ΤΡΙΤΗ, 30/01/2007      
Πρωτοσέλιδο
Τοπικά
Πολιτιστικά
Ψιθυριστά
Αθλητικά
Έκφραση - Σκέψεις
Ελλάδα
Διακηρύξεις
Όλα τα άρθρα
« προηγούμενο
επόμενο »
 28/01/2007 :: Όλα τα άρθρα
 

 
Αποστολή άρθρου με e-mail Εκτυπώστε το άρθρο
Περισσότερες Τοπικές ΕιδήσειςΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ Ο ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» - «Το ιδανικό της κοινωνίας είναι ...η κλωνοποίησή της»!

Συνομιλία με τη Μαρία Μίχου

«Η κοινωνία είναι απλώς αναπαραγωγή του παρόντος. Άρα, δίχως μέλλον, δίχως παρελθόν. Όλα τα ίδια και όλα καλά, όλοι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι. Είναι οι άνθρωποι που είναι καταδικασμένοι να ζουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Όχι η ίδια η κοινωνία. Η κοινωνία δεν θέλει να εξελιχθεί. Θέλει να αυτοσυντηρηθεί. Το ιδανικό της κοινωνίας είναι η κλωνοποίησή της», λέει ο Νίκος Λυγερός. Και οι ερωτήσεις που έχουν «οδηγήσει» σε αυτή την απάντηση είναι εάν ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίσσεται, αν θα μπορέσει κάποτε ο άνθρωπος να αντιληφθεί το χρόνο σαν μια τέταρτη διάσταση και αν η φύση αντιδρά με το να «παράγει» πιο εξελιγμένους εγκεφάλους. Το πρόβλημα μιας συνάντησης - συνέντευξης με τον κ. Νίκο Λυγερό είναι ότι θεωρείς πως ξεκινάς από ένα σημείο, το οποίο νομίζεις ότι έχεις ορίσει εσύ και πιστεύεις ότι καταλήγεις σε ένα άλλο σημείο. Αργότερα –ίσως και τη στιγμή της κατάληξης που έχεις ορίσει, συνειδητοποιείς ότι έχεις κάνει έναν κύκλο, ότι το σημείο εκκίνησης είναι και το σημείο τερματισμού ταυτόχρονα. Το πιο τρομακτικό είναι πως ο ίδιος το γνωρίζει αυτό εξαρχής και εξαρχής σου λέει μια και μόνη αλήθεια...

ΜΕ IQ 189...

