>>:   Αρχική Καφέ
Καφέ Εκτύπωση

Νίκος Λυγερός "Τα Θραύσματα του Vincent"

Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford - Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής.

Για να κατανοήσουμε την επινόηση των χρωμάτων του Vincent van Gogh, ο Νίκος Λυγερός μάς δείχνει ένα νέο μονοπάτι με το χρώμα του αοράτου.
Αυτή η νέα αναζήτηση αρχίζει με την αλληλογραφία του Vincent με τον αδελφό του Théo, ένα ανοιχτό βιβλίο, δώρο για την ανθρωπότητα. Οι λεπτομέρειες του κειμένου γίνονται ενδείξεις για το ζωγράφο.

Ο Νίκος Λυγερός με τη σειρά του μελετά το χαρτί Ingres για να υλοποιήσει εικαστικά την απολογία του Vincent van Gogh έναντι μιας κοινωνίας της λήθης που επιμένει να κοιτάζει το έργο του βλέποντας μόνο την ασθένεια, διότι δεν αντέχει το πλαίσιο του Michel Foucault και δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί αυτό που παραμένει αδιανόητο.

Μέσα από τα παστέλ αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο τον πλούτο του εσωτερικού κόσμου του ζωγράφου αλλά και πώς αυτός ο νοητικός κόσμος δρα και ξεχειλίζει πάνω στην πραγματικότητα του παρόντος για να προετοιμάσει την πινελιά του μέλλοντος.

 

Χορηγός έκθεσης : «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»

Διάρκεια έκθεσης :  8/9 - 1/10/2009