Πέμπτη, 29 Mαϊου 2008 - Aρχείο Eπικοινωνία | Site map | Eγγεγραμμένοι χρήστες | English Edition | Company profile | Σύνθετη Αναζήτηση  
  Αναζήτηση
Home page
ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
APXEIO
Hμερομηνία
29/05/2008  
Πρώτη Σελίδα
Πολιτική
Οικονομία
Ελλάδα
Κόσμος
Πολιτισμός
Αθλητισμός
Μόνιμες Στήλες
Αφιερώματα
Αρχείο Εκδόσεων
ΕΝΘΕΤΑ
Real Estate
Αυτοκίνητο
Οίκο
Οινοχόος
Επτά Ημέρες
GOOD LIFE
Ταξίδια
Σινεμά
Θέατρο
Μουσική
Γεύσεις
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Χαρτοφυλάκια
Newsletter
  RSS
  Χρήσιμα
ΠOΛITIΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης: 29-05-08
Ενας Ελληνας «ανασκάπτει» τη σκέψη του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Της Γιωτας Μυρτσιωτη

Στο μυαλό του Λεονάρντο ντα Βίντσι επιχειρεί να εισέλθει Ελληνας ερευνητής για να ξεδιπλώσει τα νοητικά σχήματα της σκέψης του. Στην πολύχρονη μελέτη των χειρογράφων του μεγάλου δασκάλου της Αναγέννησης, κλειδί της αναζήτησης αποτελεί η μεγάλη μνήμη και η νοημοσύνη του ερευνητή Νίκου Λυγερού (189 IQ) αφού η μαθηματική του σκέψη, του δίνει την ικανότητα να ξεκλειδώσει τη δομή στις επινοήσεις του πολύπλοκου δημιουργού. Πυρήνας, για τον Ελληνα επιστήμονα, δεν είναι τα εικαστικά του έργα «αλλιώς θα τα ερευνούσα ως κριτικός τέχνης», όπως λέει, αλλά 6.000 φύλλα με τις σημειώσεις του μεγάλου καλλιτέχνη.

«Η ολιστική προσέγγιση υπερπηδά την παγίδα της εξειδίκευσης και του εγκυκλοπαιδικού τεχνάσματος», σημειώνει. «Αν θεωρήσουμε ότι ο ντα Βίντσι είναι ένα ψηφιδωτό, οι ειδικοί κοιτούν την ψηφίδα του. Οι ψηφίδες, ωστόσο, είναι μονόχρωμες, άρα απλές και κατανοητές. Αλλο όμως η κατανόηση κι άλλο η επινόηση. Γιατί το ψηφιδωτό του ντα Βίντσι είναι μια σύνθεση σε πολλά επίπεδα, οριζόντια και κάθετα, όπου συνυπάρχουν και λειτουργούν ταυτόχρονα όλες οι ψηφίδες του δημιουργού ως ζωγράφου, μηχανικού, μαθηματικού, αρχιτέκτονα...», εξηγεί στην «Κ» με αφορμή τη διάλεξή του στο ΑΠΘ «Leonardo da Vinci - Η Αναγέννηση της Νοημοσύνης».

Στο πλαίσιο της έρευνας -που δεν έχει τελειώσει- ο 40χρονος Ελληνας επιστήμονας δεν διαχώρισε τις ανακαλύψεις, τις εφευρέσεις, τις μελέτες και τις αντιγραφές. Χαρτογραφώντας τα θεμελιακά νοητικά σχήματα διαπίστωσε ότι η πολύπλοκη διαδικασία για το τελικό αποτέλεσμα μιας κατασκευής, ενός εικαστικού έργου ή της πτητικής μηχανής συμπεριελάμβανε κάθε πτυχή της αναζήτησής του στη ζωγραφική, την ταχύτητα, τη μηχανική, τα μαθηματικά.

«Η δομή της δημιουργικότητάς του είναι μια σύνθεση. Αν καταλήγαμε σ’ ένα συμπέρασμα θα λέγαμε ότι ο ντα Βίντσι δεν αποτελείται από δάχτυλα. Το χέρι είναι η σκέψη του, η ιδιοφυΐα απέναντι στη φύση. Στόχος του δεν ήταν η καινοτομία ούτε ο συναγωνισμός και η πρωτοτυπία, αλλά η αναζήτηση της αλήθειας της φύσης, την οποία θεωρεί ως μοναδικό δάσκαλο. Ακολουθούσε δηλαδή ό,τι είπε και ο Γαλιλαίος: «Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο στα μαθηματικά» και για τον λόγο αυτό έγραφε στα τετράδιά του: «όποιος δεν είναι μαθηματικός να μη διαβάσει το έργο μου».

«Δεν κοιτάζω απλώς τα υλικά μιας οικοδομής αλλά τα θεμέλια. Ο Ντα Βίντσι δούλεψε πολύ στα θεμέλια. Κατά συνέπεια το έργο του δεν είναι πολύ γνωστό. Για να ανεβεί ψηλά έπρεπε να σκάψει βαθιά. Κι αυτό έκανε. Μόνο που αυτό που έμεινε είναι καμιά δεκαριά πίνακες. Ολη αυτή η εις βάθος αναζήτηση παρέμεινε μόνο στα τετράδια. Εκεί βρίσκεται το σύνολο του έργου του μέσα από τα οποία διακρίνει κανείς ότι εκείνο που κάνει ξεχωριστό τον μεγάλο δάσκαλο της Αναγέννησης είναι όχι μόνο η ακρίβειά του αλλά η ολότητα και ικανότητα να διαχειριστεί το υπόβαθρο ως πραγματικότητα.

Κατά συνέπεια, η μεγαλύτερη συμβολή του ήταν ότι έφερε το αδιανόητο στο πλαίσιο της ουτοπίας για να μπορέσουμε εκ των υστέρων να υλοποιήσουμε αυτήν την ουτοπία».

Eκτύπωση | e-mail


[ Πρώτη Σελίδα ] [ Πολιτική ] [ Oικονομία & Aγορές ] [ Mόνιμες Στήλες ]
[ Eλλάδα ] [ Kόσμος ] [ Πολιτισμός ] [ Aθλητισμός ]

email :   [Σύνταξη ] [ Webmaster ]
Oικονομικές ειδήσεις | Γενικές ειδήσεις
Photonews
Εφημερίδες
Video
Aφιερώματα

APXEIO - Eντυπη έκδοση
Στο Ηρώδειο πάμε χωρίς... τσίχλα
Η τσίχλα, εχθρός του Ηρωδείου
Στον αέρα τα σχέδια Σ. Πόλακ- Α. Μινγκέλα
Συλλέκτης παλαιών βιβλίων; Συλλαμβάνεσαι
«Τουραντότ» με τη σφραγίδα της Ρενάτα Σκότο
Προ-βολες
Το... ξωτικό των πάγων επιστρέφει
Ενας Ελληνας «ανασκάπτει» τη σκέψη του Λεονάρντο ντα Βίντσι
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
KINHMATOΓPAΦOΣ


Η κόλαση, το ξημέρωμα
Μια συναυλία μπροστά στην κάμερα
Oι αλλες ταινιες

© 2008 H KAΘHMEPINH All rights reserved.