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα, όπου ο ίδιος ήταν εκ των τριών ομιλητών, ο πιο έξυπνος Έλληνας του κόσμου και διακεκριμένος επιστήμονας μίλησε στην «Ε» για το γεωστρατηγικό τοπίο, την ενέργεια, την κοινωνία και την ανθρώπινη εξέλιξη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπων συναντάς έναν με δείκτη ευφυϊας (IQ) 176. Και σε κάθε ογδόντα εκατ. ανθρώπων συναντάς... έναν Νίκο Λυγερό –με δείκτη ευφυϊας (IQ) 189. Παρότι αραιή, είναι μια αναλογία. Είναι άραγε αυτός ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά η φύση, «παράγοντας», δηλαδή πιο εξελιγμένους εγκεφάλους, πιο εξελιγμένους ανθρώπους; Όντως, απαντά ο κ. Λυγερός και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ...πως δεν είναι αυτό το θέμα. «Το θέμα είναι αν η κοινωνία τους χρησιμοποιεί. Η μεγάλη δυσκολία του Ντα Βίντσι δεν ήταν να βρει λύσεις. Ήταν να πείσει την κοινωνία ότι τις βρήκε. Και ευτυχώς, οι κοινωνίες είναι σαν τη μόδα –γεννιούνται για να πεθάνουν. Σημασία, λοιπόν έχει η επόμενη. Η εγκεφαλική μας μάζα έχει αυξηθεί, ο εγκέφαλός μας είναι πιο εξελιγμένος –αυτό είναι το στοιχείο που μας χαρακτηρίζει σαν είδος. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί μερικές φορές λειτουργεί τζάμπα». Ο ίδιος διατείνεται ότι λειτουργεί «τζάμπα» μόνον όταν κοιμάται. «Όταν κοιμάσαι, άλλος γράφει την ιστορία, άρα είναι καλό να μην κοιμόμαστε τόσο πολύ...», λέει με μια ταυτόχρονα περιπαικτικά, μεταφορική, διάσταση για το θέμα του «ύπνου».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα μπορέσουν άραγε ποτέ οι άνθρωποι να αποκτήσουν μια διαφορετική αντίληψη του χρόνου, σαν διάσταση και όχι γραμμική, όπως στην ταινία Matrix, που έβλεπαν αριθμούς και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητά του; Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν ήδη να το κάνουν αυτό; Μπορεί η κοινωνία να φτάσει σε αυτό το επίπεδο εξέλιξης; «Θα πρέπει να το δείτε κάπως μεταφορικά. Για κάποιους ανθρώπους το matrix λειτουργεί ήδη. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν το χρόνο σαν μια τέταρτη διάσταση. Και αυτό είναι η διαχρονικότητα», επισημαίνει ο Νίκος Λυγερός, επαναφέροντας το πρόβλημα του Ντα Βίντσι. Το πρόβλημα του κ. Λυγερού δεν είναι το πώς μπορεί να αντιληφθεί ο ίδιος την έννοια του χρόνου, αλλά να πείσει τους άλλους (στην προκειμένη περίπτωση την υπογράφουσα) ότι μπορεί.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Δεν είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, αλλά δεν είμαι και κατά προς το παρόν. Είναι καλό να είσαι κατά, όταν προτείνεις εναλλακτικές λύσεις. Προς το παρόν, π.χ. στη Γαλλία, όπου η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται προέρχεται κατά 70% από την πυρηνική, δεν μπορείς να προτείνεις εναλλακτική λύση – μπορείς να φτάσεις μέχρι το 15%. Η σύντηξη υδρογόνου δεν έχει εξελιχθεί ακόμη. Παράγει πολλή ενέργεια και έχουμε πρόβλημα θερμοκρασίας. Θα εξελιχθεί όμως. Το νερό θα είναι το πετρέλαιο του 21ου αιώνα και για αυτόν τον λόγο», αναφέρει ο κ. Λυγερός. Όσο για την ελληνική πραγματικότητα, έχει να κάνει πολύ αιχμηρές επισημάνσεις. «Αυτό που δεν χρησιμοποιούμε αρκετά στην Ελλάδα είναι ο ήλιος, η ηλιακή ενέργεια. Και για μένα αυτό είναι απαράδεκτο, όταν σε άλλες χώρες, όπως λόγου χάρη η Γερμανία, με πολλή λιγότερη ηλιοφάνεια έχει αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο η ηλιακή ενέργεια», τονίζει. Και ο λόγος, όπως λέει, είναι και πάλι η αδράνεια. «Πρέπει να έχουμε ακόμη πιο έξυπνες λύσεις, αλλά δυστυχώς δεν ποντάρουμε ακόμη πάνω στη νοημοσύνη. Κοιτάζουμε το άμεσο όφελος από την επένδυση την οικονομική και λέμε γιατί να βρούμε και μια έξυπνη λύση. Ενώ μερικές φορές είναι ελάχιστος ο χρόνος που διαφοροποιεί δύο λύσεις. Όταν για παράδειγμα στην Αθήνα μπαίνει δακτύλιος, ως αντίδοτο στο πρόβλημα των καυσαερίων, βλέπουμε ότι οι οικογένειες αγοράζουν δύο αυτοκίνητα, ένα με μονό και ένα με ζυγό αριθμό. Η λύση του δακτυλίου ήταν απλοϊκή και ο λαός την παρέκαμψε. Μια ριζοσπαστική λύση θα ήταν η χρήση των μέσων μεταφοράς, αυτών όμως που δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο, να είναι δωρεάν».

