Εφημερίδα Χρόνος Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής

Ο ΧΡΟΝΟΣ

43 χρόνια στη υπηρεσία των συμφερόντων του λαού μας
Ράδιο Χρόνος 87,5 FM
12 Φεβ 2008, Τρίτη Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Εκδηλώσεις Αρχική ΣελίδαΠροσθήκη στα ΑγαπημέναΕπικοινωνίαΧάρτης του site


Ταυτότητα
Ιστορία
Ξενάγηση
Φωτογραφίες
Διαφήμιση

Στους 87,5 FM
24 Ώρες Μουσική
και Ενημέρωση
Νέα Συχνότητα
στην Ζωή Σας
radio.xronos.gr


Περιοδικό Ματιές
Κάθε μήνα
Προσφορά
στους χιλιάδες
αναγνώστες
του Χρόνου

Αναζήτηση στο Αρχείο
Τροποποίηση εγγραφής

Web site ΜΟΝΟ με 5 ευρώ!

Διαφημιστείτε εδώ

Χρήσιμα Links
Χρήσιμοι σύνδεσμοι του Ελληνικού Internet

Από το Σεπτέμβριο 1999
Σελίδες 4459233
4548
Hosts 791345
1258
Επισκέπτες 743954
1507

11
«Πνευματική θωράκιση» της περιοχής προσφέρει το μοναδικό παγκόσμια μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή

12.02.2008
ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Πνευματική θωράκιση» της περιοχής προσφέρει το μοναδικό παγκόσμια μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή

Η Ιθάκη του Καραθεοδωρή είναι η Κομοτηνή, έτσι πρέπει να χαρακτηριστεί μετά την προσπάθεια που κάνει αυτή πόλη για την ανάδειξη της διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητας που αποκτά το πρώτο μουσείο παγκοσμίως.

