xronos.gr // Culture

Παρασκευή, 22.10.2004
Ο δρ. Νίκος Λυγερός, ανοίγει τον κύκλο των εκδηλώσεων του "Χρόνου" για τα 40χρονα

Καθηγητής προικισμένων παιδιών, σκηνοθέτης, διερμηνέας στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, στρατηγικός σύμβουλος, γλωσσολόγος, μαθηματικός, είναι ένα μέρος των πεδίων που κατέχει ως άνθρωπος με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο. Για το θεατρικό του έργο μιλούν ο περιφερειάρχης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Θεοχάρης Δαλακούρας και ο τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλλιας.
Τέσσερις σκηνές των έργων "Οι σκιές του Πύργου" και "στο σταυροδρόμι του γαλάζιου", παρουσιάζονται θεατροποιημένες από τον Λούης Γκόμεζμπεκ. Παράλληλα ακούγονται ευχές για τον "Χρόνο", από πολλούς επώνυμους φίλους του.


Ο δρ. Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet), γεννήθηκε στον Βόλο. Είναι ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο και παρότι διαθέτει ένα ομολογουμένως «βαρύ» βιογραφικό, παλεύει καθημερινά την τύχη και την ανάγκη με όπλο την σεμνότητα και τον αλτρουισμό που τον χαρακτηρίζουν.

Στρατηγικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λυών στην Γαλλία καθαρά μαθηματικά (συνδυαστική, λογική και θεωρία αριθμών) και πληροφορική (ανώτερες γλώσσες και αλγοριθμική), ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής), καθηγητής προικισμένων παιδιών, τεχνικός διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, δημιουργός τεστ ευφυΐας μεταξύ άλλων G-test, Eureka Test και Archimedes Test.

Δημοσίευσε περισσότερα από 940 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management.

Έχει ποιητικές συλλογές (Πηγή ρωμιοσύνης Φωτεινή νοσταλγία, Το χρώμα του αοράτου), σενάρια (Οι σκιές του Πύργου, Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου, Οι χορδές του χρόνου), κωμωδίες (autoréférence, Alter Ego, Un Deux-pièces), δράματα (Οι δημιουργοί, Τα τσακάλια, Οι μαυροσκούφηδες, Το φως του μαύρου, Ξεχασμένοι διάλογοι, Ludwig, Les condamnés à vivre), τραγωδίες (Ορέστης και Ηλέκτρα, Αχιλλέας και Πενθεσύλια, Οδυσσέας και Καλυψώ), ορατόριο (Προμηθέας και Αθηνά), όπερα (Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας), μυθιστόρημα (Τα τριάντα φίλια του ήλιου), γεωστρατηγική (Κυπριακά).

Ο Νίκος Λυγερός διακεκριμένος για την επικοινωνία που έχει με τα παιδιά, ειδικευμένος στην καθοδήγηση, την συμβουλευτική αγωγή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών και γονιών έχει συνεργαστεί με πολλά σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο αδιάκοπος αγώνας του για την επίλυση του κυπριακού, ήταν ο λόγος που ίδρυσε το Ίδρυμα Αλτρουϊσμός στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Νίκος Λυγερός παρότι ξεχωρίζει για 189 λόγους, πιστεύει ότι ο καθένας από μας είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας, άρα δεν είναι μοναδικός, αφού όλοι οι κρίκοι μοιάζουν, αλλά ουσιαστικός, γιατί όταν ένας κρίκος σπάσει τότε σπάει και η αλυσίδα".

Οι δεσμοί με την Κομοτηνή άρχισαν από την περασμένη άνοιξη ήρθε στην πόλη, συναντήθηκε με όλες τις αρχές, με δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους και φυσικά η πρώτη συνέντευξή του στο "Χρόνο" αποτέλεσε την έναρξη μιας σχέσης ουσίας και συνεργασίας, που ήδη ξεκίνησε. Άρθρα του έχει δημοσιεύσει επανειλημμένως η εφημερίδα, που δέχεται και την αγάπη που εισπράττει ο λαμπρός και μοναδικός αυτός άνθρωπος για ότι κάνει.

Η παρουσία του την Κυριακή στην εκδήλωση του "Χρόνου" ανοίγοντας την επετειακή χρονιά για τα 40 χρόνια της εφημερίδας έχει πολλαπλούς συμβολισμούς γιατί στο πρόσωπό του ενσαρκώνονται πολλές προσπάθειες και αξίες.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

2 χρονών: σκάκι
4 χρονών: γράφει
10 χρονών: τετράδιο εφευρέσεων
17 χρονών: πρώτο δημοσιευμένο άρθρο
22 χρονών: πρώτη εργασία σε διεθνές περιοδικό
22 χρονών: πρώτο πτυχίο
23 χρονών: πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στη συνδυαστική
26 χρονών: πρώτο διδακτορικό
29 χρονών: πρώτη ποιητική συλλογή
30 χρονών: πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στη θεωρία αριθμών
31 χρονών: πρώτο θεατρικό έργο – πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στην κρυπτογραφία
32 χρονών: πρώτη σκηνοθεσία
33 χρονών: πρώτο έργο επιστημονικής φαντασίας
34 χρονών: πρώτο σενάριο για τον κινηματογράφο – πρώτο ορατόριο
35 χρονών: ίδρυμα αλτρουϊσμός – πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στη θεωρία γραφημάτων
36 χρονών: πρώτη όπερα – πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στην άλγεβρα

Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1098417600,64704,


Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email: xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2003. Κατασκευή: Komotini On-Line