«ΑΦΑΙΜΑΞΗ»

Ο κ. Λυγερός επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνον καταναλώτρια, αντίθετα παράγει, αλλά αυτό που παράγει δεν είναι κατ’ ανάγκη υλικό, και σαν Ευρώπη έχει υποστεί μεγάλη πνευματική «αφαίμαξη», από τις ΗΠΑ, που αντιλήφθηκε πριν από την Ευρώπη τον πλούτο των πνευματικών της παιδιών. «Το θέμα είναι ότι η παραγωγή ιδεών μερικές φορές είναι πιο ισχυρή από την ύλη. Η Ευρώπη είναι ένα χώρος, όπου ο καταιγισμός ιδεών (brainstorming) είναι πολύ πιο ισχυρός απ’ ό,τι νομίζουμε. Απλά, οι Αμερικανοί το κατάλαβαν αυτό πριν από τους Ευρωπαίους. Γι’ αυτό και άρχισαν να επιδιώκουν και να απορροφούν αυτόν τον καταιγισμό (braindraining). Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα βραβεία Νόμπελ. Η Ευρώπη δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να προστατέψει τα πνευματικά της παιδιά – τα γεννούσε απλόχερα και το ίδιο απλόχερα τα άφηνε. Οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι αυτά τα παιδιά ήταν πλούτος, άρα τα έπαιρναν. Η Ευρώπη τώρα το έχει καταλάβει αυτό. Τώρα υπάρχουν δομές –και για προικισμένα παιδιά, προσπαθούν για τα παιδιά που έχουν μαθηματικό ταλέντο να υπάρχουν υποτροφίες, δίνονται κίνητρα για να παραμείνουν στην Ευρώπη, ενώ πρώτα τα άφηναν να πάνε όπου θέλουν».

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ο πόλεμος, λέει ο κ. Λυγερός. «Είναι μια μεθοδολογία που έχουν αναπτύξει, υπάρχει σαν στρατηγική –την οποία εμείς την έχουμε υποστεί με τον Κεμάλ -την ώρα που υπήρχαν διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης, αυτός συνέχισε, άρα εμείς δεχτήκαμε πιέσεις και υπογράψαμε τη συνθήκη. Το ίδιο ισχύει και με την Αμερική. Μπαίνει σε ένα χώρο, διαμορφώνει το πλαίσιο από στρατιωτικής πλευράς και μετά ξεκινά τις διαπραγματεύσεις -είναι μια πολύ κλασική στρατηγική. Απλώς, οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα την πολεμική να την επιβάλλουν. Δεν έχω δει ποτέ διαπραγματεύσεις των Αμερικανών χωρίς να έχει γίνει πόλεμος πριν». Ωστόσο, και οι ΗΠΑ «κινδυνεύουν» από έναν παράγοντα: το ισπανικό στοιχείο. «Η αδυναμία των ΗΠΑ είναι το ισπανικό στοιχείο. Όταν θεώρησαν ότι εχθροί ήταν οι Ινδιάνοι, τους αποτέλειωσαν. Με τους Ισπανούς δεν το κατάλαβαν ακόμη. Όπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, υπάρχουν σημεία αντίστασης στις ΗΠΑ που δεν υπήρχαν πριν». Η Κίνα δεν περιμένει, δεν χρειάζεται τίποτε για να αναδειχθεί, αυτό συμβαίνει ήδη, χωρίς καμία παρεμβολή, χωρίς καμία παρέμβαση, επισημαίνει ο επιστήμονας. Όσο για το εάν κινδυνεύει από κάποιον να αναχαιτιστεί; «Από την ίδια, σε επίπεδο αδράνειας. Όταν έχεις ένα μεγάλο αδρανές σύστημα, που αρχίζει να μεταβάλλεται, ο κίνδυνος είναι στη δική του μεταβολή. Μιλάμε συχνά για την Κίνα και δεν βλέπουμε την πολυμορφία της. Η σημερινή Κίνα δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα πριν από 20 χρόνια. Τώρα, η (μετα-Μαοϊκή) Κίνα έχει μπει σε ένα οικονομικό πλαίσιο, αλλάζει ριζικά και πολύ δυναμικά όλη τη δομή της», λέει ο κ. Λυγερός.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από 42 χώρες, και το επόμενο βήμα που είναι η ποινικοποίηση - προτάθηκε ήδη στη Βουλή της Γαλλίας, ενώ σε Ολλανδία και Βέλγιο έχουν βγει ήδη αποφάσεις για το θέμα, είναι, σύμφωνα με τον κ. Λυγερό ένα από τα σημεία στα οποία η Τουρκία δέχεται πολύ έντονες πιέσεις και έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη προβληματική. «Όλη η δομή της Τουρκίας βασίζεται πάνω στις γενοκτονίες. Για την Τουρκία, είναι μια εκκαθάριση... Δηλαδή, άρχισε με τους Αρμένιους εσωτερικά, μετά, σιγά-σιγά πήγε στους Πόντιους, τώρα τους Κούρδους. «Καθάρισε» όλο το τοπίο. Για την Τουρκία είναι μια κάθαρση, ενώ για μας είναι γενοκτονίες. Όλο το σύστημα των Νεότουρκων και του Κεμάλ βασίζεται στην ιδέα ότι η περιοχή είναι καθαρή –καθαρόαιμη, αν θέλετε. Τα θεμέλια της Τουρκίας είναι οι γενοκτονίες, άρα, όταν κάποιος πάει να χτυπήσει τα θεμέλια, θα καταρρεύσει όλο το σύστημα. Δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να λύσει αυτό το πρόβλημα (των γενοκτονιών) ή να το αποδεχθεί». Όσο για το εάν υπάρχει κάποιο ενδογενές στοιχείο που μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Λυγερό το «κομβικό» σημείο είναι το στρατιωτικό. «Αν αλλάξει κάτι στο στρατιωτικό, θα αλλάξει όλο το πλαίσιο. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι το μουσουλμανικό στοιχείο που προωθείται από τον Ερντογάν επανέρχεται σε άλλα κλασικά σχήματα, που σχετίζονται περισσότερο με την οθωμανική αυτοκρατορία. Στην ουσία, ανατρέπουν την ίδια την επανάσταση του Κεμάλ», επισημαίνει ο κ. Λυγερός.

