xronos.gr // News

Πέμπτη, 20.5.2004
Λανθασμένοι οι μαθηματικοί τύποι στο γραμματόσημο προς τιμή του Κ. Καραθεοδωρή!

Πρόταση στον εφυέστερο Έλληνα επιστήμονα Νίκο Λυγερό να διδάξει και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Το εντόπισε με την πρώτη ματιά ο Νίκος Λυγερός που έκανε αμέσως την διόρθωση.
Εν λευκώ παραχώρησε το αποκλειστικό δικαίωμα στον "Χρόνο" να δημοσιεύει άρθρα και εργασίες του.


Ο διακεκριμένος μαθηματικός της σύγχρονης σκέψης, γλωσσολόγος, φιλόλογος, ποιητής, φιλόσοφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ο προικισμένος Έλληνας με το υψηλότερο I.Q στον κόσμο, ολοκλήρωσε ένα κύκλο επαφών στην Θράκη, διατρανώνοντας σε όλα τα επίπεδα την διάθεσή του να βοηθήσει ως στρατηγικός σύμβουλος κι άνθρωπος που μπορεί από την παθητικότητα των ενεργειών και την βίωση των καταστάσεων, να περάσει στην πράξη προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του σε πολλά επίπεδα. Ήδη οι φοιτητές του τμήματος φιλολογίας βίωσαν την εκπληκτική εμπειρία μιας δίωρης διάλεξης που καθήλωσε με τον πλούτο των στοιχείων της γνώσεις, τον άριστο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας ανοίγοντάς τους νέους δρόμους σκέψης.

Η επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος φιλολογίας Πηνελόπη Καμπάκη ευχαρίστησε και τον "Χ" για την επαφή με τον κ. Λυγερό που στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του, αφιέρωσε ένα δίωρο επικοινωνίας με τους φοιτητές της σχολής. Σε δηλώσεις της τόνισε χαρακτηριστικά:

"Πραγματικά ήταν μια ξεχωριστή μέρα σήμερα ήταν από τα ανέλπιστα και σας ευχαριστούμε και εσάς προσωπικά, γιατί εσείς κάνατε την μεσολάβηση. Ήταν μια εκπληκτική δίωρη ομιλία η οποία δεν κούρασε καθόλου κανέναν και προπαντός τους φοιτητές οι οποίοι έφυγαν με πολύ καλές εντυπώσεις, μου έλεγαν πόσο κατανοητά και ενδιαφέροντα ήταν αυτά που τους είπε.

Τους έκανε μεγάλη εντύπωση όπως και μένα βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο έφευγε από την μινωϊκή γραφή, πήγαινε στα μαθηματικά σύμβολα, ερχόταν στην σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα, ξαναγυρνούσε πίσω, χωρίς να κουράσει κανέναν και προπαντός με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Αυτό δείχνει έναν άνθρωπο με εξαιρετικές δυνατότητες, είχε τον πλήρη έλεγχο και όπως μας είπε και αργότερα τον ενδιαφέρει αυτή η ολιστική προσέγγιση των πραγμάτων. Τελειώσαμε με την υπόσχεση να έχουμε μια πιο συχνή συνεργασία πιθανόν και με το Παιδαγωγικό της Αλεξανδρούπολης και με το δικό μας τμήμα.

Είσαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε τέτοιου είδους “εισβολές”

-Βεβαίως, τέτοιες θετικές “εισβολές” οπωσδήποτε είναι κάτι που μας ενδιαφέρουν πολύ κι αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του πανεπιστημίου".

