ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΚΑΛΑ Ρηγας Φεραίος

Κυριακή 15 Ιουνίου 2003

Με προσφυγές πολεμάμε τον Αττίλα…


Κόστος 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία, το οποίο θα αυξάνεται κατά 1 δις ετησίως


Δεν μπορεί να έχουμε υποστεί κόστος από την τούρκικη εισβολή και να μην προσφεύγουμε εναντίον της Τουρκίας για μη απόλαυση της περιουσίας μας.
Ο κάθε πρόσφυγας, συγγενής αγνοουμένου ή εγκλωβισμένου, θα πληρώνει μόνο £250 για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Τα υπόλοιπα θα επιχορηγούνται από το ίδρυμα «Αλτρουισμός»Τα γεγονότα των τελευταίων επτά μηνών που προέκυψαν ουσιαστικά με την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάν, έφεραν κοντά μια ομάδα ανθρώπων με κοινές ευαισθησίες αλλά και ανησυχίες για το μέλλον του τόπου μας. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την υποχρέωση αποδοχής του Σχεδίου Ανάν, αυτή η ομάδα των ανθρώπων αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει κάτι, ώστε να βοηθήσει τους Κύπριους να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, τα οποία καταπατούνται ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Με αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε το ίδρυμα «Αλτρουισμός» με ιδρυτή το Νίκο Λυγερό, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Λυών.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος και διευθυντής επιχειρήσεων, Κυριάκος Παττίχης, δήλωσε στη «Σημερινή» ότι «η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί σήμερα το μοναδικό τρόπο για να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία».

Εξάλλου, ο Νίκος Λυγερός σημειώνει: «Όλοι μαζί, όχι πια ως Tουρκοκύπριοι, Aρμένιοι, Mαρωνίτες, Λατίνοι και Eλληνοκύπριοι, μα ως Kύπριοι Eυρωπαίοι, πρέπει να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι η επιθετική και κατακτητική πολιτική της Τουρκίας που μας καταδίκασε και είναι εναντίον της που πρέπει να παλέψουμε. Τώρα, ο πόλεμός μας μέσα στην Ευρώπη είναι οικονομικός και τα όπλα μας είναι οι προσφυγές».

Η προσφυγή είναι, σύμφωνα με τον «Αλτρουισμό», το στίγμα του ελεύθερου πολίτη, που θέλει να ζήσει σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Κόστος

Αν ο κάθε πρόσφυγας, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει βάσει των σημερινών αξιών, όπως είπε ο κ. Κυριάκος Παττίχης, κάνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την κερδίσει, η Τουρκία θα έχει κόστος 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν η Τουρκία δε συμμορφωθεί με τις αποφάσεις, τότε το κόστος με υπολογισμό των τόκων, θα αυξάνεται κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Οι ανεκπλήρωτες αυτές υποχρεώσεις που θα βαραίνουν την Τουρκία, θα της κοστίσουν ακριβά, επισημαίνει ο κ. Παττίχης: «Θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους διεθνείς οργανισμούς που χρηματοδοτούν την Τουρκία, με αποτέλεσμα να μην τη δανείζουν, εφόσον θα αμφιβάλλουν εάν θα μπορεί να πληρώνει λόγω των υποχρεώσεών της που επιδικάστηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο».

Η Τουρκία δε συμμορφώθηκε στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου και ασφαλώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συμμορφωθεί σε αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, που θα προκύψουν μέσα από τις μαζικές προσφυγές των Κυπρίων, εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες του «Αλτρουισμού». Το κόστος σε τέτοια περίπτωση θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Παττίχη, βαρύ για την Τουρκία: «Η Τουρκία είτε θα συμμορφωθεί και θα πληρώσει τις αποζημιώσεις είτε θα αναγκαστεί να επιτρέψει την απόκτηση των περιουσιών είτε θα πρέπει να ξεχάσει την ευρωπαϊκή της πορεία».

Ο Κυριάκος Παττίχης θεώρησε απαραίτητο να διευκρινίσει ότι: «Στην περίπτωση που ο πρόσφυγας ή ο ιδιοκτήτης γης στα κατεχόμενα κερδίσει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, θα αφορά αποζημίωση για μη απόλαυση της περιουσίας του. Σκοπός δεν είναι, ασφαλώς, να πάρει λεφτά και να… πωλήσει την περιουσία του. Θα συνεχίσει να διατηρεί την περιουσία του, λαμβάνοντας αποζημιώσεις, γιατί δεν μπορεί να την απολαμβάνει».

Με προσφυγές μπορούν να στραφούν εναντίον της Τουρκίας όχι μόνο οι πρόσφυγες και οι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών. Θα μπορούν να το κάνουν οικογένειες αγνοουμένων αλλά και εγκλωβισμένοι.

Κάθε οικογένεια έχει δικαίωμα να γνωρίζει πού είναι το μέλος της που αγνοείται από την τουρκική εισβολή του 1974, εάν είναι νεκρό ή ζωντανό. Αφού η Τουρκία, σημείωσε ο κ. Παττίχης, εμποδίζει τη διεξαγωγή ερευνών με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τότε οι οικογένειες αγνοουμένων δικαιούνται να προχωρήσουν σε προσφυγή.

Ακόμα, οι εγκλωβισμένοι μπορούν να προχωρήσουν με προσφυγές, εφόσον ζουν από το 1974 σε καθεστώς το οποίο καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα. Δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα, να εργαστούν, να διατηρούν τις περιουσίες τους και υπόκεινται όλα αυτά τα χρόνια σε αναρίθμητα μαρτύρια.