«Πνευματική θωράκιση» της περιοχής προσφέρει το μοναδικό παγκόσμια μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή
Η εκδήλωση που έγινε με την φροντίδα του Δήμου την πολύ προσεγμένη και υψηλού επιπέδου προσέγγισε στον στόχο που ήταν το κοινό της πόλης να βιώσει το μέγεθος του Κων. Καραθεοδωρή. Σε αυτό συνέβαλαν όλοι οι ομιλητές ο Αθανάσιος Λιπορδέζης μιλώντας για την βιογραφία μέσα από την οικογένεια Καραθεοδωρή τους σταθμούς της ζωής του, τον λόγο του Νίκου Λυγερού που ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό για την ενίσχυση της προσπάθειας σε όλα τα βήματα που ήταν γεμάτα αδιέξοδα αγωνίες απρόοπτα που όμως ξεπεράστηκαν, στην προσπάθεια του δήμου Κομοτηνής της αντιδημαρχίας πολιτισμού, αλλά και στην καταλυτική εκφορά του λόγου στα διαστήματα παρουσίασης επιστολών και διαλόγων του Κων. Καραθεοδωρή με μορφές της επιστήμης των μαθηματικών που έκαναν με απόλυτη επιτυχία η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου και η φιλόλογος Γιώτα Δεβελέγκα.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης με ένα πολύ εύστοχο λόγο σημείωσε την αξία του όλος εγχειρήματος: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είσαι περήφανος όταν είσαι δήμαρχος Κομοτηναίων. Ένας από τους πολλούς είναι όταν γυρνάς στις γειτονιές και συναντάς ανθρώπους της καθημερινότητας, ανθρώπους του μόχθου, όταν επισκέπτεσαι τα σχολεία, τις παιδικές χαρές και αγκαλιάζεις τα πιτσιρίκια, όταν καθημερινά, δίνεις τη μάχη με μικρά και μεγάλα προβλήματα για να βελτιώσεις την ζωή αυτών που σε επέλεξαν και σου έδωσαν την ευθύνη, την θέση του δημάρχου Κομοτηναίων.
Ένας όμως λόγος που σε κάνει πραγματικά να αισθάνεσαι περήφανος είναι η ανάκληση στην μνήμη, η γνωστοποίηση και η δημοσιοποίηση της ζωής και του έργου διακεκριμένων συμπολιτών. Της ζωής και του έργου Κομοτηναίων που πέτυχαν να αναγνωρίζονται, να διδάσκονται, να θαυμάζονται από πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας.
Είναι εκείνη η στιγμή όπου νιώθεις ότι η πόλη σου, ο Δήμος σου, η γειτονιά σου μπορεί να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια και να δώσει ταυτότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Εμείς ως νέα δημοτική αρχή είμαστε τυχεροί γιατί μας έλαχε να ανοίξουμε τις πύλες των εκθεμάτων από την ζωή και το έργο ενός μεγάλου Θρακιώτη, του Καραθεοδωρή. Είμαστε τυχεροί που το έργο του συντοπίτη μας θα γίνει όραμα για να φτάσει η Κομοτηνή σ’ ολόκληρον τον κόσμο.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι να παραδειγματιστούν οι νέοι συμπολίτες μας, τα παιδιά μας από την πορεία και το έργο αυτό, να κρατήσουν ως ηθικό δίδαγμα, ως κανόνα ζωής το γεγονός ότι όταν εργάζεσαι σκληρά και πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου, όταν ρουφάς την ζωή και δεν την σκορπάς, δεν βρίσκεις εμπόδια, δεν βρίσκεις σύνορα, κατακτάς τα πάντα. Σας ευχαριστώ πολύ για την αποψινή παρουσία σας και σας κλείνω ραντεβού στα εγκαίνια του μουσείου Καραθεοδωρή».
Στόχος όσο το δυνατό γρηγορότερα
να λειτουργήσει το μουσείο και
να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς
της πολιτιστικής συμβολής των Θρακών στην εθνική μας ιστορία
και στον παγκόσμιο πολιτισμό
Με το πέρας της εκδήλωσης συνομιλήσαμε με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας κ. Στυλιανίδη για το περιεχόμενό της.
Κύριε υπουργέ πώς αισθάνεστε μετά από τέτοιες εκδηλώσεις, όταν βλέπετε τουλάχιστον εδώ το κοινό της Κομοτηνής σαν τσαμπιά σταφύλια να ρουφούν όλα αυτά τα θαυμαστά που έγιναν χάρη στις συντονισμένες και επίπονες ενέργειες τις δικές σας, αλλά και πίσω από μία ομάδα ανθρώπων τοπικών, παθιασμένων με την συμβολή του Νίκου Λυγερού;
-Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να βλέπεις ανθρώπους του τόπου μας να πιστεύουν στον Κων. Καραθεοδωρή και να προσπαθούν να τον αναδείξουν μέσα από την πνευματική του θωράκιση. Είναι λέξη κλειδί αυτή που χρησιμοποίησα απόψε, όποια ανάπτυξη κι αν επιτύχουμε, όποια ανάδειξη, όποια εισροή οικονομικής στήριξης της περιοχής, δεν είναι τόσο πολύτιμη όσο είναι η θωράκιση αυτής της περιοχής. Και η πνευματική θωράκιση συντελείται μόνο αν αναδείξουμε τις προσωπικότητες εκείνες που έχουν αναγνωρισιμότητα και κύρος στον επιστημονικό, τον πολιτιστικό και τον ιστορικό στερέωμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αν είναι δυνατό και σε ολόκληρο τον κόσμο και τις ταυτίσουμε με την γενέτειρά τους που είναι η Θράκη. Μία τέτοια εξέχουσα προσωπικότητα που είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αλλά πολύ γνωστή στο εξωτερικό, είναι αυτή του Κων. Καραθεοδωρή. Θέλω λοιπόν να συγχαρώ και τον Σάκη Λιπορδέζη που ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας και το Νίκο Λυγερό όπου στρατεύτηκε ως νέος επιστήμονας στην υλοποίησή της και βεβαίως και την δημοτική αρχή και την προηγούμενη και την σημερινή, την προηγούμενη γιατί απεδέχθη αυτή την ιδέα του Σάκη Λιπορδέζη και άρχισε να την υλοποιεί, την σημερινή υπό τον Δημήτρη Κοτσάκη γιατί προχώρησε στην υλοποίηση του μουσείου το οποίο θα φιλοξενήσει όλα αυτά τα ευρήματα. Έχουμε ακολουθήσει τα βήματα του Καραθεοδωρή όπου κι αν πήγε, όπου κι αν δίδαξε, όπου κι αν έζησε. Έχουμε συναντηθεί με διαπρεπείς προσωπικότητες του κόσμου στην Αμερική, στην Γερμανία, στο Ισραήλ και αλλού και έχουμε αναζητήσει τα ίχνη του.
