Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Κ.Καραθεοδωρή   Ημ/νία: 6/2/2008

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Περιστερίου στην Αθήνα, πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Περιστερίου όπου οι ομιλητές εξήραν το έργο και την προσωπικότητα του διεθνούς κύρους Έλληνα μαθηματικού.

Ο υπουργός κατά την ομιλία του τόνισε ότι, οι ρίζες της οικογενείας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ακουμπούν στην ανατολική Θράκη, στη Βήσα, ενώ ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς να προσφέρει στα γράμματα, στο πνεύμα και στους αγώνες. Ήταν μια οικογένεια, υπογράμμισε, η οποία πίστευε ειλικρινά ότι οι Έλληνες μπορούν να κατακτήσουν την οθωμανική αυτοκρατορία με το πνεύμα όπως κατέκτησαν κάποτε και τη ρωμαϊκή.

Αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη αυτή μορφή και την επιστημονική του διαδρομή κατέληξε: «Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου να συγχαρώ τον δήμαρχο του 3ου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, που ευαισθητοποιούμενος με όλη αυτή την ιστορία και εκφράζοντας, είμαι βέβαιος, τη συντριπτική πλειοψηφία και της τοπικής κοινωνίας και τιμώντας την απόφασή της πριν από πολλά χρόνια να ονοματοδοτήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο το δρόμο μπροστά στο δημαρχείο, να δώσει συνέχεια σ’ αυτή την προσπάθεια, να στήσει τον ανδριάντα και να τιμήσει με αυτό τον τρόπο και με το συνέδριο το οποίο θα συνδιοργανώσει με τη δική μου καινούργια πατρίδα, την Κομοτηνή, να δώσει συνέχεια σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Να ξέρετε ότι αυτή μας η διαδρομή μέχρι τώρα, δεν υπήρξε χωρίς εμπόδια. Υπήρξαν άνθρωποι που κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους, επιχείρησαν να συκοφαντήσουν την προσπάθεια αυτή και να την υποτιμήσουν.
Υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν κομματικοποιώντας ή πολιτικοποιώντας το ζήτημα, να εμποδίσουν την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και την αναγνώριση της μεγάλης αυτής προσωπικότητος.
Νομίζω όμως ότι σήμερα εσείς δίνετε την απάντηση, ότι η αλήθεια πρέπει να λάμψει κι ότι η προσωπικότητα αυτή που τιμά τον σύγχρονο ελληνισμό θα πρέπει ν’ αναδειχθεί σαν ένα σύμβολο ενότητας, σαν ένα σύμβολο δεξιότητας, σαν ένα σύμβολο αξιών και αρχών που είναι ταυτόσημες με το σύγχρονο πια ελληνικό πολιτισμό.

Συγχαρητήρια λοιπόν γι αυτή σας την πρωτοβουλία κ. δήμαρχε, συγχαρητήρια σε όλους σας για τη στήριξη σ’ αυτό τον αγώνα».
Στην τελετή παρέστησαν οι δήμαρχοι Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εμπνευστές του Συλλόγου των Φίλων του Καραθεοδωρή Αθανάσιος Λιπορδέζης και Νίκος Λυγερός καθώς και πλήθος κόσμου. - eleftherovima
MyHost.gr
Απαγορεύεται ρητά η αντιγραφή, αποθήκευση, διασκευή ή/και αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου αυτών των σελίδων χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Storing, copying or redistributing part or whole the content of these pages prior the written permission of the publisher, is strictly prohibited.