Η προσέγγιση του ιδρύματος «Αλτρουισμός» δεν είναι ούτε σοβινιστική, ούτε εθνικιστική, επισήμανε ο Πρόεδρός του: «Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο να προασπίσουμε και να κατοχυρώσουμε τα ανθρώπινά μας δικαιώματα, τα οποία καταπατούνται από την Τουρκία».

Τρόπος

Και αν ακόμα χιλιάδες Κύπριοι επιθυμούσαν μέχρι σήμερα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο, διεκδικώντας κατοχύρωση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, δίσταζαν λόγω οικονομικού κόστος. Ο «Αλτρουισμός» στοχεύει στην οικονομική διευκόλυνση αλλά και στην καθοδήγηση των Κυπρίων, ώστε μαζικά να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ιδρύματος: « Ο “Αλτρουισμός” στοχεύει να απλοποιήσει τη διαδικασία της προσφυγής και να την κάνει προσιτή σε κάθε πρόσφυγα, ιδιοκτήτη περιουσίας στα κατεχόμενα, συγγενή αγνοουμένου ή εγκλωβισμένο. Για το σκοπό αυτό, έχουμε κάνει συμφωνία με ομάδα δικηγόρων, ώστε το κόστος της προσφυγής να μην ξεπερνά τις £500, από τις οποίες τις £250 θα χορηγεί για κάθε προσφυγή το ίδρυμα και τις υπόλοιπες θα τις καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος. Πιστεύουμε ότι είναι στις δυνατότητες του κάθε πρόσφυγα να εξασφαλίσει £250, προκειμένου να διεκδικήσει αποζημιώσεις για μη απόλαυση της περιουσίας του. Για περιπτώσεις αγνοουμένων ή εγκλωβισμένων, τις προσφυγές θα επιχορηγεί εξ ολοκλήρου το ίδρυμα».

Τα τηλέφωνα του «Αλτρουισμού», αλλά και των μελών του Δ.Σ. του ιδρύματος, δεν σταματούν να κτυπούν από τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι σκοποί και οι επιχορηγήσεις των προσφυγών. Ο Κυριάκος Παττίχης αναφέρει:

«Δεχθήκαμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από άτομα και οργανωμένα σύνολα που ζητούν πληροφορίες. Τους παρέχεται καθοδήγηση και όταν αποφασίσουν να προχωρήσουν, θα επικοινωνούν, πλέον, με τους δικηγόρους που συνεργάζονται με το ίδρυμα. Δεν γίνεται να είμαστε πρόσφυγες ή να έχουμε υποστεί κόστος από την τουρκική εισβολή και να μη διεκδικούμε τα δικαιώματά μας προχωρώντας σε προσφυγές. Το θέμα είναι εθνικό και βεβαίως, υπέρ άνω κομμάτων. Είναι, ίσως, το μοναδικό όπλο για να αμυνθούμε, διεκδικώντας ό,τι δικαιούμαστε».

Ο «Αλτρουισμός» στοχεύει να επιχορηγεί κάθε Κύπριο που προχωρεί σε προσφυγή. Για το οικονομικό υπόβαθρο του ιδρύματος, ο κ. Παττίχης επισήμανε: «Τα χρήματα θα προέρχονται από δωρεές. Ονόματα δωρητών και χορηγών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα. Ακόμα, το ίδρυμα προγραμματίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και την υπενθύμιση ότι κανείς δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί τα ανθρώπινά του δικαιώματα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Οι εκδηλώσεις αυτές θα αποσκοπούν και στη συλλογή χρημάτων για επιχορήγηση των προσφυγών».

Οι σκοποί του «Αλτρουισμού»

Χωρίς να απεμπολείται ο κύριος σκοπός των εκτοπισμένων και ιδιοκτητών κατεχόμενων -από τους Τούρκους- περιουσιών, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και τις περιουσίες τους, οι κύριοι σκοποί του ιδρύματος «Αλτρουισμός» είναι σε συντομία οι ακόλουθοι:

• Η αναγνώριση, η κατοχύρωση, ο σεβασμός και η εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, όπως αυτά απαριθμούνται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και σε άλλες διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

• Η διευκόλυνση των Κυπρίων στη διαδικασία προσωπικών προσφυγών στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

• Η διαμόρφωση και υποβολή εισηγήσεων στην Kυπριακή Kυβέρνηση, στη Bουλή και σε διεθνείς οργανισμούς για την προαγωγή και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

• Η προσπάθεια με κάθε νόμιμο τρόπο της αναγνώρισης, κατοχύρωσης, σεβασμού και εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συνεργασία για το σκοπό αυτό με οποιαδήποτε νόμιμη αρχή, οργανώσεις, σωματεία και άτομα.

• Η προσφορά στον πολιτισμό και την εκπαίδευση της Κύπρου. Ειδικότερα σήμερα που υπάρχει επικοινωνία με τα κατεχόμενα, το ίδρυμα προωθεί έργα εξωραϊσμού κοιμητηρίων, εκκλησιών και μνημείων των δυο κοινοτήτων στα κατεχόμενα, αλλά και στις ελεύθερες περιοχές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ίδρυμα «Αλτρουισμός» στο τηλέφωνο 25350500.
Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=92135


Τα πνευματικά δικαιώματα της Ιστοσελίδας καθώς και του περιεχομένου ανήκουν στον Εκδοτικό Οίκο "ΔΙΑΣ" ΛΤΔ
Copyright © 2000 - 2004. All Rights Reserved

Design by NetQuest