ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας http://www.theveriagrid.org Βέροια Νάουσα Αλεξάνδρεια Βεργίνα Ημαθία Βεροια Ναουσα Αλεξανδρεια Βεργινα Ημαθια
ΛΑΟΣ Αδέσμευτη Καθημερινή Εφημερίδα Νομού Ημαθίας
Tuesday,20June2006

Πρωτοσέλιδο 04/06/2006Τεύχη σε μορφή PDF


Τροποποίηση συνδρομής
Mobile Planet - Μακροχώρι Βέροιας
Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης σ' αυτόν τον υπολογιστή
  Ξεχάσατε το password σας;
  Εγγραφή

Σελίδες 476334
317
Hosts 44379
50
Επισκέπτες 48735
55

3
14.06.2006 Σελίδα για εκτύπωση Σελίδα για εκτύπωση

Η εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσω της νοημοσύνης είναι ο κύριος πυρήνας της σκέψης του

Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα κείμενο ή δημοσίευμα για το Νίκο Λυγερό και να μην αναφερθείς σ' αυτό που τον κάνει εξ αρχής να ξεχωρίζει: Το 189 του δείκτη ευφυΐας του που ξεπερνάει ακόμα και αυτόν του Αϊνστάιν (164) και η πολυσύνθετη προσωπικότητά του.

Ο ευφυέστερος Ελληνας κι ένας από τους ελάχιστους, παγκοσμίως, ανθρώπους υψηλής νοημοσύνης είναι 35 ετών, κατάγεται από το Βόλο και κατοικεί στη Λυών της Γαλλίας όπου εργάζεται στο Πανεπιστήμιο ως ερευνητής και διδάκτωρ Μαθηματικών και Πληροφορικής.

Εχει διδακτορικά στη γνωσιολογία, γλωσσολογία, στα μαθηματικά και στην ελληνική λογοτεχνία, διανοούμενος και ερευνητής με τεράστιο συγγραφικό έργο, ενώ έχει ιδρύσει τη δική του οργάνωση (ΠΙ) στην οποία για να γραφτεί κάποιος πρέπει να έχει I.Q. πάνω από 176.

Κυρίως όμως επαγρυπνεί με πίστη σε ένα γενικό πλαίσιο: σκεφτόμαστε, υποφέρουμε, άρα υπάρχουμε.
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Νίκος Λυγερός βρέθηκε στη Βέροια καλεσμένος του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να παρουσιάσει το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Σπανίδη" με τίτλο "τα τριαντάφυλλα του ήλιου".

Τον συναντήσαμε στο "Ερατεινό" λίγο πριν από την εκδήλωση και μιλήσαμε μαζί του ψάχνοντας κάποιες απαντήσεις ή εξηγήσεις μέσα από την δική του ματιά.

Η δύναμη της γνώσης, του μυαλού, εξακολουθεί να είναι ισχυρή στην εποχή μας;

-Είναι πάντα ισχυρή, το θέμα είναι αν κυριαρχεί ή όχι. Δεν νομίζω να είναι ο στόχος, σημασία έχει η εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσω της νοημοσύνης.

Το συναίσθημα σε σχέση με την εγκεφαλική λειτουργία τι ρόλο παίζει;

-Δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή για μένα. Το υπόβαθρο της νοημοσύνης είναι το συναίσθημα και το υπόβαθρο του συναισθήματος είναι η νοημοσύνη. Είναι μπλεγμένα σαν κόμπος.

Την ίδια αξία έχει για μένα.  Είναι ολική αξία… Δηλαδή δεν κοιτάζω μια τρίχα, κοιτάζω τα μαλλιά. Γι' αυτό δεν τα διαχωρίζω έτσι… Εχουν την ίδια πηγή, τον άνθρωπο.

Τι είναι αυτό που μπορεί να "ξεπεράσει" την ανθρώπινη ευφυΐα;

-Μόνο η ανθρωπότητα. Για μένα αυτός είναι ο κύριος πυρήνας της σκέψης μου. Ο κάθε άνθρωπος συμβάλει σ' αυτό το έργο, στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Αρα η ανθρωπότητα είναι κάτι πιο πάνω από το ανθρώπινο… Είναι το μόνο, νομίζω, που δίνει μια αξία στον άνθρωπο.