Συνεστίαση προς τιμή του από την Μαθηματική Εταιρία Ροδόπης

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνεστίαση προς τιμή του Νίκου Λυγερού από την μαθηματική εταιρία παράρτημα Ροδόπης, που έγινε σε ταβερνάκι της πόλης. Ο πρόεδρός της Αθανάσιος Λιπορδέζης στην πρόποσή του ευχήθηκε την έναρξη συνεργασιών με την μορφή δημοσιεύσεων στην εφημερίδα του παραρτήματος Κ. Καραθεοδωρή, ενώ έγιναν μακρές συζητήσεις και για την διοργάνωση της μαθηματικής ολυμπιάδας που ετοιμάζεται να γίνει στην Αθήνα. Η πρόταση να υλοποιηθεί στην Θράκη, προσέκρουσε σε τεχνικές δυσκολίες φιλοξενίας των συνέδρων που ξεπερνούν τους 1000 με τις αποστολές τους και τις δυνατότητες, εστίασης, φιλοξενίας, περιηγήσεων μετακινήσεων κλπ. που απαιτούνται.

Ο κ. Λυγερός μίλησε στους μαθηματικούς με την δική τους γλώσσα κι επεσήμανε βελτιωτικές αλλαγές τόσο στο γραμματόσημο για τον Καραθεοδωρή, που έχει λάθος μαθηματικούς συμβολισμούς, κάτι που το εντόπισε με την πρώτη ματιά αν και είναι μικροσκοπικοί, όσο και για τα μαθηματικά σύμβολα που θα πρέπει να περιέχονται στα κενά σημεία του βάθρου του ανδριάντα όπως και το θεώρημα του κορυφαίου τιμώμενου μαθηματικού για την "αίρεση των δύο πόλων" που το άφησε ανοικτό για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο κ. Λιπορδέζης σχολιάζοντας περαιτέρω τόνισε: "Όντως είναι πολύ μεγάλη τιμή για το παράρτημα Ροδόπης που φιλοξενεί το Νίκο Λυγερό από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες, τον πανέξυπνο αυτό Έλληνα, τον πολύ καλό πρεσβευτή μας και στο εξωτερικό, ως συνήθως τα μεγάλα μυαλά διασπαρμένα ανά την οικουμένη, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, όπως κάποτε και ο Κων/νος Καραθεοδωρή στην Γερμανία, τώρα έχουμε το Νίκο Λυγερό στην Γαλλία. Χαιρόμαστε που τον φιλοξενούμε και ανοίγει μία σελίδα συνεργασίας μελλοντικής, ανταλλαγής απόψεων και άρθρων τα οποία θα δημοσιεύουμε στην εφημερίδα “Καραθεοδωρή”.

Ο Νίκος Λυγερός ήταν γήινος, γεύθηκε τοπικές παραδοσιακές γεύσεις της Θράκης, τάχθηκε στην διάθεση της εταιρίας για να γίνουν από κοινού διαλέξεις και δημοσιεύσεις. Η επικοινωνία του με τον "Χρόνο" ήταν καθοριστική στο να μπορέσει να δει επί μέρους συλλόγους και πολίτες, να μιλήσει με Ποντίους, Ρομά, Πομάκους, Θρακιώτες, τοπικούς ιστορικούς, συγγραφείς και ερευνητές, ενώ φεύγοντας επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει και στην πρώτη συνέντευξή του στον "Χρόνο" ότι τώρα άνοιξε τους δεσμούς του με την περιοχή και με την πρώτη ευκαιρία θα έλθει για να γίνουν συγκεκριμένα κι απτά βήματα σε διάφορους τομείς.

Παράλληλα, του έγινε πρόταση να διδάσκει στα παιδαγωγικά τμήματα κάτι που αποδέχθηκε στα πλαίσια της φιλοσοφικής σκέψης που τον διακρίνει να παρέχει γνώση όπου του ζητηθεί και αναλήφθηκε να διεκπεραιωθούν τεχνικά ζητήματα. Έτσι ο ευφυέστερος ΄Ελληνας επιστήμονας θα διδάσκει στα έδρανα του Δημοκριτείου.

"Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα άρθρα μου εν λευκώ" ήταν το μεγαλύτερο δώρο που προσέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Λυγερός, ξεκινώντας με δύο συνεργασίες που θα δημοσιευτούν άμεσα.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1085025600,88901,


Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email: xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2003. Κατασκευή: Komotini On-Line