Εφημερίδα Χρόνος Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής

Ο ΧΡΟΝΟΣ

43 χρόνια στη υπηρεσία των συμφερόντων του λαού μας
Ράδιο Χρόνος 87,5 FM
6 Ιουν 2008, Παρασκευή Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα Αρχική ΣελίδαΠροσθήκη στα ΑγαπημέναΕπικοινωνίαΧάρτης του site


Ταυτότητα
Ιστορία
Ξενάγηση
Φωτογραφίες
Διαφήμιση

Στους 87,5 FM
24 Ώρες Μουσική
και Ενημέρωση
Νέα Συχνότητα
στην Ζωή Σας
radio.xronos.gr


Περιοδικό Ματιές
Κάθε μήνα
Προσφορά
στους χιλιάδες
αναγνώστες
του Χρόνου

Αναζήτηση στο Αρχείο
Τροποποίηση εγγραφής

Web site ΜΟΝΟ με 5 ευρώ!

Διαφημιστείτε εδώ

Χρήσιμα Links
Χρήσιμοι σύνδεσμοι του Ελληνικού Internet

Komotini Blogs
Από το Σεπτέμβριο 1999
Σελίδες 5127486
3962
Hosts 964821
909
Επισκέπτες 879812
1176

9
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΛΑΜΑΝΗΣ, πρώην πρόεδρος της Βουλής: «Η στάση της διεθνούς κοινότητας στις γενοκτονίες, είναι επιλεκτική, καθορίζεται από τις σκοπιμότητες των ισχυρών»

27.05.2008
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΑΣΣΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΛΑΜΑΝΗΣ, πρώην πρόεδρος της Βουλής: «Η στάση της διεθνούς κοινότητας στις γενοκτονίες, είναι επιλεκτική, καθορίζεται από τις σκοπιμότητες των ισχυρών»

Σε μία κοινή φωνή με στόχο την γνωστοποίηση και αναγνώριση των γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα, ενώθηκαν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, στη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή με θέμα «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΛΑΜΑΝΗΣ, πρώην πρόεδρος της Βουλής: «Η στάση της διεθνούς κοινότητας στις γενοκτονίες, είναι επιλεκτική, καθορίζεται από τις σκοπιμότητες των ισχυρών»

