xronos.gr // News

Δευτέρα, 17.1.2005
Μάλλον το επόμενο σχέδιο για την Κύπρο δεν θα το λέγεται Ανάν, αλλά «Ευρώπη»

Δεν μπορεί πλέον να παρθεί απόφαση για την Κύπρο αν δεν συμφωνήσουν και οι άλλες 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την στρατηγική του κυπριακού στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι σύλλογοι Κυπρίων και φοιτητών στην πόλη της Κομοτηνής. με ομιλητή τον στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό, αλλά και τον πρόξενο της Θεσσαλονίκης στην Κύπρο κ. Θεοχάρους.

Οι ομιλητές παρουσίασαν πολλά δεδομένα άγνωστα στους περισσότερους, όξυναν το κοινό για να τεθούν πολλές ερωτήσεις με αποτέλεσμα η εκδήλωση να διαρκέσει πραγματικά πολλές ώρες. Παρόντες ο περιφερειάρχης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας πατέρας Αλέξανδρος, ο ταξίαρχος Χρ. Χαριτούδης, ο τέως διοικητής Δ.Σ.Σ. Ν. Γαλάνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δάμων Δαμιανός, η δικηγόρος Χαρούλα Καλλή γενική γραμματέας του συλλόγου Κυπρίων Κομοτηνής, ο πρόεδρος του συλλόγου Ανδρέας Μασσιάς πολλοί πανεπιστημιακοί, καθηγητές και εκπαιδευτικοί της Κομοτηνής ένα ποιοτικό κοινό που είχε λόγους να πληροφορηθεί τα τεκταινόμενα σε Κύπρο αλλά και στο διεθνές περιβάλλον για το κυπριακό.

Λέχθηκαν πολλά για το δικαίωμα της αρνησικυρίας, για την επαναφορά ενός σχεδίου που δεν θα λέγεται πλέον Ανάν αλλά «Ευρώπη» κατά τον κ. Λυγερό, για την ανάγκη της Τουρκίας να υπογράψει την τελωνειακή ένταξη αλλά και τα μέσα της στρατηγικής που ακολουθούνται για τις προσφυγές όπως της Τιτίνας Λοίζίδου που πληθαίνουν και η Τουρκία καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά.

Μέχρι στιγμής έχουν ετοιμαστεί 1100 καινούργιες προσφυγές, όπως αποκάλυψε ο κ. Λυγερός. «Όταν στην στρατηγική προσπαθείτε να υλοποιήσετε ένα στόχο χρησιμοποιώντας ανοικτά μέσα τότε είναι τακτική. Στην στρατηγική το δόγμα χρησιμοποιείται για να διαμορφώνει την σκέψη του αντιπάλου» είπε ο κ. Λυγερός που απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις ανοίγοντας με τις απαντήσεις του νέα παιδιά ερωτημάτων.

Ο Κύπριος πρόξενος Θεσσαλονίκης Αντώνης Θεοχάρους χαιρέτησε τη νεκδήλωση και μετέφερε στους Θρακιώτες τον χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μας για την συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου όλων των παραγόντων και φορέων εδώ στην αγωνιζόμενη Θράκη.

«Ο Ελληνισμός της μεγαλονήσου και της Βόρειας Ελλάδας, Θράκης και Μακεδονίας, έχουν μέσα από ιδιαίτερες κοινές προκλήσεις και το όραμα για την πρόοδο. Στα 44 χρόνια της ανεξαρτησίας του το κυπριακό κράτος πέρασε από τρικυμίες και φουρτούνες. Κατόρθωσε όμως με σκληρούς αγώνες και επίπονη εργασία, με τις αρετές του λαού του και την συμπαράσταση ολόκληρου του Ελληνισμού, έχοντας το δίκαιο με το μέρος του να διατηρήσει την κρατική του οντότητα σαν ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας.

Σε όλα αυτά τα χρόνια η κυπριακή δημοκρατία παρέμεινε πιστή στο ιδεώδες της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας. Η ένταξή μας τον Μάϊο του 2004 στην Ε.Ε. ήταν η κορυφαία στιγμή στην σύγχρονη ιστορία μας και έκφραση της προόδου που έχει επιτευχθεί μέσα από τα ερείπια της τουρκικής εισβολής, σε όλους τους τομείς. Πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό.

Επιτρέψτε στο σημείο αυτό να αναφερθώ στις τελευταίες, πιο πρόσφατες εξελίξεις του κυπριακού και ιδίως στο τελευταίο σχέδιο επίλυσής του, το λεγόμενο ή το γνωστό σχέδιο Ανάν. Η απόρριψη αυτού του σχεδίου δεν ήταν απόρριψη λύσης, όπως κακόβουλα προσπαθούν να καλλιεργήσουν κάποιοι διεθνώς και ιδίως οι Αγγλοαμερικάνοι.

Ήταν η έκφραση της ελεύθερης βούλησης των Ελληνοκυπρίων και επιθυμία για μία λύση που να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και να θέτει τις βάσεις για οικοδόμηση ενός κοινού ευτυχισμένου μέλλοντος που να ικανοποιεί πραγματικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τις δύο κοινότητες του νησιού.

