xronos.gr // University

Τετάρτη, 12.1.2005
«Πρέπει να έρχονται σημαντικές προσωπικότητες στο πανεπιστήμιό μας...»

Δηλώνει ο καθηγητής μαθηματικών και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. Θωμάς Βουγιουκλής.

O καθηγητής μαθηματικών και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ Θωμάς Βουγιουκλής μιλά στο Χρόνο για την παρουσία του καθηγητή Νίκου Λυγερού στο μεδαγωγικό τμήμα στην Αλεξανδρούπολη, έστι όπως για τισ δραστηριότητες του τμήματος.

Κ. Βουγιουκλή, είστε ο οικοδεσπότης σήμερα του καθηγητή Νίκου Λυγερού, πράγμα πολύ σημαντικό για το παιδαγωγικό τμήμα του Δ.Π.Θ. με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

-Στα πλαίσια του ανοίγματος του πανεπιστήμιου στην κοινωνία και στα πλαίσια κάποιων προγραμμάτων που έχουμε στα τμήματα τα παιδαγωγικά, έχουμε την χαρά να έχουμε καλεσμένο για φέτος, για ολόκληρη την χρονιά τον κ. Λυγερό, ως επισκέπτη καθηγητή και θα διδάξει κάποια σειρά μαθημάτων, τόσο μαθητικής υφής όσο και γλωσσολογίας.

Επομένως επειδή είχαμε αυτή την χαρά να τον έχουμε εδώ δίπλα και επειδή το πανεπιστήμιο πάντα θέλει να έχει κάποια επαφή με όλους τους φορείς όλων των περιοχών που έχει δραστηριότητες, γι’ αυτό σκέφθηκα και θα κάνουμε μία σειρά διαλέξεων από την Δράμα μέχρι την Ορεστιάδα, γιατί είναι περιοχή ευθύνης των παιδαγωγικών τμημάτων που γίνονται διάφορα μαθήματα στους δασκάλους και όχι μόνο, διάφορα μαθήματα επιμόρφωσης και άλλες δραστηριότητες.

Όσο καιρό επομένως έχουμε εδώ τον κ. Λυγερό, θα μας μιλάει και για θέματα παιδαγωγικά, γλώσσας αλλά και για θέματα μαθηματικών και σχετικών αντικειμένων.

Πώς μπορούν οι φοιτητές να καταλάβουν την αξία του ανθρώπου που θα έχουν δίπλα τους, για να μπορέσουν «να αγοράσουν» από αυτό τον άνθρωπο και να μην φεύγει και στο μυαλό του φοιτητή να μένει ως ένα άλλος καθηγητής που έχει περάσει;

-Εγώ νομίζω ότι όταν υπάρχει ένα σημαντικό πρόσωπο που έρχεται εδώ ειδικά στην περιοχή μας, αυτό γίνεται κατανοητό. Όχι μόνο εδώ αλλά και στα άλλα τα μέρη όταν μπορεί να υπάρχει μια σειρά διαλέξεων και όταν υπάρχει ένα σημαντικό πρόσωπο, τότε αμέσως «πέφτει» σύρμα ότι αυτό το πρόσωπο είναι τόσο σημαντικό και ο καθένας που έρχεται και παρακολουθεί, είτε φοιτητής είτε δάσκαλος, ή καθηγητής στην μέση εκπαίδευση, ή απλός ενδιαφερόμενος πολίτης, τότε το καταλαβαίνει και με ανάλογη προσοχή και διάθεση, ακούει τον ομιλητή και αποκομίζει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Πώς καταφέρατε να έχετε τέτοια επαφή με τον κ. Λυγερό και πόσο σημαντικό θα είναι, όχι μόνο για την Βόρειο Ελλάδα, ώστε να ανοίξει μία πόρτα και με την Ευρώπη μέσω του κ. Λυγερού;

-Πολλά πράγματα γίνονται σε τυχαία βάση. Κάποια συνάντηση που έγινε με ορισμένα μέλη του πανεπιστήμιου, την κ. Καμπάκη από την Κομοτηνή στο τμήμα της Φιλολογίας, έκανε μία ομιλία ο κ. Λυγερός και ήταν μάλιστα πολύ απλά διοργανωμένη, την παρακολούθησα και εκεί μας υποσχέθηκε ότι είναι διατεθειμένος, ειδικά για την ακριτική μας περιοχή να συμβάλλει όσο μπορεί περισσότερο.

Από τότε μπήκαν οι βάσεις για την έλευσή του εδώ. Πέραν αυτού όμως επειδή είναι μαθηματικός, ως μαθηματικό τιμ εδώ, ως ομάδα μαθηματικών που ασχολούμαστε στην άλγεβρα είχαμε την χαρά να τον βάλουμε μέσα στον πειρασμό της περιοχής μας και έχει τώρα πάνω από ένα 6μηνο που ασχολείται με τις λεγόμενες υπερδομές που είναι ένα ειδικό αντικείμενο οπότε και εκεί συνεννοούμαστε λίγο περισσότερο εμείς οι μαθηματικοί. Ίσως να μην είναι τόσο μεταφέρσιμο για τον περισσότερο κόσμο, αλλά η ωραιότητα της επιστήμης φαίνεται όταν ασχοληθεί κανένας πολύ έντονα σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και όχι σφαιρικά σε όλα.

