Εφημερίδα Χρόνος Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής

Ο ΧΡΟΝΟΣ

43 χρόνια στη υπηρεσία των συμφερόντων του λαού μας
Ράδιο Χρόνος 87,5 FM
12 Δεκ 2007, Τετάρτη Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Συνεντεύξεις Αρχική ΣελίδαΠροσθήκη στα ΑγαπημέναΕπικοινωνίαΧάρτης του site


Ταυτότητα
Ιστορία
Ξενάγηση
Φωτογραφίες
Διαφήμιση

Στους 87,5 FM
24 Ώρες Μουσική
και Ενημέρωση
Νέα Συχνότητα
στην Ζωή Σας
radio.xronos.gr


Περιοδικό Ματιές
Κάθε μήνα
Προσφορά
στους χιλιάδες
αναγνώστες
του Χρόνου

Αναζήτηση στο Αρχείο
Τροποποίηση εγγραφήςΔιαφημιστείτε εδώ

Χρήσιμα Links
Χρήσιμοι σύνδεσμοι του Ελληνικού Internet

Από το Σεπτέμβριο 1999
Σελίδες 4137072
5983
Hosts 709804
1268
Επισκέπτες 680562
1479

2
Θεαματική μαθηματική προσέγγιση χάρη σ’ ένα βιβλίο

11.12.2007
Θεαματική μαθηματική προσέγγιση χάρη σ’ ένα βιβλίο

Mια μαθηματική διάνοια και δύο ερευνητές και δάσκαλοι των μαθηματικών, όλοι τους λάτρεις του χώρου, ένωσαν τις δυνάμεις τους με αποδέκτες τα σύγχρονα Ελληνόπουλα, προσφέροντας ένα βιβλίο άλλου τύπου. Ένα βιβλίο που κάνει τα μαθηματικά οικογενειακή υπόθεση, που αναλύει το βασίλειο των αριθμών και τα μυστήριά τους, καταθέτει την δική του βιβλιογραφική προσέγγιση για μορφές της μαθηματικής επιστήμης, φιλοξενεί ένα ανθολόγιο θεμάτων διαγωνισμού της ελληνικής μαθηματικής εταιρίας και αποτελεί μια εντελώς πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εργασία που θα παιδεύσει τον αναγνώστη του, αλλά θα δώσει και μεγάλες στιγμές απόλαυσης. Η τριανδρία των συγγραφέων μας μίλησε για το δικό της πόνημα και αξίζει να ακούσουμε την οπτική με την οποία προσέγγισε ο καθένας το βιβλίο αυτό.
Στο εξώφυλλο, ενώ προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω το σχήμα και δυσκολεύομαι, η επεξήγηση έρχεται να φωτίσει την σκέψη μου και λέει ότι είναι «ελληνικό νησιώτικο χωρίο με την μέθοδο του κυβισμού».
Ο Νίκος Λυγερός ενέδωσε αμέσως στο κλίμα συνεργασίας που απαιτούσε αυτό το βιβλίο, λέγοντας μάλιστα ότι δεν ήταν θέμα ξερά «συνεργασίας», αλλά μιας ουσιαστικής φιλίας με τον Σάκη Λιπορδέζη και το Νίκο Φωτιάδη. «Άρα η ιδέα είναι ότι μόνο με φίλους μπορείς να ασχολείσαι με πράγματα που θεωρείς όμορφα» για να προσθέσει: «Τα μαθηματικά είναι όντως έτσι και δεν έχουμε εδώ τα προβλήματα του προγράμματος και της ύλης, άρα γράψαμε ελεύθερα το κείμενο, θέλαμε να κάνουμε κάτι που το κάνουμε μέσα στις αίθουσες ο καθένας με μεράκι και η ιδέα είναι ότι εδώ αποτυπώσαμε τις εμπειρίες μας και την συνεργασία μας, γιατί ο καθένας πήγε και σε άλλες αίθουσες και παίξαμε αυτό το τρίο για τα παιδιά έτσι ώστε να μην έχουν μόνο μία απλή προσέγγιση, αλλά μία πολλαπλή που να δίνει έμφαση στην ελευθερία, στην ομορφιά και στην αφαιρετικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα της απόδειξης και όχι μόνο της λύσης, γιατί συνεχώς μιλάμε για την λύση και δεν κοιτάζουμε τα προβλήματα, ενώ είναι ο μόνος τρόπος να βρούμε τις λύσεις.
Τα παιδιά αγαπούν τα μαθηματικά, τι πιστεύετε;
-Εγώ νομίζω ότι τα παιδιά αγαπούν τις ερωτήσεις. Τα μαθηματικά είναι συνεχώς ερωτήσεις, ζούμε σε μία κοινωνία που θέλει μόνο απαντήσεις. Εμείς είμαστε των ερωτήσεων. Άρα τα μαθηματικά τα αγαπούν τα παιδιά όταν καταλαβαίνουν ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις στις οποίες πολύ συχνά δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις, αλλά μετά καταλαβαίνουν ότι ο τρόπος που κάνεις μία ερώτηση είναι ήδη μία απάντηση.
Παράλληλα σε αυτό το βιβλίο έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν και σπουδαίους μαθηματικούς μέσα από τις βιογραφίες τους;
