xronos.gr // News

Δευτέρα, 21.3.2005
Φουντώνει το δένδρο των μαθηματικών επιτυχιών στη Ροδόπη

Βραβεύθηκαν 39 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης, σε εκδήλωση του παραρτήματος Ροδόπης της ΕΜΕ, στην οποία μίλησαν για την θρακιώτικη μαθηματική ιδιοφυΐα Κων. Καραθεοδωρή, ο καθηγητής του μαθηματικού τμήματος του Α.Π.Θ. Γεώργιος Στάμου και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Λυών Νίκος Λυγερός.

Φουντώνει το δένδρο των μαθηματικών επιτυχιών στη ΡοδόπηΤα μαθητικά μυαλά που πρώτευσαν στους διαγωνισμούς «Θαλής» και «Ευκλείδης», βραβεύθηκαν χτες από το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο καθηγητής του μαθηματικού τμήματος του Α.Π.Θ. Γεώργιος Στάμου, ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Από την αλληλογραφία του Κων. Καραθεοδωρή με επιστήμονες της εποχής του», καθώς επίσης και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Λυών Νίκος Λυγερός, με την ευκαιρία του έτους Αϊνστάιν, αναπτύσσοντας ομιλία με θέμα: «Συμβολή του Αϊνστάιν στις επιστήμες». Οι μαθητές που διαγωνίσθηκαν στην πρώτη φάση ήταν 250, ένας αριθμός-ρεκόρ για τα χρονικά της πόλης μας. Απ’ αυτούς διακρίθηκαν οι 39, στη δεύτερη φάση πέρασαν οι 35, από την οποία αναδείχθηκε από τον τελικό διαγωνισμό η Κέλλυ Αντωνιάδου-Πλυταριά και για την οποία οι γονείς της, Βαγγέλης και Μαρία νιώθουν σήμερα περήφανοι.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση κατά την οποία προβλήθηκαν σλάϊτς για τον Κων. Καραθεοδωρή και τη ζωή του, αλλά και τον Γ. Βιζυηνό, δύο γνωστούς Θρακιώτες που ζούσαν εκείνο το διάστημα στη Γερμανία και οι οποίοι, δόξασαν την περιοχή μας παγκοσμίως. Ο κ. Στάμου δεσμεύθηκε να προσφέρει αντίγραφα επιστολών του Κων. Καραθεοδωρή από την εποχή που ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης στο μουσείο Καραθεοδωρή που δημιουργείται στην Κομοτηνή και θα είναι έτοιμο σ’ ένα περίπου μήνα.

Ο πρόεδρος ΕΜΕ Ροδόπης Σάκης Λιπορδέζης τόνισε ότι, οι προσπάθειες των μαθητών επιβραβεύονται, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών στους μαθηματικούς διαγωνισμούς, αλλά και περισσότερες διακρίσεις. «Φουντώνει το δένδρο των επιτυχιών», υπογράμμισε ο ίδιος. Το ποσό με το οποίο βραβεύθηκε η μαθήτρια Κέλλυ Αντωνιάδου-Πλυταριά ήταν 2000 ευρώ για το βραβείο Κεβόρκ-Ματεοσιάν και 100 ευρώ και για τους 39 μαθητές.

Ο κ. Στάμου έχει συνεργαστεί με δύο Έλληνες καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Γοτίγγης για τη συγγραφή ενός βιβλίου για τον Κων. Καραθεοδωρή. «Καμία επιστολή απ’ αυτές που περιέχονται στο βιβλίο δεν είναι για τον Αϊνστάϊν, απευθύνονται μόνο σε καθηγητές του Πανεπιστημίου Γοτίγγης. Υπάρχουν όμως και άλλες σημαντικές επιστολές με επιστημονικά θέματα, στον Χίλμπερτ, Κλάϊν κ.λ.π., είναι οι αρχικές ιδέες που ο ίδιος συνέλαβε και πολλές φορές, ρωτούσε τους δασκάλους τους αν η ορολογία είναι ορθή, αν είναι σπουδαίο αυτό που έχει κάνει κ.ά.».

Ο κ. Λυγερός επισήμανε ότι υπήρξε αλληλοσεβασμός μεταξύ Κων. Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν, δεν διατηρούσαν σχέσεις φιλίας, ο ένας είχε περισσότερη κλίση στα μαθηματικά, ο άλλος στη φυσική: «Ο Καραθεοδωρής είναι γνωστός στη Γερμανία, σε ένα επίπεδο που θεωρούμε σεβαστό για τον άνθρωπο αυτό. Τώρα, στην Ελλάδα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε γνωστός, είτε πολιτικοί, είτε πολιτιστικοί, που δεν έχουν άμεση σχέση με τα μαθηματικά. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν έμενε στην Ελλάδα με την κλασική έννοια, η Παιδεία του έγινε στο Βέλγιο, μετά πήγε στην Γερμανία, άρα και η προσέγγιση των Ελλήνων είναι κάπως διαφορετική στο θέμα», κατέληξε ο κ. Λυγερός.