Θα γίνονται και άλλες διαλέξεις με άλλους Ευρωπαίους επιστήμονες;

-Αυτό από την ίδρυση του Πανεπιστημίου είναι το ζητούμενο και από τα παλαιότερα χρόνια, γιατί συμβαίνει να είμαι εδώ όσο είναι το πανεπιστήμιο, δηλαδή συμπλήρωσα φέτος 30 χρόνια και πάμε στο 31ο, έχουν έρθει πάρα πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, αλλά το ότι είχαμε και την δυνατότητα να τους προσκαλούμε, είχαμε την οικονομική δυνατότητα να τους προσφέρουμε όχι αμοιβή αλλά φιλοξενία, αλλά και τα έξοδα μετακίνησης.

Τώρα όπως καταλαβαίνετε τα τελευταία χρόνια αρχίζουν τα πράγματα και δυσκολεύουν από οικονομικής πλευράς, ξέρετε τους περιορισμούς, τις δυσκολίες που έχει το πανεπιστήμιο και μάλλον θα πρέπει η Πολιτεία να το δει με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή εδώ για να έρθει κάποιος και να προσφέρει σ’ αυτή την περιοχή κάτι ουσιαστικό πρέπει να έχει μια ειδική μεταχείριση, δεν είναι ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη, είναι ένα απομονωμένο μέρος, ένα μέρος που διψάει για ορισμένα πράγματα, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην αγάπη αυτών που θέλουν να έρθουν για την ακριτική μας περιοχή, όπως εκμεταλλευόμαστε σε μεγάλο βαθμό την περίπτωση του κ. Λυγερού.

Η κυρία υπουργός είχε στείλει ένα μήνυμα στον πρύτανη, λέγοντας ότι καλύτερα να μην κάνουν τόσα συνέδρια για να πληρώσουν το ρεύμα που είναι το βασικό στοιχείο, τι γνώμη έχετε εσείς γι’ αυτό το μήνυμα που έστειλε;

-Εγώ πιστεύω ότι οι ιδιαιτερότητες του πανεπιστημίου δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή την φράση που δεν ξέρουμε αν ειπώθηκε και πότε ειπώθηκε και αυτό το καταλαβαίνω στο ότι υπάρχει διάθεση να υπάρχει ένας διαφορετικός αλγόριθμος για μοίρασμα χρημάτων στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια προφανές είναι ότι και τα τηλέφωνα είναι περισσότερα αυτά που κάνουμε εμείς από εδώ για να πάρουμε έστω στο υπουργείο, τρώμε και ολόκληρο το πρωϊνό και ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, όπως και να καλέσουμε κάποιον εδώ πέρα είναι πολύ πιο ακριβό, γιατί έρχεται μέσω Αθηνών, από το να τον καλέσουν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Επομένως αυτές όλες τις παραμέτρους πρέπει να τις δει το υπουργείο, να βάλει άτομα τα οποία θα εργαστούν πάνω σ’ αυτήν την κατεύθυνση, να καταλάβουν το πρόβλημα, γιατί πιστεύω ότι το δύσκολο είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων και των ακριτικών πανεπιστημίων και όταν καταλάβουν αυτά, τότε θα δουν ότι αυτά τα οποία υπήρχαν σαν «προσφορές» δεν είναι «προσφορές», αλλά είναι κάτι πασαλείμματα για ασπιρίνες, έτσι εδώ μιλάμε για παράδειγμα για τα κίνητρα και εάν κάποιος λέει κίνητρο το να είναι 10 ευρώ παραπάνω στο μισθό του, αυτό για εμάς δεν είναι κίνητρο, γιατί θα πρέπει να δούμε και σε άλλες χώρες πώς αντιμετωπίζουν το θέμα των κινήτρων.

Πάντως είχε πει ο κ. Σχινάς ότι δεν είναι η ώρα μηδέν για το πανεπιστήμιο και αυτό δημιουργεί αμέσως δύο όψεις, από τη μια λέμε ότι όντως έχει μια τεράστια ανάγκη χρηματοδότησης και από την άλλη προσπαθούμε να αποφύγουμε την δημιουργία κλίματος ανησυχίας.

-Αυτό έχει μια άλλη ανάγνωση, επειδή γνωρίζω κάπως το πρόβλημα, ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να μην ενισχύσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η κυβέρνηση ή Πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη και ειδικά σε ένα ακριτικό πανεπιστήμιο για να βρει λύσει στο πρόβλημα».

Λούης Γκόμεζμπεκ

Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1105506000,96215,


Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email: xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2003. Κατασκευή: Komotini On-Line