-Ναι, είναι το αρχικό πλαίσιο. Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πρόσχημα και με το Σάκη και με το Νίκο. Η ιδέα ήταν ότι όταν γράφεις ένα βιβλίο θα μπορούσες να το κάνεις μόνο μέσα σε ένα πλαίσιο μαθηματικό και να μην μιλήσεις καθόλου για το ιστορικό. Εμείς θεωρούμε ότι όταν ξέρεις την ιστορία κάποιου ανθρώπου του δίνεις μεγαλύτερη σημασία και δεν είναι πια μόνο ένα όνομα, ένας τύπος, αλλά νομίζω για παράδειγμα αν πω ότι ο Σαρτζετάκης ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι μία φράση που είναι σωστή. Δεν είναι όμως καλύτερα να ξέρω τον άνθρωπο; Γιατί μετά δίνει μία άλλη έμφαση και δίνει ένα χρώμα στο τι σημαίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για μένα είναι το ίδιο. Δηλαδή άμα σου μιλήσω για το θεώρημα του Εβαρίστ Γκαλουά και δεν σου πω απολύτως τίποτα, όταν όμως θα σου δώσω μερικά ιστορικά στοιχεία, ζωντανεύει το θεώρημα και λες, κοίτα μωρέ, το πάλεψε, το κατάφερε, βρήκε όταν οι άλλοι δεν το βρήκαν και τώρα εμείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Άρα δημιουργείται μία σχέση, μία αλληλοεπίδραση μέσα στον χρόνο και δεν είναι πια καθαρά το στεγνό μαθηματικό όπως λένε μερικοί, αλλά εμείς όπως ξέρεις μας αγγίζει και λίγο το φιλολογικό τους τρεις μας, άρα θέλαμε αυτές οι βιογραφικές σημειώσεις να είναι ζωντανές και να νοιώθει το παιδί σα να τους ξέρει. Γιατί μόνο όταν είμαστε της παρέας καταλαβαίνουμε τι γίνεται στην πιάτσα.
Άρα έξυπνη προσέγγιση, έξυπνα μαθηματικά σε μαθητές Έλληνες και Ευρωπαίους; Γιατί βλέπουμε ότι κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα γαλλικά.
-Το κάναμε πρώτα στα γαλλικά. Εδώ βέβαια η ελληνική έκδοση είναι ενισχυμένη, είναι 400 σελίδες δεν έχει καμία σχέση στο μέγεθος με τις άλλες, άρα κατά συνέπεια εδώ αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι όντως να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δώσαμε μία έμφαση και στους Έλληνες μαθηματικούς της αρχαιότητας, έτσι ώστε να είναι γνωστό από το παιδί ότι ανήκει σε μία πατρίδα που έχει μία ιστορία στα μαθηματικά και η ιστορία των μαθηματικών μιλάει και για την Ελλάδα».
Ο συντοπίτης μας μαθηματικός Νίκος Φωτιάδης για πρώτη φορά υπογράφει σ΄ένα τέτοιο πόνημα, καταθέτοντας την προσωπική του ικμάδα.
Ήθελα να μας μιλήσετε ως ο ένας εκ των τριών συγγραφέων του βιβλίου για το πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς έφτασε να την απολαμβάνουμε σε ένα ολοκληρωμένο συγγραφικό πόνημα με τον τίτλο «Μαθηματικές προκλήσεις» και με μία τόσο ενδιαφέρουσα μαθηματική προσέγγιση.
-Το βιβλίο αυτό είναι μία προσπάθεια η οποία κράτησε αρκετά χρόνια, μία συνεργασία που έγινε μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι το βιβλίο ξεκίνησε πολύ καιρό πριν συναντηθούμε μεταξύ μας. Ο καθένας από την μεριά του είχε δουλέψει στο πόστο του με τους μαθητές τους πάνω σε προβλήματα τα οποία έχουν κάποιο ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Εγώ δουλεύοντας στο 1ο γυμνάσιο Κομοτηνής προσπάθησα σε κάποιες ευκαιρίες να δώσω στους μαθητές μου κάτι πέρα από αυτό που προβλέπει η επίσημη ύλη και τα αναλυτικά βιβλία και είδα μία θετική ανταπόκριση. Το ξεκίνησα με κάποια φυλλάδια με προβλήματα που έδωσα στους μαθητές τα οποία είχαν πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Είναι σημαντικό ότι ακόμη και οι γονείς των μαθητών ασχολήθηκαν με παρόμοια προβλήματα και με έπιαναν και μου έλεγαν, πολύ ωραίο αυτό με τα κέρματα, με τα σπίρτα, προκάλεσε το ενδιαφέρον και ξεσήκωσε όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς.