Με τον θάνατο;… Σταματάνε όλα;

-Κοιτάξτε, είναι πολλοί που δεν ζουν πριν το θάνατο. Για μένα ο θάνατος είναι μια αρχή είναι το εναρκτήριο. Αρχίζουμε με το θάνατο κι όταν αντιλαμβανόμαστε τι είναι ακριβώς ο θάνατος τότε μπορούμε να πούμε τι σημαίνει ζωή.

Νομίζω ότι μόνο όταν μεγαλώνουμε και βλέπουμε από κοντά δικούς μας να πεθαίνουν, σιγά - σιγά αντιλαμβανόμαστε περισσότερο την αξία της ζωής.

Εχετε καταλήξει σ' έναν ορισμό για τη ζωή και τι είναι αυτό που αξίζει να βιώνουμε;

-Νομίζω ότι είναι απλώς αυτό που σου επιτρέπει να παράγεις ένα έργο πριν από το θάνατο εφ' όσον κατανοήσεις τον θάνατο. Είναι ένα πολυκυκλικό σύστημα. Μια ζωή δίχως έργο δεν είναι ζωή.

Νομίζω ότι απλώς είναι το έργο που παράγει το ον, και όχι το αντίθετο.

Στο έργο σας "Προμηθέας και Αθηνά" γράφετε ότι κάθε δημιουργία θέλει και μια θυσία. Εχετε κάνει θυσίες στη ζωή σας;

-Για κανονικούς ανθρώπους νομίζω πάμπολες. Τώρα το θέμα δεν είναι αν κάνεις ή όχι μια θυσία, εάν το αντιλαμβάνεται ο άλλος έτσι.

Απλώς, αν υπάρχεις μόνο μέσα από το βλέμμα του άλλου και αφαιρείς την οντότητά σου για την ύπαρξη μιας μεγαλύτερης, όπως είναι η ανθρωπότητα, αυτό άλλοι το αντιλαμβάνονται σαν μια θυσία. Δεν με αφορά το "εγώ" αλλά με αφορά ο άλλος.

Κι όταν λέμε ο άλλος εννοούμε ήδη ότι υπάρχει ο ένας. Με ενδιαφέρει ο άλλος που ασχολείται με τον έναν, με ενδιαφέρει η ουσία που ασχολείται με την μοναδικότητα κι όχι το αντίθετο.

Υπάρχουν πολλοί "άλλοι" που ασχολούνται με τον "έναν";

-Αυτοί που ασχολούνται μ' αυτά τα θέματα είναι πάντα λίγοι. Οι άνθρωποι είναι λίγοι και σπάνιοι, ενώ τα άτομα είναι πολλά.

Αλλο άνθρωποι, άλλο άτομα;

-Ναι, νομίζω ότι άνθρωπος είναι αυτός που συνειδητοποιεί ότι υπάρχει ενώ το άτομο είναι απλώς αυτό που θέλει η κοινωνία. Το άτομο ζει μέσα στον κοινωνικό χώρο ενώ ο άνθρωπος ζει μόνο μέσα σε ανθρωπότητα. Η κοινωνία δεν θέλει ανθρώπους, θέλει άτομα, θέλει νούμερα, θέλει ανωνυμία…

Η ανθρωπότητα μπορεί να θέλει αγνώστους αλλά θέλει ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που το παλεύουν για όλους τους άλλους, είναι αυτοί που δεν ανήκουν σε καμία παρέα, γι' αυτό είναι το υπόβαθρο της ανθρωπότητας, ενώ στα άτομα μια παρέα τους αρκεί.

Είναι ο μικρός κόσμος. Για τους ανθρώπους δεν υπάρχει μικρός κόσμος, υπάρχει μόνο ο κόσμος.

Πιστεύετε ότι η βλακεία είναι αήττητη, εσείς πώς την αντιμετωπίζετε;

-Δεν την αντιμετωπίζω, απλώς την εντοπίζω και την αποφεύγω. Δεν αντιμετωπίζεται η βλακεία. Εγώ δεν την βλέπω με μια αρνητική έννοια. Για μένα είναι απλώς η συνείδηση της νοημοσύνης.

