ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Καιρός Σήμερα
Λευκωσία: 25°/33°C
Λεμεσός: 26°/32°C
Λάρνακα: 25°/33°C
Αμμόχωστος: 27°/35°C
Πάφος: 25°/31°C
Πρόδρομος: 14°/21°C
Data provided by weather.com
Μετάβαση στον Καιρό Εγγραφείτε


Αρχική Σελίδα > Απόψεις > Παραχάραξη της Ιστορίας
Απόψεις
21 Αυγούστου 2006

Παραχάραξη της Ιστορίας

ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ

ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ σημερινού μας άρθρου αποτελεί η πληθώρα των πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για επικείμενη αλλαγή των βιβλίων, μαζί και αυτών της Ιστορίας, πρόθεση του εν Αθήναις Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) και εν Κύπρω κομματικών σχηματισμών.
Σ’ αυτό το σημείο καλό είναι να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή επί του θέματός μας. Η Ελλάδα θα λέγαμε πως βρίσκεται σε μια διαρκή μεταρρύθμιση της Παιδείας. Άλλοτε με αποσπασματικό τρόπο και κάποτε με συνολικό, επιχειρήθηκε, κατά καιρούς, να αναβαθμιστεί και αναβαπτιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα. Στα πλαίσια των επιχειρούμενων αλλαγών, πάντοτε, έμπαιναν και τα βιβλία όλων των βαθμίδων. Από τις αλλαγές του Βενιζέλου μέχρι την μεταρρύθμιση του ‘64 επί Γ. Παπανδρέου, ως τη χούντα των Συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση. Στη μεταβατική φάση του ‘74 - ‘76 το Υπουργείο επιχείρησε και πέτυχε την αλλαγή των βιβλίων του Δημοτικού, στα οποία η χούντα πρόβαλε έντονα τα δικτατορικά στοιχεία. Επίσης, χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η καθιέρωση και νομιμοποίηση της Δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, καθώς και η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως.
Όσον δε αφορά στην Ιστορία της Κύπρου και τη διδασκαλία της αρκεί να αναφέρουμε πως μόλις πριν από 2 χρόνια το ΥΠΕΠΘ ενέταξε στη διδακτέα-εξεταστέα ύλη τις 2 σελίδες που περιλάμβανε το βιβλίο της Γ’ Λυκείου και που πολύ συνοπτικά, εν είδει τηλεγραφήματος, ανέφερε τα γεγονότα της Κύπρου. Αναφορικά με το νέο εγχειρίδιο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, που θα κυκλοφορήσει με τη νέα σχολική χρονιά στην Ελλάδα, οι αναφορές των Ν. Λυγερού & Αν. Παυλίδη, μέσα από τη μελέτη των εν λόγω εγχειριδίων, πείθουν και τους πιο δύσπιστους για την, τουλάχιστον, ανιστόρητη προσέγγιση των γεγονότων («Σ» 19/08/06). Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τον Ιούλιο του 1974, η ελληνική χούντα προσπαθεί με πραξικόπημα να ανατρέψει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία εισβάλλει τότε στην Κύπρο και τα στρατεύματά της καταλαμβάνουν το βόρειο τμήμα του νησιού. Σχηματίζουν εκεί ένα τουρκοκυπριακό κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων εκτοπίζεται βίαια και το νησί διχοτομείται». Σε άλλο σημείο οι Κύπριοι αγωνιστές εμφανίζονται να εκτελούνται αντί να απαγχονίζονται. Γενικά, όπως αναφέρουν οι Λυγερός και Παυλίδης, στις αναφορές που γίνονται στο Κυπριακό οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση δεν αποδίδονται στο φυσικό αυτουργό, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία.
Πάντως αν είναι αυτός ο καινούριος τρόπος αντιμετώπισης των ιστορικών γεγονότων της υπεραπλούστευσης και της παραχάραξης πρέπει να αντιταχθούμε παντί σθένει. Διότι η Ιστορία κάθε έθνους, κάθε λαού και κάθε τόπου είναι αδιαπραγμάτευτη προκειμένου ο λαός αυτός να εξασφαλίσει τη φυσική και εθνική επιβίωσή του.


(Source: http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=265034)


   


Powered by NQ Content