Κομοτηνή, η Ιθάκη του Καραθεοδωρή

dkimkar9222008-009.jpg

Εκδήλωση – αφιέρωμα του Δήμου Κομοτηνής στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό διοργάνωσε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008, στο Ίδρυμα Παπανικολάου ο Δήμος Κομοτηνής με ομιλητές τους κ.κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Καραθεοδωρή και του Νικόλαου Λυγερού, επιστημονικού σύμβουλου του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν όλοι οι επίσημοι φορείς της πόλης ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ανάγνωση της αλληλογραφίας Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή, από τη φιλόλογο κ. Γιώτα Δεβελέγκα και την ηθοποιό κ. Μαρία Παπαδοπούλου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε πως τώρα αναγνωρίζεται σταδιακά η φήμη του Κωνσταντίνου Καραθεοδώρη σε όλη την Ελλάδα, ως ενός μεγάλου Έλληνα Θρακιώτη μαθηματικού. «Το μεγάλο βήμα που έγινε πρόσφατα είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε μία δημοπρασία που έγινε πρόσφατα πέτυχε να αγοράσει 35 χειρόγραφα του μεγάλου Θρακιώτη και Έλληνα μαθηματικού. Το μουσείο ολοκληρώνεται, το υλικό που συλλέξαμε από την Γερμανία, την Αμερική και το Ισραήλ βρίσκεται στα χέρια μας διαθέσιμο για να εκτεθεί» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης για να προσθέσει πως «πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναδειχτεί το έργο και η προσωπικότητα του Καραθεοδωρή γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τα σωστά πρότυπα και στην τοπικά κοινωνία αλλά και στη νέα γενιά και θυμίζει σε όλους τους Έλληνες τη σημαντική συνεισφορά των Θρακιωτών στην ιστορία και στον πολιτισμό του Έθνους μας».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης, σημείωσε πως «σήμερα, μία ακόμα μεγάλη μέρα για την υπόθεση Καραθεοδωρή, αφού οργώσαμε όλη την Ελλάδα και ανάψαμε παντού φωτιές, τώρα και στην πόλη μας μιλάμε για τον Καραθεοδωρή, για την έρευνα του, για τα επιτεύγματα του, τη ζωή του και άρχισε και το στήσιμο του μουσείου» ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του πως η Κομοτηνή καθίσταται πλέον η Ιθάκη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Τέλος, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Φίλων Καραθεοδωρή, Νίκος Λυγερός, ανέφερε πως «χτυπάς το δέντρο που έχει καρπούς» ενώ όσον αφορά το μουσείο Καραθεοδωρή, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο πρόσθεσε πως «διεκδικούμε κι άλλο υλικό που έχουμε εντοπίσει σε διάφορα σημεία, προκειμένου να τα φέρουμε στο μουσείο για να εκτεθούν δίπλα στα γνήσια αντίγραφα και στις γνήσιες επιστολές που έχουμε σήμερα».