρους ευρωπαϊκούς που θα τιμήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα είναι μια λύση αντάξια για ένα ισότιμο κράτος της ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σχέδιο Ανάν μετατρέπει την Κύπρο σε ένα προτεκτοράτο πάνω στο οποίο δυνάμεις έξω από την Ε.Ε. όπως είναι η Τουρκία θα ασκούν επιρροή.

Για τα όσα λέγονται περί αλλαγών του σχεδίου και της αποφυγής δήθεν της διχοτόμησης, με την αποφυγή του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Αρσένης είπε ότι το Σχέδιο Ανάν δεν περιέχει τη διχοτόμηση. Νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς και κάτι παραπάνω. Δημιουργεί αφόρητες πολιτικές επιρροές της Τουρκίας. Αντίθετα, με την ένταξη της Κύπρου χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς δεσμεύσεις και συγκεκριμένη πολιτική λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρούμε τη λύση με την οποία Έλληνες και Τούρκοι και όλοι θα ζήσουμε ειρηνικά και με προοπτική. Αυτή την Κύπρο θέλουμε και γι’ αυτήν την Κύπρο θα αγωνιστούμε, πρόσθεσε, καταλήγοντας με την υπόσχεση, ότι στον αγώνα αυτό θα βρούμε συμπαραστάτες και τους Ελλαδίτες, που ξέρουν ότι μια κακή λύση στην Κύπρο σημαίνει κακά μαντάτα και στο Αιγαίο και στη Θράκη.

sxedio_oxi_broxh_c021209

Aκλόνητοι διαδηλωτές,

υπό την σκεπή

των ομπρέλων.Πάφου

Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σε ομιλία του στο συλλαλητήριο, είπε ότι η λογική και ο ρεαλισμός επιτάσσουν, μετά από την τραγωδία του 1974, την ομοσπονδία και το δικοινοτικό χαρακτήρα του κράτους. Δεν καταργούν, όμως, τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε το δικαίωμα της επιστροφής όλων των προσφύγων και το δικαίωμα εγκατάστασης της διατήρησης περιουσίας σε όλη την επικράτεια.

Επιμένουμε στην απομάκρυνση των εποίκων, πρόσθεσε, γιατί και οι διεθνείς συνθήκες κατατάσσουν τον εποικισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ποια δικαιοσύνη επιτάσσει, είπε, τη δικτατόρευση της θέλησης της πλειοψηφίας και της ύπαρξης βέτο σε κάθε βήμα του κράτους; Οι ρυθμίσεις αυτές, που περιέχονται στο Σχέδιο Ανάν δεν είναι τους Τουρκοκυπρίους που εξυπηρετούν, πρόσθεσε, αλλά τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Είναι ρεαλισμός, διερωτήθηκε, η αναγνώριση των πραγματικοτήτων και η αποδοχή της πρόνοιας για παραμονή 10.000 στρατού στην Κύπρο; Ποια λογική μπορεί να μας πείσει, συνέχισε, ότι η επιστροφή των προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως αυτή προβλέπεται από το Σχέδιο Ανάν δε σημαίνει, ουσιαστικά, κατάργηση του δικαιώματος της επιστροφής; Πώς μπορεί, είπε, το 1% που προβλέπεται να επιστρέφει κάθε τόσο, θα δημιουργήσει κοινότητα βιώσιμη; Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε μια κοινότητα που έχει 1000 Τούρκους θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν μόνο δέκα Έλληνες. Πώς μπορούμε, τόνισε ο μητροπολίτης Πάφου, να παραγνωρίσουμε τη μέχρι τώρα αθέτηση κάθε συμφωνίας, και διερωτήθηκε: Μήπως σεβάστηκαν τις συμφωνίες κορυφής ή τη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης; Μετά από κάθε συμφωνία μας, προχωρούσαν σε νέα τετελεσμένα, παρατήρησε. Ποιος μας εγγυάται, είπε ακόμα, ότι μετά τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο μεταβατικό διάστημα, οι Τουρκοι δε θα προχωρήσουν σε νέα τετελεσμένα; Ή ακόμα ποιος παραβλέπει ότι με τους ρυθμούς αύξησης του τουρκικού πληθυσμού, σε λίγα χρόνια θα είναι η πλειοψηφία και στο δικό μας μέρος; Ο μητροπολίτης Πάφου κατέληξε: «Μπορεί η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν να συνεπάγεται κινδύνους. Η αποδοχή του, όμως, θα οδηγήσει σίγουρα στην τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

sxedio_oxi_broxh_d021209

Παλμός

από τους

διαδηλωτές.Παύλος

Ο μητροπολίτης Κερύνιας, Παύλος, στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι απορρίπτουμε το Σχέδιο Ανάν, γιατί είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, δε βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι συμβατό προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και δε λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Το Σχέδιο Ανάν αναγνωρίζει τα τελεσμένα της τουρκικής εισβολής, νομιμοποιεί το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και τη διχοτόμηση και τουρκοποιεί για πάντα την πατρίδα μας», είπε με αγωνία και συνέχισε: «Δημιουργεί ένα μόρφωμα, ένα τετρακέφαλο κράτος, το οποίο θα είναι διαρκώς υπό κηδεμονία και θα είναι προτεκτοράτο της Τουρκίας.

sxedio_oxi_broxh_e021209

Eμφανής

ο όγκος

του συλλαλητηρίου.Διολίσθηση

Ο μητροπολίτης Κερύνιας μίλησε, επίσης, για «συνεχή διολίσθηση» των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου προς τις αμετακίνητες τουρκικές θέσεις και για συστηματικές υποχωρήσεις τους προς τον τουρκικό επεκτατισμό που ενεθάρρυναν το Βρετανό Λόρδο Χάνεϊ με την υποστήριξη της Αμερικής να συντάξει ένα συνονθύλευμα αντιδημοκρατικών, ρατσιστικών και διχοτομικών διατάξεων και να το επιβάλει με το μανδύα των Ηνωμένων Eθνών.