Να μην πληρώσουμε τα λάθη που γίνονται τώρα, λέει προφητικά ο άνθρωπος που μελέτησε το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο σε όλα τα ενδεχόμενα και λεπτομέρειες που στηρίζει ανιδιοτελώς πρωτοβουλίες της περιοχής και των ανθρώπων της που απεύχεται να δει να δημιουργείται θρακικό ζήτημα. Η συνέντευξη με το Νίκο Λυγερό είναι άκρως ειδησεογραφική, αλλά και διδακτική. Ο ίδιος στηρίζει την δημιουργία του μουσείου Καραθεοδωρή και είναι πλέον επισκέπτης καθηγητής του ΔΠΘ, όπου βρίσκεται απαρέγκλιτα κάθε εβδομάδα στην Θράκη.
Κύριε Λυγερέ, έχετε συνδέσει το όνομά σας με την υποστήριξη γύρω από το ερευνητικό επίπεδο του βίου του Καραθεοδωρή, των αρχείων και όλα αυτά στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και όλα αυτά, με το μουσείο που στήνετε. Ήθελα να μας δώσετε κάποια περαιτέρω ενημέρωση.
-Σε αυτή την φάση είμαστε, όσον αφορά το ερευνητικό, τα έγγραφα τα έχουμε, θα έλεγα ότι λείπει ακόμη το μπρελ λάου που είναι σημαντικός τομέας για τον Καραθεοδωρή, τώρα είναι εφοδιασμένο το μουσείο, όπως ξέρεις και η προσπάθεια του υπουργού ήταν πολύ σημαντική για να φέρουμε όλο αυτό το υλικό, γιατί μιλάμε για πολλά βιβλία και για πολλά έγγραφα. Τώρα είμαστε στο στήσιμο. Άρα θα έλεγα ότι το μεγάλο έργο του μουσείου έχει τελειώσει, τώρα μπαίνουμε στην μουσειολογία, πώς θα στήσουμε, πού θα τα βάλουμε και νομίζω ότι το «ερευνητικό κέντρο» που λειτουργεί άτυπα προς το παρόν έχει ήδη αποδώσει μερικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται και σε περιοδικά, πράγμα που είναι σημαντικό για μας, αλλά τώρα θέλουμε να επικεντρωθούμε στο μουσείο και να δούμε πώς μπορούν να έρθουν άνθρωποι, παιδιά να το δουν, να καταλάβουν ότι στην Κομοτηνή γίνεται κάτι το σημαντικό και δεν είναι απλώς το μουσείο με τη νεκρή έννοια του εκθέματος. Να υπάρχει μία αλληλεπίδραση και να μπορούν τα παιδιά να δουν μερικά θεωρήματα, μερικές ανακαλύψεις του Καραθεοδωρή πώς εφαρμόζονται ακόμη και τώρα, αν είναι χρήσιμες ή όχι και πόσο αποτελεσματικές ήταν όχι μόνο για την εποχή του, αλλά ακόμη και τώρα.
Ήθελα να μου δώσετε λίγο το στίγμα σας όσον αφορά τον χρόνο που βιώνουμε σήμερα σε σχέση με αυτά που γίνονται στον χώρο της Θράκης, τις επισκέψεις από την Τουρκία, τις αντιμετωπίσεις των εδώ παραγόντων και πόσο θα τα βρούμε αυτά μπροστά μας στο μελλούμενο χρόνο, τα λάθη που γίνονται…
-Σωστά. Νομίζω ότι έχουμε μία τοπική προσέγγιση, μερικές φορές μάλιστα είναι και τοπικιστική, δηλαδή θεωρούμε ότι ακόμη κι αν κάνουμε μερικά λαθάκια δεν είναι και τόσο σημαντικά, αλλά νομίζω ότι η ίδια η συνθήκη της Λωζάνης μας θυμίζει ότι πράγματα που έγιναν το 1923 χρησιμοποιούνται ακόμη σαν υπόβαθρο για μερικές διαπραγματεύσεις ακόμη και τώρα και κατά συνέπεια οι κινήσεις που κάνουμε θα ήταν καλό να τις ενσωματώνουμε στο πλαίσιο του χρόνου και να αντιλαμβανόμαστε συνειδητά ότι όταν κάνουμε κάτι, αυτό σημαίνει ότι θα γίνει και πάλι κάτι στο μέλλον. Δηλαδή συνεχώς δημιουργούμε μέλλον, επιλογές του μέλλοντος, που δεν είναι αναγκαστικά