"Συλλογάται καλά, όπoιος ελεύθερα συλλογάται"  Ρήγας

ΣΑΒΒΑΤΟ
10   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2009

 ΕΚΔΟΤΗΣ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
 

  ΚΥΡΙΑ θΕΜΑΤΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΤΗΛΕΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΑΓΓΕΛΙΕΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ
"ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ"
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
ΟΙ TIΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
ΓΙΑΤΡΟΙ
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

 

 

<<< ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

 

 

ΚΑΙΡΟΣ
Γρεβενά
Διαύγεια, 15oC

Καστοριά
Διαύγεια, 14oC

Κοζάνη
Διαύγεια, 15oC

Πτολεμαϊδα
Διαύγεια, 14oC

Φλώρινα
Μερική Διαύγεια, 14oC

 

των τελευταίων ημερών

Το χρώμα του Vincent
Ο Δήμος Κοζάνης, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης, το Ιστορικό-Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Ν.Κοζάνης κι η Ε.Λ.Μ.Ε Κοζάνης συνδιοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Λυγερού με τίτλο «Το χρώμα του Vincent».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 19:00 στο Ιστορικό Λαογραφικό & Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Ν.Κοζάνης, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από 7 μέχρι 21 Οκτωβρίου 2009 με ώρες λειτουργίας 8:30-14:00 και 17:30-20:00.
To χρώμα του Vincent.
Οι κοινωνίες της μιζέριας δεν αντέχουν το χρώμα των αθλίων. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι πρόσφατο. Το απέδειξε ο Victor Hugo και το έζησε ο Vincent van Gogh. Τα άτομα είναι πολλά κι οι άνθρωποι σπάνιοι. Η διαφορετικότητά τους ενοχλεί τους μίζερους. Ο Vincent van Gogh ζωγράφιζε τους ανθρώπους για να μην ξεχαστούν, όχι από την ανθρωπότητα και το χρόνο αλλά από το πέρασμα των κοινωνιών. Και γι’ αυτόν δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το λάδι. Το μοναδικό υλικό, ικανό να σηκώσει το χρώμα της ανθρωπιάς. Σ’ αυτή την μάχη μεταξύ της ανάγκης και της τύχης, της μνήμης και της λήθης, συμμετέχει κι ο Νίκος Λυγερός με τη νέα του έκθεση. Χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά, αποκλειστικά λάδια προς τιμή του Ολλανδού δασκάλου. Μέσω των επιρροών των Peter Paul Rubens, Eugène Delacroix, Jean-François Millet και  Adolphe Joseph Thomas Monticelli, ο Vincent van Gogh δημιούργησε ένα νέο δικό του κόσμο, ο οποίος δεν ζει μόνο για την τέχνη, αλλά για τη φύση και τον άνθρωπο. Οι νέες μελέτες με το υπόβαθρο του χρόνου και της ανθρωπότητας, που βρίσκονται στην  αλληλογραφία του Vincent με τον  Théo, προσπαθούν να δείξουν και ν’ αναδείξουν τη θυσία του χρώματος, για να σηκώσει το βάρος του φωτός. Είναι μία de facto απόδειξη ότι ο Vincent van Gogh ζει ακόμα. Δίχως μάσκες, δίχως υποκρισίες, τα λάδια του Νίκου Λυγερού με τη χρωματική τους μάζα ξεχειλίζουν από τα τελάρα, για ν’ αγγίξουν και πάλι το θεατή που δεν έπαψε ν’ αγαπά τα χρώματα του Vincent. Τα χρώματα είναι πυκνά κι έντονα. Δεν υπάρχει δισταγμός. Κι οι καμπύλες δεν χρωματίζουν αλλά ενώνουν τα χρώματα. Ο χρωματισμός είναι μόνο φαινομενικά απλός, διότι αποτελείται από στρώματα, για να μετατραπεί σε υφή. Ο ανάγλυφος χρωματισμός του Νίκου Λυγερού δεν είναι μόνο μία αναφορά στον El Greco αλλά και στο βάθος της πίστης του Vincent van Gogh. Το φως γίνεται ύλη και το χρώμα υφή, για να λυθεί το παράδοξο του μετα–ιμπρεσιονισμού σε μία εποχή του παραλόγου. Η ύπαρξη του Vincent van Gogh αντιπροσωπεύει τον επαναστατημένο άνθρωπο του Albert Camus και συμπληρώνει το τρίπτυχο περί αγάπης που δεν πρόλαβε να γράψει. Εκεί, στη Νότια Γαλλία, όπου ο ήλιος ξέρει κι από ρωμιοσύνη, έγινε η συνάντηση που καταγράφει η νέα έκθεση του Νίκου Λυγερού. Εκεί, στην έρημο του θυμαριού, εκεί που ζουν οι ελιές, βρέθηκαν τα μοναδικά υλικά, το λινό και το λάδι, για ν’ ακουμπήσει το χρώμα. Με προσφορά, δίχως εκπτώσεις για τη θυσία ενός δασκάλου της ανθρωπότητας: τι πιο επικίνδυνο δώρο!

03 10 2009

     
   

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής εφημερίδας με οποιονδήποτε
τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή αλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου πού ισχύουν στην Ελλάδα.
Copyright © O Χρόνος
 by
Web24.gr
LINKS | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
10909