Παρασκευή 25 Μαρτίου 2005

Πολιτική
Οικονομία
Κοινωνία
Πολιτισμός
Αθλητισμός
Αστυνομικό Δελτίο
Γνώμη
Σχόλια
Περιδιαβάζοντας
Θέματα στα Ρώσικα
Θέματα στα Τούρκικα
Σκίτσο

Βράβευση διακριθέντων στους διαγωνισμούς «Ο Θαλής» και «Ο Ευκλείδης»
Η καθιερωμένη πλέον βράβευση διακριθέντων μαθητών στους διαγωνισμούς «Ο Θαλής» και «Ο Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (EME) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ροδόπης το πρωί της Κυριακής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής του μαθηματικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Στάμου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λυών κ. Νίκος Λυγερός.

«Ξεκινήσαμε από λίγους μαθητές και κάθε χρόνο ο αριθμός τους διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας διαρκούς υποστήριξης των μαθητών, συμπαράστασης, επιβράβευσης των προσπαθειών τους με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους και φυσικά τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Ολοένα φουντώνει το δέντρο των επιτυχιών και η κοινωνία, οι φορείς, τα ΜΜΕ δείχνουν ότι είναι κοντά στα παιδιά και βραβεύουν τις προσπάθειές τους» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΜΕ παράρτημα Ροδόπης κ. Λιπορδέζης σχολιάζοντας την επιτυχία των παιδιών της Κομοτηνής.
Όπως σημείωσε ο κ. Λιπορδέζης στην πρώτη φάση διαγωνίστηκαν 250 άτομα «αριθμός ρεκόρ για τα χρονικά της πόλης μας. Διακρίθηκαν 39 από αυτούς, κατόπιν πέρασαν και διαγωνίστηκαν στη δεύτερη φάση περίπου 25 άτομα και στο τελικό μια μόνο μαθήτρια η Κυριακή Αντωνιάδου, η οποία και θα λάβει το μεγάλο βραβείο Κεβόρκ Ματεοσιάν των 2000 ευρώ».
Τέλος όσον αφορά στις εξελίξεις σε σχέση με το μουσείο Καραθεοδωρή ο κ. Λιπορδέζης σχολίασε ότι τελειώνει σε ένα μήνα. «Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το δήμαρχο, από τον υφυπουργό Εξωτερικών από μένα περί συλλογής πολύτιμων εγγράφων. Ένας από τους μεγάλες συλλέκτες και πρωτεργάτες είναι ο κ Στάμου, ο οποίος κατέχει πολύτιμο υλικό και ενδεχομένως θα μας διαθέσει αντίγραφα για το Μουσείο. Εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται και μελετά το έργο του Καραθεοδωρή και κατέχει σπουδαία έγγραφα, επιστολές και βιβλία του Καραθεοδωρή».

Οι επιστολές του Καραθεοδωρή

Ο κ. Γεώργιος Στάμου, ο οποίος μίλησε με θέμα «Από την αλληλογραφία του Κ. Καραθεοδωρή με επιστήμονες της εποχής του», είναι από τους ανθρώπους που μελέτησαν την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή και έχει στη συλλογή του πολλές επιστολές του. Σε συνεργασία με δυο συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο Gφttingen της Γερμανίας έχει γράψει ένα βιβλίο για αυτόν. «Υπάρχουν αρκετές επιστολές του Καραθεοδωρή σταλμένες σε μεγάλους επιστήμονες της εποχής του. Οι επιστολές που κατέχω είναι αντίγραφα, τα πρωτότυπα υπάρχουν σε διάφορα πανεπιστήμια και είναι δύσκολο να τις αποκτήσει κάποιος».
Όπως σημείωσε ο κ. Στάμου τα θέματα που θίγονται στις επιστολές είναι ποικίλα, «θέματα επιστημονικά, θέματα που είχαν σχέση με τις προσωπικές σχέσεις των διαφόρων επιστημόνων με τον αποστολέα Καραθεοδωρή και ακόμη και ιστορικά θέματα. Μην ξεχνάτε ότι ο Καραθεοδωρή για δυο χρόνια ήταν στην Σμύρνη και όταν είχε γίνει η καταστροφή της είχε στείλει μερικές επιστολές αλλά μια κυρίως στον περίφημο Χίλμπερτ που περιγράφει ακριβώς την περιπέτειά του να επιστρέψει από τη Σμύρνη στην Ελλάδα».
Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιέχονται επιστολές που εστάλησαν σε καθηγητές του πανεπιστημίου του Gοttingen στο οποίο και έχει σπουδάσει αλλά και εργαστεί ως καθηγητής ο Καραθεοδωρή. «Αλλά υπάρχουν και άλλες επιστολές σημαντικές σε άλλους επιστήμονες. Στις επιστολές θίγονται σπουδαία επιστημονικά θέματα, που είναι οι πρώτες αρχικές ιδέες που ο ίδιος συνέλαβε».
Στην ερώτηση αν θα δώσει κάποιες από αυτές τις επιστολές στο Μουσείο που πρόκειται να γίνει σε ένα μήνα στην Κομοτηνή ο κ Στάμου απάντησε ότι οι επιστολές είναι διαθέσιμες αλλά «χρειάζεται μια σχετική τυπική άδεια από το πανεπιστήμιο του Gφttingen. Διότι εγώ έχω αντίγραφα αλλά τα πρωτότυπα είναι εκεί και κάθε φορά που δημοσιεύονται πρέπει να ζητηθεί τυπικά η άδεια του εκεί πανεπιστημίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η σχέση του Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν

«Η συμβολή του Αϊνστάιν στις επιστήμες» ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Νίκου Λυγερό, σύμφωνα με τον οποίο Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση. «Είχαν απλώς μια σχέση αλληλοσεβασμού. Νομίζω απλώς ήταν τεχνική και τεχνητή αυτή η επαφή, με την έννοια ότι δεν ήταν σχέση φιλίας, ήταν μόνο σχέση σεβασμού μεταξύ δυο επιστημόνων. ¶ρα είναι μια φυσιολογική σχέση όχι ιδιαίτερη».
Στην ερώτηση αν βοήθησε η σκέψη και η ανάλυση του Καραθεοδωρή στην μετέπειτα εξέλιξη των μαθηματικών αλλά γενικότερα και της επιστήμης ο κ. Λυγερός απάντησε: «Των μαθηματικών ναι, ειδικά της θεωρίας της σχετικότητας σε ένα σημείο που ήταν απαραίτητα. Μετά οι προεκτάσεις που έγιναν είναι σημαντικές επειδή ξέρουμε ό,τι θα αναλύσουμε εκ των υστέρων. Εκείνη την στιγμή ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο επέλυσε ο Καραθεοδωρή με έναν φυσιολογικό για τους μαθηματικούς τρόπο».
Ο κ. Λυγερός σχολίασε ότι εκτός από τη Θράκη στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξέρουν ούτε καν το όνομα του Καραθεοδωρή. «Νομίζω ότι είναι πολύ γνωστός στη Γερμανία σε ένα επίπεδο που θεωρούμε ότι είναι σεβαστό για αυτόν τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφοροι λόγοι, που είναι και πολιτικοί και πολιτιστικοί που δεν έχουν άμεση σχέση με τα μαθηματικά και με το επίπεδο. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Καραθεοδωρή δεν ήταν στην Ελλάδα με την κλασσική έννοια, δηλαδή έλαβε παιδεία στο Βέλγιο, στη Γαλλία μετά στη Γερμανία άρα η προσέγγιση των Ελλήνων είναι κάπως διαφορετική» κατέληξε ο κ. Λυγερός.

Η ζωή και τα μαθηματικά

«Είναι ένα μάθημα που μου αρέσει πάρα πολύ, για αυτό και πηγαίνω σε αυτούς τους διαγωνισμούς, γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ οι ασκήσεις που βάζουν. Μ’ αρέσει να μετρώ τις δυνατότητές μου και για αυτό τα καταφέρνω με αυτούς του διαγωνισμούς. Πιστεύω ότι είμαι καλή σε αυτό» δηλώνει η Κέλη Αντωνιάδη, οποία πήρε το μεγάλο βραβείο Κεβόρκ Ματεοσιάν.
Δε θεωρεί ότι είναι εύκολο να λύνει κάποιος προβλήματα λέγοντας «τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά άμα αγαπάς κάτι και προσπαθείς μπορείς να τα καταφέρεις»
Η μικρή Κέλη Αντωνιάδου αποκαλεί «την προσπάθεια» αυτή μαγεία «στο ότι χρειάζεται πάντα μια λογική για να λύσεις κάτι, ότι όλα έχουνε μια λύση και ότι πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ για αυτό».
Πιστεύει ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής να ξέρει να λύνει κάποιος προβλήματα. «Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε στη ζωή ένα πρόβλημα που το θεωρούμε δύσκολο τα αφήνουμε κα το ίδιο συμβαίνει και με τα μαθηματικά, απογοητευόμαστε και δεν θέλουμε να ασχοληθούμε μαζί τους. Αν προσπαθήσουμε και ίσως και να αφιερώσουμε και τη ζωή μας για αυτό μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Σιμπέλ Χατζή Αλή - paratiritis(Source: http://www.paratiritis-news.gr/search/view.php?id=1:3479 )


πίσω
Αθλητικός Παρατηρητής
Τέχνη και Πολιτισμός
Ανεργία, Εργασία, Καριέρα
Αγροτική Ενημέρωση
Ο Φακός του Παρατηρητή στο Μειονοτικό Τύπο
Ο Παρατηρητής Της Αυτοδιοίκησης
Δημοκριτειακά
Οικονομία
Ο Παρατηρητής Της Πολυφωνίας (Ρώσικα)
Ο Παρατηρητής Της Πολυφωνίας (Τούρκικα)
Έξοδος
Αγορά
συν 5