Η Κέλλυ Αντωνιάδου-Πλυταριά επισήμανε ότι τα μαθηματικά είναι ένα μάθημα που της αρέσει πολύ, καθώς ελέγχει τις δυνατότητές της. «Τίποτε δεν είναι εύκολο, αλλά αν αγαπάς κάτι και προσπαθείς γι’ αυτό, μπορείς να τα καταφέρεις. Βρίσκω τη μαγεία στην προσπάθεια, με τη λογική ότι όλα έχουν μια λύση, αρκεί να προσπαθήσεις να τη βρεις. Απ’ την πλευρά του, βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων της ζωής, γιατί πολλές φορές όταν απογοητευόμαστε με ένα μαθηματικό πρόβλημα, δεν θέλουμε να ασχοληθούμε μαζί του, αλλά αν προσπαθήσουμε και ίσως αν αφιερώσουμε και τη ζωή μας σ’ αυτό, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έτσι, πιστεύω είναι κάπως και με τα προβλήματα της ζωής», κατέληξε η ίδια.

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και προσέλκυσε πολύ κόσμο, τοπικές αρχές και εκπροσώπους φορέων και Επιμελητηρίων, δασκάλους και καθηγητές μαθηματικών, μαθητές που πρώτευσαν στο διαγωνισμό, αλλά και απλούς ενδιαφερόμενους για την μαθηματική αυτή διάνοια, τον Θρακιώτη Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Οι βραβευθέντες έχουν ως εξής:

Μαθητές που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό "Ο Ευκλείδης":
Αντωνιάδου-Πλυταριά Κυριακή 3 Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου.


Μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό "Ο Θαλής" είναι:
Αλκιβιάδης-Ζήσης Ζήσης 4 Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου Δουρούκης Γιώργος 2Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου Επταμηνιτάκης Νικόλαος 1Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Καφαλής Κωνσταντίνος 2Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Κοκοζιδου Χριστίνα 4Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Κυριαζόπουλος Παναγιώτης 1Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Σισμανίδης Στέλιος-Μάριος 2Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Σχοινάς Νίκος Μουσικό Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Τσιμουρτακίδου Ξανθίππη 2 Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Ψαθάς Αναστάσιος 2Γ Κομοτηνής Β Γυμνασίου, Δάγκα Αγγελική 2Γ Κομοτηνής Γ Γυμνασίου, Καρανικολάου Σταυρούλα 2 Γ Κομοτηνής Γ Γυμνασίου, Κυριακάκης Δημήτρης 2 Γ Κομοτηνής Γ Γυμνασίου, Αλμπανίδου Σταυρούλα 3 Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Αντωνιάδου-Πλυταριά Κυριακή 3Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Αντωνόπουλος Αντώνης 1 Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Αρβανιτίδης Δημήτρης 1Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Βαρελά Ειρήνη 2Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Γεωργιάδου Βασιλεία 1Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Διάκου Γεωργία 2Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Ζαμανάκου Ευαγγελία 2Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Καρακάση Βάσω 1Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Λεοντίδης Χρήστος 2Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Μαρούδας Αλέξανδρος 2Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Σκαρλατίδης Γιώργος 1Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Χινέλης Πάνος 1Λ Κομοτηνής Α΄ Λυκείου, Βαδαρλής Δημητρης 1 Λ Κομοτηνής Β΄ Λυκείου, Καραπάγκος Βαγγέλης 2Λ Κομοτηνής Β΄ Λυκείου, Κουσιδου Γεωργία 2Λ Κομοτηνής Β΄ Λυκείου, Νικολαΐδης Νικόλαος 3Λ Κομοτηνής Β΄ Λυκείου, Παπαδόπουλος Χρήστος 3 Λ Κομοτηνής Β΄ Λυκείου, Παπαδόπουλος Ευγένιος 1Λ Κομοτηνής Β΄ Λυκείου, Ρίζου Σωτηρία 2 Λ Κομοτηνής Β΄ Λυκείου, Αθανασίου Αθανάσιος-Φωτ. 2Λ Κομοτηνής Γ΄ Λυκείου, Δημητρακοπούλου Σπυριδούλα 3Λ Κομοτηνής Γ΄ Λυκείου, Ζιώγας Νικόλαος 3Λ Κομοτηνής Γ΄ Λυκείου, Παπαγεωργίου Παναγιώτης 2Λ Κομοτηνής Γ΄ Λυκείου, Τσατλίδου Μαρία 1Λ Κομοτηνής Γ΄ Λυκείου, Φωτεινιάς Ορέστης 3Λ Κομοτηνής Γ΄ Λυκείου.

Μαρία Φανφάνη

Μόνιμη διεύθυνση άρθρου: http://www.xronos.gr/view.cgi?newsid1111381200,17918,


Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email: xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2003. Κατασκευή: Komotini On-Line