Διεθνής ο χαρακτήρας της ημερίδας με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των Θρακιωτών, αλλά και ανθρώπων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που βρέθηκαν στην πόλη μας για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό όσον αφορά την αναγνώριση των γενοκτονιών. Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Arcadia», ξεχώρισαν η παρουσία των, Βούλας Πατουλίδου ολυμπιονίκη, Γκασπάρ Καραπετιάν πρόεδρου Αρμένικης Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χάρυ Κλύνν ηθοποιού, Σάββα Τοκμακίδη αντιπρύτανη ΔΠΘ, Κώστα Ζουράρι συγγραφέα καθηγητή πανεπιστημίου, Πρόδρομου Εφιετζόγλου πρόεδρου «Μηχανικής», Στεπάν Ματεοσιάν πρόεδρου Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, Ηλία Πολατίδη βουλευτή ΛΑΟΣ, Μιχάλη Αθανασιάδη και Χρήστου Μπρατζουκάκη νομαρχιακών συμβούλων, Δημήτρη Ερελιάδη πρόεδρου δημοτικού συμβουλίου, Νίκου Τσαλικίδη, Μάγδας Γιαμουστάρη αντιδημάρχων, εκπρόσωπων των βουλευτών Ροδόπης, εκπρόσωπου του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του Ταχήρ Κόντε πρόεδρου Πομάκων Ξάνθης κ.ά.
Το προεδρείο αποτελούσαν οι Χαράλαμπος Κωτίδης, Χρύσα Μαυρίδου, Αντώνης Παυλίδης, ενώ συντονιστής ήταν ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος. Μεταξύ των εισηγητών ήταν οι, Thea Halo: “Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών και προς τα πού πορευόμαστε από δω και πέρα”, Μάριος Ευρυβιάδης καθηγητής Παντείου πανεπιστημίου: “Μέθοδοι ανάδειξης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως διεθνούς ζητήματος”, Ataman Sabri πρόεδρος Ομοσπονδίας Ασσυρίων Ευρώπης: “Ο Αφανισμός των Ασσυρίων στην Τουρκία”, Σταύρος Αμπαριάν εκπρόσωπος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος: “Γενοκτονία των Αρμενίων: 49 αναγνωρίσεις - πορεία προς το μέλλον”, Νίκος Λυγερός στρατηγικός σύμβουλος, Παυλίδης Αντώνης Δρ Ιστορίας: “Από τη γενοκτονία στη λύτρωση”.
Ανάμεσα στους ομιλητές και ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος στην ενδιαφέρουσα εισήγησή του και όντας γνώστης του θέματος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η γενοκτονία, η εθνοκάθαρση αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όμως η στάση της διεθνούς κοινότητας είναι επιλεκτική. Καθορίζεται από τις σκοπιμότητες των ισχυρών. Είναι και υποκριτική. Αγνοεί ή αποκρύπτει ιστορικά γεγονότα, μνήμες και ζώσες καθημερινές πρακτικές. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανασύρουμε από την λήθη ή την προσπάθεια να περάσει στην λήθη, την ιστορική εμπειρία αυτών των γενοκτονιών. Οι Πόντιοι ενωμένοι δίνουν σήμερα νέα πνοή στις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, προσπάθειες κυρίως μεμονωμένες. Και εδώ και μερικά χρόνια περισσότερο συλλογικές και οργανωμένες. Οφείλουμε νομίζω να απαντήσουμε στο ερώτημα που είμαι βέβαιος ότι θα τεθεί αύριο από ορισμένους, αν δεν έχει ήδη τεθεί. Γιατί τώρα αυτή η ημερίδα; Η απάντηση η δική μου είναι ότι, γιατί η σημερινή Τουρκία δεν δείχνει δυστυχώς καμία αληθινή πρόθεση συμμόρφωσης προς τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Γι’ αυτό συνεχίζει να αρνείται την αναγνώριση των γενοκτονιών που διέπραξε το τουρκικό κράτος. Παραμένει προσηλωμένη στις ιδρυτικές αρχές του κεμαλισμού, δηλαδή την φυλετική καθαρότητα, τον ρατσισμό, τον σωβινισμό, την επιθετικότητα προς τους γείτονές της. Το απέδειξε πολύ πρόσφατα αυτές τις μέρες με την προβολή μέσω της ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανιστόρητων, παράνομων διεκδικήσεων εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Το απέδειξε ακόμα και πρόσφατα με την προκλητική πτήση σμήνους F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι, την ώρα του μνημόσυνου για τον αδικοχαμένο σμηναγό μας Ηλιάκη. Το αποδεικνύει με την εξακολούθηση της παράνομης στρατιωτικής κατοχής του 40% του εδάφους της κυπριακής δημοκρατίας. Και με την άρνησή της να σεβαστεί τα ανθρώπινα μειονοτικά και πολιτικά δικαιώματα στο εσωτερικό της, με την άρνησή της να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Οφείλουμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα που μπορεί επίσης να τεθεί από κάποιους άλλους, γιατί στην Κομοτηνή. Μήπως αυτό συμβάλει στην αναζωπύρωση παθών; Εδώ στην Κομοτηνή έπρεπε να γίνει αυτή η ημερίδα, γιατί εδώ στην Θράκη η Τουρκία καλλιεργεί συστηματικά την αποσταθεροποίηση και την ένταση όπως σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά γιατί το ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Κομοτηνής, της Ροδόπης, ολόκληρης της Θράκης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα ή την καταγωγή τους. Την πρόοδο και την ειρηνική συμβίωσή τους που αποτελεί υπόδειγμα πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε αυτό το σταυροδρόμι ηπείρων, λαών και πολιτισμών, η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει εγείροντας παράνομες, προκλητικές και γελοίες απαιτήσεις, πλαστογραφώντας γι’ αυτό τον σκοπό το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα την συνθήκη της Λοζάνης. Σε αυτή την προσπάθεια είναι φανερός πια και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, τόσο που δεν δικαιολογείται άλλο πιστεύω η ανοχή που είχε ως τώρα επιδειχθεί από το ελληνικό κράτος. Ιδού λοιπόν γιατί τώρα και γιατί εδώ. Η Ελλάδα είναι μία υπερήφανη, ανεξάρτητη και ισχυρή ευρωπαϊκή δύναμη, μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιφρουρεί τις ατομικές ελευθερίες όλων των πολιτών της και ο ελληνικός λαός γνωρίζει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά του συμφέροντα και την εθνική του κυριαρχία. Και αυτή την αλήθεια δεν μπορούν να την αγνοήσουν και θα κάνουν μεγάλο λάθος αν το κάνουν, παρερμηνεύοντας λάθη και αστοχίες που έγιναν στο παρελθόν. Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτής της πάγιας πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μετά το 1974, επιτρέψαμε στην σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι στην Τουρκία να μπει στον προθάλαμο της Ε.Ε. με συγκεκριμένες όμως δεσμεύσεις, η υλοποίηση των οποίων συνιστά ουσιαστικά ριζική ανατροπή των δομών και των μηχανισμών πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε το ιδεολόγημα του κεμαλικού καθαρού τουρκικού κράτους. Όσο η Τουρκία θα αρνείται έμπρακτα να εφαρμόσει αυτές τις δεσμεύσεις, η πόρτα από τον προθάλαμο στο εσωτερικό της Ε.Ε. πρέπει και θα παραμείνει κλειστή. Απαιτούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων, των Ασσυρίων αλλά και των άλλων μη χριστιανικών εθνών και μειονοτήτων που εξακολουθούν σήμερα να αποτελούν για την επίσημη Τουρκία ανύπαρκτες οντότητες όπως είναι η χαρακτηριστική περίπτωση των Κούρδων. Η απαίτηση αυτή είναι πράξη δημοκρατικής αλληλεγγύης, είναι πράξη αυτοσεβασμού και ταυτόχρονα είναι πράξη βαθειά ανθρωπιστική».
Αποσπάσματα των ομιλιών και συνεντεύξεις των εισηγητών θα δημοσιευτούν σε επόμενο φύλλο.
Δήμητρα Συμεωνίδου


Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο Προσθέστε στα Αγαπημένα Προσθέστε στα Αγαπημένα
Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Στείλτε τη σελίδα σε φίλους Σχολιάστε το άρθρο Σχολιάστε το άρθρο

Αναζήτηση στο Αρχείο
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠερισσότερα »
ΜΙΚΡΟ
ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΪΚΑ
ΜικροΚομοτηναίϊκα!
Τα αγαπημένα σας
Μικρο-Κομοτηναίϊκα
από τον Δήμο Μπακιρτζάκη κ.α.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Αυξήστε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας. Χρησιμοποιήστε το Google AdWords.

Διαφημιστείτε εδώ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Προηγούμενες Δημοσκοπήσεις

Απομνημόνευση κωδικού πρόσβασης;
  Ξεχάσατε το password σας;

Διαφήμιση
Web site ΜΟΝΟ με 5 ευρώ!

Εφημερίδα «Ο Χρόνος»
Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310 33255, 22791, 81973 -5
Fax: 25310 31302
Email: xronos@xronos.gr
Top
© Xronos.gr 1999 - 2006
Όροι χρήσης | Δήλωση απορρήτου | Διαφήμιση | Επικοινωνία
Αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρων των άρθρων
επιτρέπεται μόνο με παραπομπή στην πηγή
και με τη γραπτή άδεια της Εφημερίδας «Ο Χρόνος».
Top
Komotini On-Line ®
Komotini On-Line Ανάπτυξη: Komotini On-Line
Φιλοξενία: MyHost
Powered by Bitrix Site Manager
Πληροφορίες για το site