Από τα Φροντιστήρια 2001-ΟΡΟΣΗΜΟ

Εκδήλωση υποδοχής μαθητών της Α΄ Λυκείου

•Με προσκεκλημένο τον καθηγητή μαθηματικών κ. Νίκο Λυγερό

Παρουσία γονέων και μαθητών του φροντιστηρίου ΟΡΟΣΗΜΟ που φέτος μεταβαίνουν από το Γυμνάσιο στο Λύκειο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υποδοχής τους, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του φροντιστηρίου. Προσκεκλημένος ήταν ο καθηγητής μαθηματικών κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος μίλησε στους γονείς με θέμα που αφορούσε στη «νοημοσύνη των παιδιών».

Καλωσορίζοντας τους γονείς και ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους, ο γενικός διευθυντής του φροντιστηρίου κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης μίλησε για το «ρόλο των γονέων ως παιδαγωγών».
Πριν την επικοινωνία με τους γονείς, ο κ. Λιπορδέζης μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για την πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησαν οι μαθητές του φροντιστηρίου μέσα από την επικοινωνία με τον κ. Νίκο Λυγερό. «Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τους μαθητές μας το πώς αντιμετωπίζουμε ένα ανοιχτό, άγνωστο πρόβλημα και πως μέσα σε λίγο χρόνο, με την καθοδήγηση και τον τρόπο της μεθοδολογίας του Νίκου Λυγερού, να μπορούν να φτάνουν σε αποτέλεσμα πολλών λύσεων. Κατά κάποιο τρόπο έτσι γίνεται ένα μάθημα, όπου ανοίγεται η σκέψη, οι ορίζοντες, το μυαλό του παιδιού για να φτάνει σε επίλυση καμιά φορά και δύσκολων προβλημάτων».
Από το καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει οι επαφές και συνεργασίες του φροντιστηρίου με τον κ. Λυγερό και όπως τονίζει ο κ. Λιπορδέζης, «η αγάπη του για την Θράκη, για τα μαθηματικά, για την διδακτική θα μας οδηγήσει σε μια μελλοντική συνεργασία με ανοιχτούς ορίζοντες με όνειρα, μεράκι για τα παιδιά της Κομοτηνής, αλλά και της Θράκης, γενικότερα».
Ο κ. Νίκος Λυγερός διδάσκει στη Γαλλία, ασχολείται με γλωσσολογία, θέατρο, σκηνοθεσία, είναι στρατηγικός σύμβουλος της Κύπρου και προπονεί την Ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο με δείκτη 189
IQ στα μαθηματικά.
Όσο για την επικοινωνία του με τους μαθητές του φροντιστηρίου, ο κ. Λυγερός προσπάθησε να εξηγήσει στα παιδιά ότι σημασία δεν έχει η λύση, αλλά το πρόβλημα. «Συνήθως, στο σχολείο δίνουμε έμφαση στη λύση, ενώ θα πρέπει να δίνουμε στο πρόβλημα. Αναπτύξαμε διάφορους τρόπους για να μελετήσουμε τι είναι η μεθοδολογία, πώς λειτουργεί η διδακτική, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ιδέα της αποτυχίας, (έτσι την ονομάζουν οι μαθητές, εφόσον δεν έχουν βρει ακόμα την λύση), και να δούμε πώς είναι ο θετικός παράγοντας, αρχίζοντας από το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ανοιχτά προβλήματα που χρησιμοποιούμε στα γνωστικά μαθηματικά, τα οποία έχουν ως χαρακτηριστικό την εύκολη δομή και όσον αφορά το πρόβλημα, εύκολη λύση. Είναι η μέθοδος για να πάμε από το ένα στο άλλο, μέθοδος δυνατοτήτων επίλυσης του προβλήματος που είναι πολύ δύσκολη. Αυτό που μετράμε είναι το φάσμα».
Δυναμικούς χαρακτήρισε ο κ. Λυγερός τους μαθητές του φροντιστηρίου. «Είχα δει ομάδες, είχαμε την αντίδραση του τύπου ότι η διαδικασία ήταν εκτός πλαισίου, άρα και εκτός ύλης. Αυτό ήταν πιο θετικό νομίζω, ειδικά, για μια πρώτη επαφή. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί εκ των υστέρων. Πάντως, υπάρχει μια βάση, ένα υπόβαθρο και νομίζω θα ήταν καλό αυτή η βάση και αυτό το υπόβαθρο να παραμείνουν και τοπικά για να δείξουν και τα στοιχεία που υπάρχουν στη Θράκη».
Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο δείκτης
IQ, ο καθηγητής μαθηματικών από τη Γαλλία είπε ότι δεν έχει σημασία για τα παιδιά ακριβώς το IQ, όσον αφορά το επάγγελμα «διότι δυστυχώς ο συσχετισμός μεταξύ IQ και μάθησης είναι ήδη μηδέν και όσον αφορά την επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα, νομίζω ότι υπάρχουν πάμπολλοι τομείς που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τον δείκτη νοημοσύνης. ¶ρα, το θέμα δεν συσχετίζεται με την ευρύτερη έννοια της επιτυχίας. Το IQ εγώ το βλέπω σαν ένα μεγάλο ή μικρό ποτήρι. Όλη η δουλειά που κάνουν οι καθηγητές είναι πόσο γεμίζουν το ποτήρι. Δεν είναι πρόβλημα το αν γεννιέσαι έξυπνος ή όχι, σημασία έχει πως μετά γεμίζεις αυτό το ποτήρι μέσω της μάθησης, εκπαίδευσης χωρίς παπαγαλία. Αυτό είναι κάτι που ανοίγει τους ορίζοντες, που δημιουργεί ανοιχτή νοοτροπία».
Τέλος, έκανε λόγο για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Θράκη στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «η Θράκη πρέπει να είναι κεντρικός κόμβος, ιδιαίτερα με τη διεύρυνση, την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η θέση αυτής της περιοχής. Η Θράκη θα είναι στραμμένη προς το εξωτερικό ή δεν θα είναι».

Μαρία Παπαδοπούλου -
paratiritis


 

From : http://www.paratiritis-news.gr/search/view.php?id=37:2697

Copyright
2001. Παρατηρητής Θράκης Α.Ε.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος, απαγορεύεται η αντιγραφή, διασκευή,
δημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.
All Rights Reserved.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το site, επικοινωνήστε με τον webmaster. - Όροι Χρήσης.