Είναι ασήκωτες οι ευθύνες τους, είπε, προσθέτοντας ότι «αντί να κρατούν το λαό σε εγρήγορση και συστράτευση για ανατροπή των τετελεσμένων, αντιθέτως με βαρύγουπες διακηρύξεις και παραπλανητικά συνθήματα, για χρόνια καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό. «Το χωρίς αντίκρισμα σύνθημα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη, «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω, ηχεί στα αυτιά των προσφύγων και όλων των Ελληνοκυπρίων ως υποτίμηση της νοημοσύνης τους και εμπαιγμό της εθνικής αξιοπρέπειάς τους», είπε προκαλώντας την αποδοκιμασία των διαδηλωτών.

Ο θρησκευτικός ηγέτης των Κερυνιωτών, των προσφύγων, οι οποίοι καταδικάζονται όσο κανείς άλλος από το Σχέδιο Ανάν, είπε επίσης ότι ακόμα και σήμερα στις δραματικές αυτές στιγμές που ζούμε, συνεχίζουν να μας εμπαίζουν, υποβάλλοντας στο λαό την ανάγκη για ένα δήθεν έντιμο συμβιβασμό. Δεν υπάρχει όμως συμβιβασμός στην παράνομη αρπαγή, είπε.

Στις τόσο κρίσιμες στιγμές αντί να ενημερώνεται ο λαός για τα τεκταινόμενα, συνέχισε, και να καλείται σε εγρήγοση και να ενθαρρύνεται για να συμμετέχει μαζικά σε αντικατοχικό συλλαλητήριο για ενίσχυση των δικαίων του, καταβάλλεται προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνώντων για να χαθεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας. Τόση είναι η ανεπάρκεια των κυβερνώντων στην Ελλάδα και την Κύπρο και πολλών ηγετών μας. Έμφοβοι και έντρομοι από τη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση, σπεύδουν να ωραιοποιήσουν το Σχέδιο του Ανάν και να αποθαρρύνουν λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του.

Συνεχίζοντας την κραυγή αγωνίας του, ο Mητροπολίτης Κερύνιας είπε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου πίστεψαν είτε από κόπωση είτε από έλλειψη οράματος στις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των Αμερικανο – Βρετανών και μας υποβάλλουν να δεχθούμε ιστορικό συμβιβασμό, τον οποίο χαρακτήρισε μάταιο γιατί αποτελεί ανέντιμη αρπαγή. Ποιος τους ανέθεσε να προσφέρουν οδύνη στον Ελληνισμό της Κύπρου, διερωτήθηκε. «Ποιος τους έδωκε το δικαίωμα να υπογράψουν τον αφελληνισμό και την τουρκοποίηση των κατεχομένων;» είπε με αγωνία ο Mητροπολίτης Κερύνιας. Ο Ελληνισμός, πρόσθεσε, δεν εκφράζεται από την ψυχολογία των ηττημένων και κατέληξε: «Στο βιβλίο της, η Ιστορία θα καταγράψει με μαύρα γράμματα τα ονόματα εκείνων οι οποίοι με τις πράξεις ή παραλείψεις τους παρέδωκαν την Κύπρο στην επικυριαρχία της Τουρκίας. Ευθύνη θα φέρουμε κι εμείς αν παραμείνουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι μπροστά το εκτυλισσόμενο έγκλημα. Είναι καιρός να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του με μαζικές κινητοποιήσεις».

sxedio_oxi_broxh_f021209Kι αυτό

το OXI

θα μείνει

στην ιστορία…Τσοβόλας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στο χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο επισήμανε τον κίνδυνο ότι σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το Σχέδιο Ανάν, τότε ακολουθεί η σειρά του Αιγαίου και της Θράκης.

Ο δήμαρχος Κερύνιας, Κωνσταντίνος Ωρολογάς, μιλώντας εκ μέρους των οργανωτών του συλλαλητηρίου, είπε ότι ο Ελληνισμός σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της Κύπρου στέκεται ενωμένος. Η παρουσία Ελλαδιτών πολιτικών, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, και της Εκκλησίας της Ελλάδος, είπε, και ομογενών στο συλλαλητήριο, στέλνουν το μήνυμα ότι ο ελληνισμός είναι ενωμένος και αποφασισμένος να διεκδικήσει τα δίκαιά του.

sxedio_oxi_broxh_g021209Άλλο ένα στιγμιότυπο

από την εκδήλωση.

Ευρωβουλευτής

Ο ευρωβουλευτής Χρίστος Δουλκερίδης, εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων Βελγίου, είπε ότι το ναι ή το όχι στη λύση θα πρέπει να το πει ο κυπριακός λαός. Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να είναι λειτουργική και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων. Το πρώτο βήμα για μια τέτοια λύση είναι η ένταξη της Κυπρου στην Ε.Ε. κατέληξε

Νίκος Λυγερός

Στο συλλαλητήριο μίλησε με απλότητα και σαφήνεια ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Λιόν, ο άνθρωπος με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο, Νίκος Λυγερός, ο οποίος είπε ότι δεν είναι ανάγκη να βιαστούμε τώρα για τη λύση.

       Σελίδα 1 από 2       Επόμενη Σελίδα »

   


Powered by NQ Content