ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 919 - Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008 Σήμερα: Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008  


Αλεξανδρούπολη

Θεσσαλονίκη

Αθήνα

<< Επιστροφή

Θ’ανοίξει σύντομα το μουσείο Καραθεοδωρή


Θ’ανοίξει σύντομα το μουσείο Καραθεοδωρή
 
Το έργο του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή παρουσιάστηκε σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώθηκε το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα στο αμφιθέατρο Παπανικολάου, με κεντρικούς ομιλητές τους ερευνητές Σάκη Λιπορδέζη και Νίκο Λυγερό, λίγες μέρες πριν το μουσείο Καραθεοδωρή ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.
 
«Είναι σημαντικό να αναδειχθεί αυτός ο μεγάλος Έλληνας Θρακιώτης επιστήμονας, γιατί κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τα σωστά πρότυπα και στην τοπική κοινωνία και κυρίως στη νεώτερη γενιά και θυμίζει σε όλους τους Έλληνες τη σημαντική συνεισφορά των Θρακιωτών στον πολιτισμό και στην ιστορία του Έθνους», τονίζει ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να γενικευθεί η ανάδειξη της προσωπικότητας του Καραθεοδωρή. «Να μην κλειστεί μόνο στο χώρο της Θράκης»…
Στην εκδήλωση οι δύο ερευνητές μίλησαν για το έργο του μεγάλου Μαθηματικού. «Πολύ σπάνια μιλάμε για το έργο και βέβαια για το έργο που έχει γίνει μέσω του υπουργείου, τις επιστολές, την καταγραφή, τα βιβλία, σε ποια φάση είμαστε και τι διεκδικούμε», σχολιάζει ο κ. Λυγερός.
Σε ποια φάση λοιπόν βρισκόμαστε: Το Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες να υποδεχτεί το κοινό. Στις δύο αίθουσες θα εκτεθούν οι γνήσιες επιστολές, τα γνήσια αντίγραφα και αυτή θα είναι μόνο η αρχή. «Αυτό μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα», σημείωσε εκτός των άλλων ο Νίκος Λυγερός.
Απαντώντας στις φωνές αμφισβήτησης της προσωπικότητας του Καραθεοδωρή όσο και στις φήμες περί της δράσης και της σύμπραξης του με τους Γερμανούς κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο κ. Λιπορδέζης ανέφερε «γιατί άραγε αυτός ο δρόμος της ανάδειξης αυτού του μεγάλου επιστήμονα, του μεγαλύτερου Έλληνα μαθηματικού από την αρχαιότητα να είναι ακάνθινος, δεν το ζητήσαμε με ροδοπέταλα ούτε διεκδικήσαμε δάφνες, επαίνους και βραβεία, αλλά δεν περιμέναμε να είναι στρωμένος και με αγκάθια. Κάποιοι, λοιπόν δεν ήθελαν να γίνει αυτό».
«Χτυπάς το δέντρο που έχει καρπούς. Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι πολύ καλό για μας» πρόσθεσε ο κ. Λυγερός.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά και στην πρόταση μετονομασίας του 1ου Γυμνασίου ΚομοτηνήςΥπάρχει μία πρόταση να μετονομαστεί το πρώτο Γυμνάσιο Κομοτηνής σε γυμνάσιο «Κ. Καραθεοδωρή».
Ν.Δ.