ΚΥΠΡΟΣ

Η ανάγκη, η ανθρωπότητα και η ανθρωπιά οδήγησαν τον κ. Λυγερό να ασχοληθεί με το θέμα της Κύπρου. «Ασχολούμαι με το αρμενικό, με το κυπριακό και με το ποντιακό. Ασχολούμαι με τα θέματα που έχουν πληγές και που μπορώ να λύσω. Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι η νοημοσύνη». Για τα «τρωτά» σημεία του σχεδίου Ανάν, που ο ίδιος εντόπισε όταν του ζητήθηκε, στέκεται σε ένα ζωτικής σημασίας: το στρατιωτικό μέρος. «Μου είχαν ζητήσει να δώσω την άποψή μου για το στρατιωτικό μέρος, το πρωτόκολλο συμμαχίας, την αποστρατιωτικοποίηση. Δεν υπήρχαν ημερομηνίες. Υπάρχουν ενδιάμεσες ημερομηνίες, αλλά δεν υπάρχει τελική», λέει. Η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την επίλυση του κυπριακού σημαίνει ότι η Κύπρος είναι σε θέση να διεκδικεί και άλλα πράγματα, όπως το διαπραγματευτικό πλαίσιο, όπως το Πρωτόκολλο, το θέμα την αναγνώρισης της και γενικότερα το κυπριακό, καταλήγει ο κ. Λυγερός.

(Source: http://www.eleftheria.gr/?SCREEN=article&themeID=0&news=1829&rec=1&control_id=39013)

 

 
Αρχή της σελίδας Αποστολή άρθρου με e-mail Εκτυπώστε το άρθρο
 

 

Το σκίτσο
της ημέρας

http://www.eu2003.gr/ Larissa-Dimos.gr LarissaOnLine.gr http://www.lowmedia.gr/ http://www.ktellarisas.gr/
If you have any problems with the display of the articles because you do not
have installed the appropriate Fonts press here to download these fonts..