xronos.gr // Culture

Δευτέρα, 18.10.2004
Ο "Χρόνος" γιορτάζει 1964-2004. 40 χρόνια καθημερινής δράσης και δημοσιογραφικής παρουσίας

Πρώτη εκδήλωση την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο πρώην ΡΕΞ 7.30μ.μ. Συναυλία και βιβλιοπαρουσίαση του θεατρικού έργου του Νίκου Λυγερού. Στο πάνελ θα βρεθούν ο Μιχάλη Αγγελόπουλο, Περιφερειάρχης Αν.Μακεδονίας-Θράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, συνθέτης-τραγουδοποιός και ο Χάρης Δαλακούρας, πανεπιστημιακός δάσκαλος ΔΠΘ-ποινικολόγος συζητώντας για θέατρο και τέχνη, με αφορμή τα 40 χρόνια έκδοσης της εφημερίδας.

Ο Ένας πολιτικός, ένας τραγουδοποιός κι ένας πανεπιστημιακός, ανταμώνουν στο πάνελ του "Χρόνου" και μιλούν για την θεατρική γραφή του πιο ευφυή Έλληνα παγκοσμίως, του ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ που έρχεται από την Γαλλία και κάνει τη έναρξη του κύκλου των 40χρονων εκδηλώσεων της ημερήσιας εφημερίδας της Κομοτηνής "Ο ΧΡΟΝΟΣ"(1964-2004). Θα είναι εκδηλώσεις γλώσσας, πολιτισμού, δημοσιογραφίας, τέχνης, οικολογίας.

"Το να γιορτάζει κανείς μια τέτοια επέτειο, είναι η υπέρτατη ευτυχία όταν αυτή συνδυάζεται με υγεία και πολλές δημοσιογραφικές πρωτιές, με συνέπεια στο θρακικό κοινό" λέει ο δημιουργός της, εκδότης Αλέξανδρος Φανφάνης που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια δια πυρός και σιδήρου καταφέρνοντας όχι απλά να κρατήσει μια ημερήσια εφημερίδα συνεπή στις αρχές της με μαχητικότητα και εκλεκτή ύλη αλλά να κατέχει τα σκήπτρα της αναγνωσιμότητας επί 40 ολόκληρα χρόνια επενδύοντας σ΄αυτό που λέγεται αναγνώστης!


Ξεκινά λοιπόν αυτή την χρονιά που είναι η χρονιά των 40χρονων ο κύκλος των εκδηλώσεων που με πολύ αγάπη και πάθος για το κοινό της Κομοτηνής θα προσφέρει "Ο Χρόνος" κινητοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Σας προσκαλεί στην συναυλία που θα δώσουν στην εκδήλωση αυτή δύο ξεχωριστές καλλιτεχνικές παρουσίες.

Η Σουζάνα και η Ελένη Βουγιουκλή που με τις φωνές και την αέρινη παρουσία τους, έρχονται να μαγέψουν αυτιά μας σε μια συναυλία με πολύ επιλεγμένο και σπάνιο για το κοινό της Κομοτηνής ρεπερτόριο, με τραγούδια αρμένικα, ελληνικά, θρακιώτικα παραδοσιακά, γιουγκοσλάβικα νότιας Ιταλίας και ισπανόφωνα.

Ο γνωστός στους περισσότερους ως φωτορεπόρτερ του "Χ" Λούης Γκόμεζμπεκ, αποκαλύπτει τις άλλες του δημιουργικές πλευρές, σκηνοθετεί μέρος του θεατρικού δρώμενου "οι Σκιές του Πύργου" και το "Σταυροδρόμι του Γαλάζιου" από τα έργα του Νίκου Λυγερού που ανεβαίνουν στην διάρκεια της παρουσίασης.


Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολυεκδήλωση που πιστεύουμε ότι θα ανταμείψει το κοινό που θα την παρακολουθήσει στην πολιτιστική αίθουσα του Εργατικού Κέντρου πρώην ΡΕΞ (πλατεία Αυτοκράτορα Θεοδοσίου 7-9 τηλ. 25310 22595) την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 7.30μ.μ.

Δημοσιεύουμε στιγμιότυπα από τις πρόβες των σκηνών που παρουσιάζονται όπου συμβάλλουν δημιουργικά συμμετέχοντας έμπρακτα ο ηθοποιός Θοδωρής Βρουζέλης, ο εικαστικός καλλιτέχνης Άγγελος Γεωργίου που έκανε τα σκηνικά ο ιδρυτής του θρακικού θεάτρου σκιών Γιάννης Βουλτσίδης που παίζει ζωντανά ένα κομμάτι ειδικά γραμμένο για το θεατρικό δρώμενο ενώ ακούγονται κομμάτια του Κομοτηναίου κλασσικού συνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους και φιλοξενείται στον πανέμορφο πολιτιστικό χώρο του εργατοϋπαλληλικού κέντρου πρώην κινηματογράφο ΡΕΞ.


Οι αναγνώστες του "Χρόνου" θα έχουν την χαρά να γνωρίσουν από κοντά τον Νίκο Λυγερό τον άνθρωπο φαινόμενο στην μαθηματική σκέψη την γλωσσολογία την φιλοσοφία, τις τέχνες, τον επίσημο στρατηγικό σύμβουλο της Κύπρου και τον πρόεδρο και δημιουργό του ιδρύματος "Αλτρουισμός" για τις διεκδικήσεις των περιουσιών στα κατεχόμενα, που έρχεται να ανοίξει αυτές τις μεγάλες γιορτές της επετείου μας και να επικυρώσει τους δεσμούς του με την περιοχή που ήδη είναι γεγονός.

Η δημοσιογραφική οικογένεια του "Χρόνου" αυτή την χρονιά θα αναλώσει την δυναμική της σε γιορτασμούς ουσίας που εκπέμπουν τα δικά τους μηνύματα και μας δεσμεύουν όλους να συνεχίσουμε αυτή την πορεία που έβαλε 40 χρόνια πριν ο Αλέξανδρος Φανφάνης και συνεχίζεται αταλάντευτα.

ΧΡΟΝΟΣ

Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1098072000,70855,


Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email: xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2003. Κατασκευή: Komotini On-Line