αποτελεσματικές όπως νομίζουν μερικοί, γιατί το κοιτάζουν μόνο κοντόφθαλμα για να μην μιλήσω για ψηφοφορίες και ψήφους και δυστυχώς όπως λέω συχνά έχουμε πολλά κόμματα στην πατρίδα μας, αλλά έχουμε μία πατρίδα. Άρα όταν μπαίνουμε σε ένα κομματικό πλαίσιο για να κερδίσουμε κάτι και ξεχνάμε ότι έχουμε μόνο και μόνο μία πατρίδα, δημιουργούμε προβλήματα τοπικά που έχουν ολικές επιπτώσεις. Το κόστος είναι ότι θα το υποστούμε όλοι. Κατά συνέπεια πρέπει οι κινήσεις μας να είναι πολύ προσεκτικές και πάντοτε βέβαια σε βάθος χρόνου.
Πανεπιστήμιο Θράκης. Και σε αυτό λίγο συμβάλλαμε ώστε να αποκτήσετε αυτό τον λεγόμενο ομφάλιο λώρο, ο Νίκος Λυγερός με το ΔΠΘ. Εκεί γνωρίσατε όλους τους καθηγητές, όλους τους φίλους, τον κ. Βουγιουκλή, ανθρώπους οι οποίοι κατάφεραν τελικά να σας κρατήσουν με ένα τρόπο.
-Ως επισκέπτης καθηγητής. Όχι λειτουργεί και κάνω το μάθημα στο πρώτο εξάμηνο η θεωρία ομάδων και γραμμική άλγεβρα. Νομίζω ότι είναι μία καλή προσέγγιση, ειδικά αυτό το οφείλουμε και στον Θωμά Βουγιουκλή που είναι και ο κοσμήτορας της σχολής. Η ιδέα ότι εφόσον υπάρχει αυτό το πλαίσιο που στην ουσία μου επιτρέπει να έρχομαι κάθε Δευτέρα για να κάνω αυτά τα μαθήματα, μπορούμε να κάνουμε και όλα τα άλλα που βλέπεις σταδιακά και η ενίσχυση του μουσείου Καραθεοδωρή και έτσι υπάρχει αν θα το έλεγα και με ένα λογοπαίγνιο, τώρα έχω και μία άγκυρα στην Θράκη, γιατί υπάρχουν πολλές άγκυρες στην Θράκη αλλά εγώ ήθελα την δικιά μου.
Εμείς θέλουμε την δική σας άγκυρα, να ρίχνετε μία άγκυρα εδώ και να καρδιοχτυπούν κάποιοι, να ξέρουν ότι ο Νίκος Λυγερός, αυτή η προσωπικότητα ο στρατηγικός σύμβουλος σε θέματα Κύπρου, θα ασχοληθεί και με την Θράκη και τους Θρακιώτες. Με όλο το πνευματικό., το επιστημονικό και το ηθικό του οπλοστάσιο
-Και δεν θα περιμένω να γίνει το Θρακικό για να ασχοληθώ με την Θράκη.
Έχετε αντιμετωπίσει προκλήσεις κατά την παρουσία σας εδώ;
-Αν σου απαντούσα θα ήταν λάθος.
Το ότι η παρουσία σας ενισχύεται και όλο με κάθε αφορμή θέλετε να ερχόσαστε, για εμάς είναι ό,τι πιο ευεργετικό μπορεί να υπάρχει και γιατί ζούμε τις δημιουργικές σας στιγμές «Τα τριάντα φιλιά του ήλιου», ζούμε την παρουσία σας σε τόσες πολλές εκδηλώσεις…
-Έχεις δίκιο, αλλά εγώ νομίζω ότι οι άνθρωποι που ζούνε στα σύνορα, το ακριτικό στοιχείο, δίνει μία άλλη αξία στον άνθρωπο, γιατί συνειδητοποιούν ότι μερικά λαθάκια που μπορούν να γίνουν στο κέντρο, δεν επηρεάζουν τίποτα, όταν γίνεται το λάθος εδώ. Γι’ αυτό εγώ θυμάμαι πάντα το μετέωρο βήμα του πελαργού. Ένα βηματάκι και είναι λάθος. Γι’ αυτό εμένα με αγγίζουν περισσότερο οι άνθρωποι εδώ, το ξέρεις δεν είναι ανάγκη να το αποδείξω, έχω κρατήσει φιλίες από τότε που πρωτοπάτησα εδώ το πόδι, γιατί βλέπω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τι γίνεται και είναι μερικοί που αποτελούν πυρήνες αντίστασης, γιατί βλέπουν ότι άμα δεν κινηθούν δεν γίνεται τίποτα. Δεν είναι ότι δεν θα γίνει τίποτα, θα γίνει, αλλά δεν θα είναι αυτό που θέλουμε.
Θα έρθουν αυτά που απευχόμαστε;
-Ναι».
Μελαχροινή Μαρτίδου


Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο Προσθέστε στα Αγαπημένα Προσθέστε στα Αγαπημένα
Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Σχολιάστε το άρθρο Σχολιάστε το άρθρο

Αναζήτηση στο Αρχείο
Η Ελλάδα Καίγεται

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠερισσότερα »
ΜΙΚΡΟ
ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ
Νέα Στήλη!
Τα γνωστά
Μικρο-Κομοτηναίϊκα
τώρα και στο site!


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Αυξήστε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας. Χρησιμοποιήστε το Google AdWords.

Διαφημιστείτε εδώ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Προηγούμενες Δημοσκοπήσεις

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης;
  Ξεχάσατε το password σας;

Διαφήμιση
Web site ΜΟΝΟ με 5 ευρώ!

Εφημερίδα «Ο Χρόνος»
Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310 33255, 22791, 81973 -5
Fax: 25310 31302
Email: xronos@xronos.gr
Top
© Xronos.gr 1999 - 2006
Όροι χρήσης | Δήλωση απορρήτου | Διαφήμιση | Επικοινωνία
Αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων
επιτρέπεται μόνο με παραπομπή στην πηγή
και με τη γραπτή άδεια της Εφημερίδας «Ο Χρόνος».
Top
Komotini On-Line ®
Komotini On-Line Ανάπτυξη: Komotini On-Line
Φιλοξενία: MyHost
Powered by Bitrix Site Manager
Πληροφορίες για το site