ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Ελλάδα
Κύπρος
ΗΠΑ
Καναδάς
Ν. Αμερική
Αυστραλία
Ευρώπη
Ασία
Αφρική
Ρίζες των αποδήμων

ΣYNEΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εθνικά Θέματα
Αμυνα
Νομοθεσίες
Ν.Α Ευρώπη
Διεθνή Θέματα
Από τη σύνταξη

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρίες Επενδύσεων
Ανάπτυξη
Τράπεζες και απόδημοι
Ενέργεια
Εξαγωγές
Βιομηχανίες Επιχειρήσεις
Ναυτιλία
Γεωργία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιότητες
Εκδηλώσεις
Παιδεία
Ιστορία-Εθνικές Εορτές
Ελληνική Γλώσσα

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Εορτολόγιο-Ημερολόγιο
'Ηθη και 'Εθιμα
Αλληλογραφία
Make My Day
Newsgroups
Αστρολογία
Συνέδρια-Εκθέσεις

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ
Ελληνική Κουζίνα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

: Νέο 'Αρθρο

ΕΚΛΟΓΕΣ
(8/4/2008) Η UNICEF επισημαίνει τους κινδύνους των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των παιδιών και των γυναικών         (8/4/2008) Η τράπεζα HSBC έχασε δίσκο με δεδομένα 370.000 πελατών της!         (8/4/2008) Με λεωφορείο και όχι από τους λαμπαδηδρόμους έγιναν τα τελευταία χιλιόμετρα της πορείας της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παρίσι         (8/4/2008) Έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων για την πορεία των εξαγωγών το 2007         (8/4/2008) Ο Γ. Παπαθανασίου για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων         (8/4/2008) Συσκέψεις στο Αγρίνιο Αντ. Μπέζα με τους προϊσταμένους των Οικονομικών Υπηρεσιών σε Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία και Φωκίδα         (8/4/2008) Έλεγχοι κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς         (8/4/2008) Πεντάωρη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ - Το Greekinsight δεν θα μεταδίδει ειδήσεις από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.         (8/4/2008) Επισκόπηση ελληνικών εφημερίδων της Τρίτης 8 Απριλίου 2008         (7/4/2008) Δηλώσεις βοηθού Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων: «Η 'μακεδονική' γλώσσα και ο 'μακεδονικός' λαός υπάρχουν, δεν είναι επονομαζόμενοι»        
 
Εκδηλώσεις
Διάλεξη στην Θεσσαλονίκη για την οικογένεια Καραθεοδωρή
3/4/2008

Θεσσαλονίκη- H ιστορία της οικογένειας Καραθεοδωρή είναι η ιστορία της Ελλάδας, σημείωσε ο μαθηματικός, επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου «Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή», Νίκος Λυγερός. Στη διάλεξη που έδωσε στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Οικογένεια Καραθεοδωρή: οι διεθνείς Έλληνες», ο κ. Λυγερός παρουσίασε πτυχές της ζωής του Κωνσταντίνου, του Αλέξανδρου και του Στέφανου Καραθεοδωρή, τρεις γίγαντες, όπως είπε, απέναντι στους οποίους δεν πρέπει να νοιώθουμε συμπλεγματικά, αλλά να προσπαθήσουμε να ανεβούμε στους ώμους τους για να δείξουμε ότι ο Ελληνισμός έχει διαχρονικό βάθος.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί το υλικό που έχει το μουσείο στη διάθεση του από ιστορικούς και φοιτητές. Ο σπουδαίος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πρωτοασχολήθηκε με την επιστήμη το 1900, στα 27 του χρόνια, ενώ ήδη ασκούσε το επάγγελμα του μηχανικού. Το 1932 ήταν κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών και το 1936 επικεφαλής της εξαμελούς επιτροπής που απένειμε το ανάλογο με το βραβείο Νόμπελ για τα μαθηματικά.

Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι δεν προκύπτει από τις πηγές ότι ο Καραθεοδωρή υπήρξε δάσκαλος του Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν απευθύνθηκε σε μαθηματικούς για να επιλύσει προβλήματα της θεωρίας της σχετικότητας που είχαν σχέση με τον λογισμό των μεταβολών. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, που είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον κλάδο αυτό των μαθηματικών, έλυσε τα δύο από τα τρία προβλήματα, ενώ το τρίτο ακόμη και σήμερα δεν έχει λυθεί.

Στο Μουσείο «Καραραθεοδωρή» υπάρχουν γνήσια αντίγραφα της αλληλογραφίας με τον Αϊνστάιν, καθώς και τα  γνήσια χειρόγραφα της αλληλογραφίας με τον Ρόζενταλ, τον οποίο είχε επιλέξει ο Καραθεοδωρή για να εκδώσει τα απομνημονεύματα του. Σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, τα έγγραφα αυτά είναι σημαντικά γιατί αποκαλύπτουν την διεργασία  που γίνονταν στον εσωτερικό κόσμο του επιστήμονα την εποχή που ήταν στο αποκορύφωμα του σε ότι αφορά τα μαθηματικά.

Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής υπήρξε σημαντικός διπλωμάτης, ο πρώτος πληρεξούσιος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Μετέφρασε στα γαλλικά απόρρητα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ άλλων, αυτό που αφορά στον «κατάσκοπο» του Αλή-Πασά που κατόρθωσε να διεισδύσει στη Φιλική Εταιρία.

Ηταν ο ηγεμόνας της Σάμου, ωστόσο προσπάθησε να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο, κρυφά από την Κωνσταντινούπολη. Διπλωμάτης ήταν και ο Στέφανος Καραθεοδωρής, όπως ο γιος του, Αλέξανδρος, μιλούσε 17 γλώσσες. Όπως είπε ο κ. Λυγερός, ήταν διεθνής Έλληνας με όλη τη σημασία της έννοιας, καθώς ασχολήθηκε δεν ασχολήθηκε με τοπικιστικά προβλήματα, αλλά με τον ελληνισμό και το πνεύμα 
Σχετικές Κατηγορίες
Πολιτισμός - Εκδηλώσεις

Σχετικά 'Αρθρα
Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα


 

Newsletter
Enter your email

  Send

view current issue
Unsubscribe