Ήταν μία κραυγή αγωνίας για το γεγονός ότι παρά τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις της των ισχυρών, οι πανανθρώπινες αξίες και αρχές στην περίπτωση της Κύπρου, θυσιάζονταν στον βωμό των στρατηγικών συμφερόντων, πρώτιστα της Τουρκίας και των άλλων δυνάμεων, ιδίως της Αγγλίας.

Είναι φανερό πως το σχέδιο Ανάν προωθήθηκε από κύκλους που ήθελαν πάση θυσία να απενεργοποιήσουν την κατοχική Τουρκία και να διαγράψουν τα εγκλήματά τους. Σήμερα η κυπριακή δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με συντονισμένες ενέργειες για εξουδετέρωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550, που αποτελούν την πολιτική και θεσμική αψίδα μας έναντι των όποιων αποσχιστικών επιδιώξεων.

Συγκεκριμένα η επιδίωξη πολιτικής αναβάθμισης και έμμεσης αναγνώρισης των τομών του ψευδοκράτους, στο όνομα παροχής οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους και το πρόσχημα της έναρξης του απευθείας εμπορίου, για άσκηση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, καταστρατηγεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι η κυπριακή δημοκρατία ουδέποτε επέβαλλε εμπάργκο στους Τουρκοκυπρίους, απλά εφαρμόζει τα ψηφίσματα των Ην. Εθνών. Οι ενέργειες αυτές, δηλαδή οι ενέργειες για απευθείας εμπόριο στα κατεχόμενα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τους κανονισμούς της Ε.Ε., καθώς και τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οικονομική ευημερία και στήριξη των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Άλλωστε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των Τουρκοκυπρίων είναι απότοκα της τουρκικής κατοχής και της διχοτομικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης της Τουρκίας. Η Τουρκία διατηρεί 40 χιλ. στρατό στην Κύπρο και είναι καιρός να το λέμε πιο συχνά, ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα το 34% του κυπριακού εδάφους.

Η κυβέρνηση της κυπριακής δημοκρατίας προχώρησε στην υιοθέτηση μιας σειράς πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών και ανθρωπιστικών μέτρων στήριξης και πολύπλευρης ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την διεθνή κοινότητα ως γενναιόδωρα.

Τα μέτρα έχουν ως σκοπό την απόλαυση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων των δικαιωμάτων και των ωφελημάτων που απορρέουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Η κυβέρνηση πρώτιστα επιθυμεί την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων με τρόπο που θα διευκολύνεται ο απώτερος στόχος της επανένωσης της χώρας μας. Αυτό έχει αποδειχθεί και στην πράξη με την ανακοίνωση και την εφαρμογή τεσσάρων μέτρων που αφορούν στην ελευθεροποίηση του εσωτερικού εμπορίου αγροτικών, βιομηχανικών προϊόντων και ορυκτών.

Αυτά τα προϊόντα παράγονται στα κατεχόμενα, καθώς επίσης και την εξαγωγή τους μέσω των νομίμων αεροδρομίων και λιμανιών. Δυστυχώς δεν γίνεται καμία επαρκής χρησιμοποίηση αυτών των διακριμένων μέτρων, λόγω του ότι το καθεστώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, επιδιώκει την εφαρμογή εμπορίου μέσω των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να πωλήσει το δικαίωμά της για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της. Ούτε πρόκειται να επιτρέψει η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων να αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων.

Αγαπητοί φίλοι η Κύπρος δεν επιθυμεί να καταστεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε την αυτοαναίρεση της ύπαρξής μας, είτε θα απεμπολήσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας ως κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο.

Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από την τελωνειακή της σύνδεση με την Ε.Ε. έναντι της κυπριακής δημοκρατίας. Και αναφέρομαι στο τελευταίο συμβούλιο της Ε.Ε. και στην απόφασή του για υπογραφή στο κομμάτι της τελωνειακής ένωσης που έχει να κάνει με την Κύπρο, την υποχρέωση της Τουρκίας.

Καταλήγοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι επιδίωξη και επιθυμία μας είναι η άρση της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια της νομικής και κοινοτικής ομοσπονδίας. Μοναδικός μας γνώμονας παραμένει το συμφέρον του λαού μας στο σύνολό του. Τονίσαμε δε επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς επιδιαιτησία και χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία δημιουργούν και ασκούν πάντα πίεση πάνω στην δική μας πλευρά» κατέληξε ο Κύπριος πρόξενος

Ο κ. Λυγερός με τη ομιλία του έβαλε πολλά ζητήματα που στο κοινό νου φαντάζουν άλυτα, σχετικά με την στάση των Αμερικανών, των Άγγλων, της Ευρώπης, με την ύπαρξη του κατοχικού στρατού τονίζοντας ότι η Τουρκία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στρατιωτικής πυκνότητας στην Κύπρο και την Ανατολική Θράκη! Ήταν μια εκδήλωση με πολύ περιεχόμενο και μηνύματα.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1105938000,55721,


Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email: xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2003. Κατασκευή: Komotini On-Line