Μέχρι στιγμής αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να γίνει ένα βίντεο που αναφέρεται στην ζωή της προσωπικότητας του Καραθεοδωρή και τον συνδέει με την περιοχή μας, ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε αυτή την στιγμή από τα κρατικά κανάλια, μία συνέντευξη δική μου που κάνει τον αντίστοιχο συνειρμό που δόθηκε στην αμερικανική τηλεόραση και προβλήθηκε το George Town University από υποψήφιους διδάκτορες της έδρας Κων. Καραθεοδωρή, βρήκαμε τις επιστολές που υπήρχαν στα γενικά αρχεία του κράτους του Ισραήλ και ήταν επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ του Αϊνστάϊν και του Καραθεοδωρή τις οποίες αγοράσαμε τα ακριβή τους αντίγραφα για το μουσείο, αγοράσαμε το σύνολο του συγγραφικού του έργου που δεν υπήρχε συγκεντρωμένο στην Ελλάδα σε κάποια βιβλιοθήκη από την Γερμανία και θα εκτεθεί και αυτό στο μουσείο. Επίσης κάναμε ολοκληρωμένη έρευνα στα πανεπιστήμια που έχει διδάξει στην Γερμανία, επισκεφθήκαμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τους τάφους των Καραθεοδωρήδων σε ένα ξωκλήσι της Κωνσταντινούπολης δίπλα στον Βόσπορο και κάναμε και την σύνδεση με την ρίζα της οικογένειας και προσφάτως καταφέραμε να αγοράσουμε ως υπουργείο Παιδείας, τις 38 επιστολές που αναφέρθησαν σήμερα, που είναι πρωτότυπες που έχει ανταλλάξει ο Καραθεοδωρή με διαπρεπείς μαθηματικούς τις οποίες τις έβγαζε σε μία δημοπρασία ένας αμερικάνικος οίκος στην Αθήνα πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτές τις έχει αγοράσει το υπουργείο Παιδείας και βεβαίως πρόθεσή μου είναι να δρομολογήσω τις διαδικασίες για να περιέλθουν στην κατοχή του μουσείου, αφού διασφαλιστούν βέβαια όλοι οι απαιτούμενοι όροι και προϋποθέσεις ασφάλειας στην φύλαξή τους. Παράλληλα έχω κινητοποιήσει την πρυτανεία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε σωστά όλα αυτά τα ευρήματα που έσωσε με κίνδυνο της ζωής του ο Καραθεοδωρή από την καταστροφή της Σμύρνης. Ο στόχος είναι πρώτα από όλα όσο το δυνατό γρηγορότερα να λειτουργήσει το μουσείο και βεβαίως και να αναδειχθεί ως ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο των απανταχού στον κόσμο μαθηματικών, αλλά και ως ένα σημείο αναφοράς της πολιτιστικής συμβολής των Θρακών στην εθνική μας ιστορία και στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Σκέφτεστε ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να καθιερώσετε ένα έτος Καραθεοδωρή για όλη την παιδεία, για όλα τα σχολεία;
-Το πρώτο το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί προχθές στον Δήμο Περιστερίου όπου έκανα τα αποκαλυπτήρια ενός ανδριάντα του Κων. Καραθεοδωρή είναι να διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε συνεργασία με τους δύο δήμους Περιστερίου και Κομοτηνής, ένα διεθνές συνέδριο Καραθεοδωρή μία φορά στο Περιστέρι που είναι ο τρίτος δήμος στην Ελλάδα και μία φορά στην Κομοτηνή. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας θα σκεφθεί μία σειρά πρωτοβουλιών που να συνδέονται με το όνομα του Κων. Καραθεοδωρή και το έργο του και να αναδεικνύουν βεβαίως και την θρακιώτικη καταγωγή του. Θέλω να σας πω ότι αυτή η διαδρομή μέχρι τώρα δεν ήταν εύκολη, όχι μόνο λόγω των δυσκολιών, όχι μόνο του ότι έπρεπε να καταβάλουμε πολλοί άνθρωποι και κόπο και χρήμα για να πετύχουμε ορισμένα πράγματα, αλλά και γιατί είχαμε και πολλά τεχνητά εμπόδια. Δηλαδή αμφισβητήθηκαν οι αποφάσεις μας, κατηγορήθηκε η προσπάθειά μας, συκοφαντήθηκε, προσωπικά αντιμετώπισα πάρα πολλές ερωτήσεις ακόμη και στο ελληνικό κοινοβούλιο, ανώνυμες επιστολές, ή επώνυμες αλλά με ανύπαρκτα πρόσωπα να τις υπογράφουν οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε σοβαρό κομμάτι του αθηναϊκού Τύπου και απαντήθηκαν από τους εν ζωή συγγενείς του Κων. Καραθεοδωρή με τρόπο θα έλεγα καταλυτικό. Υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι δεν θέλησαν να συνδεθεί ο Καραθεοδωρή με την Θράκη και με την Κομοτηνή και υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι δεν θέλησαν ίσως για άλλους λόγους να αναδειχθεί επαρκώς το έργο αυτού του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού.
Αυτό δεν μας καθηλώνει, αντιθέτως μας πεισμώνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να συνδέσουμε την πατρίδα μας την Θράκη με αυτή την μεγάλη προσωπικότητα του Ελληνισμού η οποία όμως ανήκει στην παγκόσμια επιστήμη» θα πει υ υπουργός Παιδείας που παρακολούθησε με ενδιαφέρον όλη την άρτια οργανωμένη εκδήλωση.
Μελαχροινή Μαρτίδου


Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο Προσθέστε στα Αγαπημένα Προσθέστε στα Αγαπημένα
Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Σχολιάστε το άρθρο Σχολιάστε το άρθρο

Αναζήτηση στο Αρχείο
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠερισσότερα »
ΜΙΚΡΟ
ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ
Νέα Στήλη!
Τα γνωστά
Μικρο-Κομοτηναίϊκα
τώρα και στο site!


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Αυξήστε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας. Χρησιμοποιήστε το Google AdWords.

Διαφημιστείτε εδώ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Προηγούμενες Δημοσκοπήσεις

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης;
  Ξεχάσατε το password σας;

Διαφήμιση
Web site ΜΟΝΟ με 5 ευρώ!

Εφημερίδα «Ο Χρόνος»
Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310 33255, 22791, 81973 -5
Fax: 25310 31302
Email: xronos@xronos.gr
Top
© Xronos.gr 1999 - 2006
Όροι χρήσης | Δήλωση απορρήτου | Διαφήμιση | Επικοινωνία
Αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων
επιτρέπεται μόνο με παραπομπή στην πηγή
και με τη γραπτή άδεια της Εφημερίδας «Ο Χρόνος».
Top
Komotini On-Line ®
Komotini On-Line Ανάπτυξη: Komotini On-Line
Φιλοξενία: MyHost
Powered by Bitrix Site Manager
Πληροφορίες για το site