Τέχνες Βιβλία Μουσική Κινηματογράφος Θέατρο & Χορός Διαδρομές Αφιερώματα
Σάββατο 05 Απριλίου 2008     
Αναζήτηση:
Αρχική σελίδα
Σαν σήμερα
Το διάβασες αυτό;
Προτάσεις για παιδιά
Πολιτιστικός Χάρτης Ελλάδας
Μνημεία
Μουσεία
Αρχαιολογικοί Χώροι
Γλωσσάρι
Σύνδεσμοι
Ανακοινώσεις

ΑΠΕ - ΜΠΕ Site Πολιτισμού/ΝΕΑ
 

Διάλεξη για την οικογένεια Καραθεοδωρή στην Θεσσαλονίκη

03/04/2008

H ιστορία της οικογένειας Καραθεοδωρή είναι η ιστορία της Ελλάδας, σημείωσε ο μαθηματικός, επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου «Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή», Νίκος Λυγερός.

Στη διάλεξη που έδωσε στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Οικογένεια Καραθεοδωρή: οι διεθνείς Έλληνες», ο κ. Λυγερός παρουσίασε πτυχές της ζωής του Κωνσταντίνου, του Αλέξανδρου και του Στέφανου Καραθεοδωρή, τρεις γίγαντες, όπως είπε, απέναντι στους οποίους δεν πρέπει να νοιώθουμε συμπλεγματικά, αλλά να προσπαθήσουμε να ανεβούμε στους ώμους τους για να δείξουμε ότι ο Ελληνισμός έχει διαχρονικό βάθος.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί το υλικό που έχει το μουσείο στη διάθεση του από ιστορικούς και φοιτητές.

Ο σπουδαίος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πρωτοασχολήθηκε με την επιστήμη το 1900, στα 27 του χρόνια, ενώ ήδη ασκούσε το επάγγελμα του μηχανικού. Το 1932 ήταν κύριος ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών και το 1936 επικεφαλής της εξαμελούς επιτροπής που απένειμε το ανάλογο με το βραβείο Νόμπελ για τα μαθηματικά.

Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι δεν προκύπτει από τις πηγές ότι ο Καραθεοδωρή υπήρξε δάσκαλος του Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν απευθύνθηκε σε μαθηματικούς για να επιλύσει προβλήματα της θεωρίας της σχετικότητας που είχαν σχέση με τον λογισμό των μεταβολών. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, που είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον κλάδο αυτό των μαθηματικών, έλυσε τα δύο από τα τρία προβλήματα, ενώ το τρίτο ακόμη και σήμερα δεν έχει λυθεί.

Στο Μουσείο «Καραραθεοδωρή» υπάρχουν γνήσια αντίγραφα της αλληλογραφίας με τον Αϊνστάιν, καθώς και τα γνήσια χειρόγραφα της αλληλογραφίας με τον Ρόζενταλ, τον οποίο είχε επιλέξει ο Καραθεοδωρή για να εκδώσει τα απομνημονεύματα του. Σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, τα έγγραφα αυτά είναι σημαντικά γιατί αποκαλύπτουν την διεργασία που γίνονταν στον εσωτερικό κόσμο του επιστήμονα την εποχή που ήταν στο αποκορύφωμα του σε ότι αφορά τα μαθηματικά.

Ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής υπήρξε σημαντικός διπλωμάτης, ο πρώτος πληρεξούσιος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Μετέφρασε στα γαλλικά απόρρητα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ άλλων, αυτό που αφορά στον «κατάσκοπο» του Αλή-Πασά που κατόρθωσε να διεισδύσει στη Φιλική Εταιρία.

Ηταν ο ηγεμόνας της Σάμου, ωστόσο προσπάθησε να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο, κρυφά από την Κωνσταντινούπολη.

Διπλωμάτης ήταν και ο Στέφανος Καραθεοδωρής, , όπως ο γιος του, Αλέξανδρος, μιλούσε 17 γλώσσες. Όπως είπε ο κ. Λυγερός, ήταν διεθνής Έλληνας με όλη τη σημασία της έννοιας, καθώς ασχολήθηκε δεν ασχολήθηκε με τοπικιστικά προβλήματα, αλλά με τον ελληνισμό και το πνεύμα του.

 

 


 

Αρχική Σελίδα / Επικοινωνία / ©2008 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυριότερα Θέματα
Η τέχνη της συντήρησης έργων τέχνης
Δύο ταινίες για το Αφγανιστάν
Goλfω 2.3 beta is back!
Γιατί υποκύπτουμε στην ανάγνωση της λογοτεχνίας;
Από το Πόρτο Λάγος στην Αρχαία Μεσημβρία