Για μένα αυτός που είναι έξυπνος είναι αυτός που είναι πιο γρήγορα βλάκας. Δηλαδή που συνειδητοποιεί ότι είναι βλάκας, άρα αλλάζει μεθοδολογία και θεωρείται μετά έξυπνος.

Ο βλάκας δεν αλλάζει, ενώ θεωρεί τον εαυτό του έξυπνο. Αρα η βλακεία δεν είναι μια έννοια εξαρχής αρνητική.

Βλέπετε σημάδια παρακμής στη σημερινή κοινωνία;

-Νομίζω ότι βλέπουμε μόνο αυτό όλοι μας. Σημασία όμως έχει εάν βλέπουμε τους φάρους.

Οι φάροι είναι πάντοτε λίγοι, ελάχιστοι, αλλά αυτοί καθοδηγούν. Και νομίζω ότι μόνο μέσα στο σκοτάδι είναι που βλέπεις το φως. Αλλά ένα κερί αρκεί να φωτίσει το σκοτάδι;

Δεν περιμένω κόσμο που έχουν όλοι αναμμένα κεριά.

Οι περισσότεροι ωστόσο καταριόμαστε το σκοτάδι, αντί να  ανάψουμε το κερί…

-Το ξέρω… αλλά δεν αλλάζει τίποτα έτσι…Είναι όμως και σαν εκκλησία που μερικά κεριά φτάνουν να τη φωτίσουν για να ζήσει και πάλι. Εχω πάει σε κατεχόμενες περιοχές όπου με δύο - τρια κεριά ξαναέρχεται η πίστη. Αρα δεν με ενδιαφέρει να είναι φωτεινή όλη η εκκλησία, σημασία για μένα έχει να υπάρχει το φως κι όχι η φωτιά.

Η πίστη εξακολουθεί να έχει δυναμική;

-Ναι, η πίστη στη σκέψη της ανθρωπότητας. Με την έννοια, ότι κάτι είναι ολικό, αλλιώς δεν έχει νόημα.

Διαφορετικά είναι σαν να είμαστε νησιά χωρίς να βλέπουμε τον ωκεανό, αλλά είναι μόνο ο ωκεανός που συνδέει τα νησιά. Αλλώς τα νησιά δεν θα ήταν νησιά.

Το αίσθημα της αδικίας και αυτή η πίστη σας στην ανθρωπότητα σας οδήγησε να στηρίξετε τόσο πολύ την Κύπρο;

-Ναι, και την Κύπρο και την Θράκη, την Ιμβρο, την Τένεδο, το Αρμενικό, το Ποντιακό… Δεν ανέχομαι την αδικία.

Όταν βλεπουμε σε κρατικό επίπεδο να υπάρχει μια εισβολή μια κατοχή τότε θα πρέπει να δούμε ότι το έργο του καθενός μπορεί να συμβάλει σε ένα γενικότερο αγώνα.

Το αρχικό κίνητρο, όντως, είναι αυτή η αδικία. Οι πρόσφυγες και οι αγνοούμενοι δεν φταίνε σε τίποτα…

Η κουλτούρα των πολιτικών παίζει ρόλο σ' όλα αυτά;

-Ναι βέβαια παίζει.

Μια συγκεκριμένη πολιτική  μοιάζουν να έχουν αυτά τα θέματα ως σημείο αναφοράς…

Νομίζω ότι απλώς είναι η πολιτική της αδράνειας. Νομίζω ότι είναι μόνο οι ουτοπίες που παράγουν πραγματικότητα. Δεν έχω δει ποτέ πολιτικό που να μιλάει για πολιτική και να παράγει έργο.

Εχω δει ανθρώπους να παράγουν έργο και τους ονομάζουμε πολιτικούς. Νομίζω ότι αυτή είναι η διαφορά. Ο ένας λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της ρητορικής ο άλλος είναι της μαιευτικής.

Τι γνώμη έχετε για τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης;

-Είναι πολύ σημαντικός.

Γίνεται επικίνδυνος μερικές φορές;

-Οτιδήποτε είναι καθοριστικό είναι επικίνδυνο αλλιώς δεν θα ήταν καθοριστικό. Ασχολούμαι πολύ με την μιντιολογία.

Είναι, βέβαια, ουσιαστικό διότι όταν δεν έχεις πρόσβαση σε μια πληροφορία παρά μόνο από ένα Μέσο, αυτό το Μέσο γίνεται και πιο σημαντικό.

