Μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Αποστολή | Εκτύπωση | 05/03/2008 | ΑΠΕ

Ο Έλληνας μαθηματικός, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής.

Τα αυθεντικά χειρόγραφα της αλληλογραφίας των δύο μεγάλων μαθηματικών, του Γερμανού Αρθουρ Ρόζενταλ και του Ελληνα, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, σχετικά με τις θέσεις τους για την αλγεβροποίηση του μέτρου, είναι ένα από τα πολλά και σημαντικά αποκτήματα του νέου Μουσείου Καραθεοδωρή, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα στην Κομοτηνή, και πρόκειται να εγκαινιαστεί την άνοιξη.
Το μουσείο έχει συγκεντρώσει περί τις 10.000 σελίδες σε χειρόγραφα του κορυφαίου Ελληνα μαθηματικού - καθώς και του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή - από επιστολές του, έρευνες, εργασίες, διατριβές και άλλα συγγραφικά και επιστημονικά του πονήματα.
«Εδώ και 10 χρόνια γίνεται μία προσπάθεια εντοπισμού και συγκέντρωσης του σημαντικού έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, από το Μουσείο. Υπάρχουν περίπου 700 σημεία αναφοράς σε όλο τον πλανήτη, με αντικείμενα και έργα του, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μουσείου και του Συνδέσμου Φίλων Κ. Καραθεοδωρή, μαθηματικός, Αθανάσιος Λιπορδέζης.
Η αλληλογραφία Ρόζενταλ - Καραθεοδωρή αποτελείται από 32 επιστολές, συνολικά 92 σελίδων, που αγόρασε από ιδιώτη σε δημοπρασία, τον Ιανουάριο του 2008, το υπουργείο Παιδείας, έναντι 26.000 ευρώ. Το υπουργείο, εξάλλου, έχει δείξει το ενδιαφέρον του για τη συγκέντρωση της «κληρονομιάς» Καραθεοδωρή, μεσολαβώντας για την αποστολή γνήσιων αντιγράφων έργων του από πανεπιστήμια, ινστιτούτα, δημόσιες βιβλιοθήκες, ερευνητικά κέντρα και προσωπικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, όπου σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα.
Στο Μουσείο θα βρει κανείς, μεταξύ άλλων, τη διδακτορική διατριβή του μαθηματικού για τον λογισμό των μεταβολών, με την οποία σηματοδότησε τη μέχρι τότε σκέψη των μεγαλύτερων μαθηματικών.
Υπάρχουν, ακόμη, τα γνήσια αντίτυπα της αλληλογραφίας του Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν - τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Αμερικανικό Κογκρέσο - και αυτά της αλληλογραφίας με τον Knesser, όλο το συγγραφικό του έργο σε 40 πολυτελείς τόμους βιβλίων, εργασίες και βιβλία του σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά).
Από προσωπικά του κειμήλια, φιλοξενούνται ένα πορσελάνινο σερβίτσιο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος και ένα πολυεργαλείο τσέπης σε δερμάτινη θήκη, που κουβαλούσε πάντα μαζί του, τα οποία δώρισε η 96χρονη σήμερα κόρη του.
Στο σπίτι της βρίσκεται και το γραφείο που μελετούσε ο Ελληνας μαθηματικός, μαζί με τους τόμους που συνέγραψε στην Αίγυπτο, ως μηχανικός βρετανικής εταιρείας στην κατασκευή των φραγμάτων Ασουάν και Ασιούτ, σε έργα στο Νείλο και στην πυραμίδα του Χέοπα, όπου έλαβε και την απόφαση να σπουδάσει τα μαθηματικά, σε ηλικία 27 ετών.