Μπορεί όχι το Μέσο από μόνο του αλλά η πληροφορία που δίνει. Κι όταν η πληροφορία είναι σημαντική, σιγά - σιγά αποκτά και το Μέσο μια αξία.

Τα σχολεία παίζουν σημαντικό ρόλο;

-Τα σχολεία ή τα φροντιστήρια; Εγώ νομίζω ότι στην Ελλάδα καταλήγουμε σ' ένα πλαίσιο που τα φροντιστήρια παράγουν περισσότερο έργο από το δημόσιο σχολείο.

Δυστυχώς,  αλλά έτσι είναι. Ελπίζω ότι θα αλλάξουμε αυτό το πλαίσιο και η Ελλάδα θα μπει σ' ένα χώρο που θα είναι ο χώρος της Μπολόνιας και θα έχουμε έναν κοινό πυρήνα που θα αφορά και τις 25 χώρες, να έχουμε πραγματικά ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, μια αντιστοιχία.

Πιστεύετε στην τύχη;

-Καθόλου, καθόλου… Πιστεύω μόνο στην ανάγκη. Για μένα η νοημοσύνη είναι η πάλη της ανάγκης εναντίον της τύχης. Πιστεύουμε στην τύχη όταν δεν κάνουμε τίποτα.

Όταν ξέρουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα και πρέπει να το κάνουμε εμείς, δεν είναι πια τύχη είναι ανάγκη. Όχι με την έννοια όμως της ματαιοδοξίας αλλά με την έννοια πραγματικά της ανάγκης, όπως έλεγε ο Δημόκριτος: ότι είναι αναγκαίο να παράγουμε ένα έργο έτσι ώστε να υπάρχει μια εξέλιξη.

...Στο πεπρωμένο;

-Ναι πιστεύω , αλλά πιστεύω ότι το γράφουμε και όχι ότι το ζούμε, είναι λίγο διαφορετικό.

Σημασία έχει να είμαστε ενήμεροι, έξυπνοι με την έννοια να μην κοιμόμαστε, διότι όταν κοιμόμαστε άλλοι γράφουν την ιστορία μας.

Και εφόσον στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ιστορία είναι κρίμα να την γράφουν άλλοι.

Σοφία Γκαγκούση
soga@laosver.gr

Σελίδα για εκτύπωση Σελίδα για εκτύπωση


Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα Επιστροφή στην αρχή της σελίδας
« Ιούνιος » « 2006   *
Δε Τρ Τε Πέ Πα Σά Κυ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
18.06.2006

» Επανεξετάζονται οι ανήλικοι από την Αστυνομία
» Η "Πρόσβαση" μεθαύριο στην Αλεξάνδρεια
» Αύριο εγκαινιάζεται η νέα πτέρυγα του 1ου Παιδικού Σταθμού Αλεξάνδρειας
» Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανθεμίων
» Εκδηλώσεις σήμερα προς τιμήν των αποστράτων και συνταξιούχων της ΕΛ.ΑΣ
» "ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΕΣ"
17.06.2006

» Προσλήψεις και αποχέτευση προκάλεσαν "κόντρες" στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας
» Στο Δήμο Βέροιας δώρισε το πατρικό της η κ. Βούλα Χατζίκου
» Μέχρι το Δεκέμβριο του 2007 θα ολοκληρωθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός Νάουσας
» Μελίκη: Μικρά μυστικά για μεγάλη ζωή
» Ημερίδα για τον θεσμό των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
» Ημερίδα για τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και την περιφερειακή ανάπτυξη
16.06.2006

» Επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
» Ο Γ. Σπάρτσης θα διεκδικήσει το αξίωμα του Δήμαρχου Νάουσας
» Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου κατά τον Επίτροπο Μάντελσον

Komotini On-Line Komotini On-Line
Φιλοξενία: MyHost
Powered by Bitrix

Εφημερίδα Λαός Copyright © Εφημερίδα Λαός 2005
Βενιζέλου 10, Βέροια. Τηλ: 23310 66913, Fax: 23310 66979. E-mail: info@laosver.gr.
Αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων επιτρέπεται μόνο με παραπομπή στην πηγή και με την γραπτή άδεια του εκδότη.