Στις αίθουσες της τέχνης
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/10/2009

“Παράθυρα” στο ΜΙΕΤ

Εγκαινιάζεται αύριο στο MIET της Θεσσαλονίκης η έκθεση Windows του Μιχάλη Κατζουράκη. Φωτογραφίες από παράθυρα ερειπωμένων σπιτιών, φθαρμένοι τοίχοι, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα από εγκαταλειμμένα κτίρια... Εικόνες του καθημερινού μας περίγυρου, φωτογραφίες τυπωμένες ψηφιακά σε χειροποίητο χαρτί, 'πειραγμένες” απο το χέρι του καλλιτέχνη με ζωγραφικές επεμβάσεις και κολάζ.
Τα έργα του Μιχάλη Κατζουράκη δηλώνουν το ενδιαφέρον του για τις αυθόρμητες γραφές και τα ''τυχαία'', ''χειρονομιακά'' σχεδιάσματα τις πινελιές ανωνύμων μαστόρων πάνω στα τζάμια μαγαζιών που έχουν σκοπό να κρύψουν όσα γίνονται στο εσωτερικό τους.

 

 

“Στο φως του φεγγαριού”

Νυχτερινές συνθέσεις του ζωγράφου- καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Παύλου Σάμιου, παρουσιάζονται στον Εικαστικό Κύκλο, Καρνεάδου 20, από τις 22 Οκτωβρίου. Ο τίτλος της έκθεσης και των έργων είναι ένα σχόλιο στην έννοια του χρόνου. Ο χρόνος αναμονής, οι ώρες που δεν περνούν, η μοναξιά της νύχτας, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις του ατόμου που περιμένει, η λαχτάρα του συντρόφου συνθέτουν την ατμόσφαιρα της νέας του δουλειάς.

 


Τα Θραύσματα του Vincent

Εγκαινιάζεται αύριο στον χώρο του καφέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έκθεση ζωγραφικής, του Νίκου Λυγερού με τίτλο «Τα Θραύσματα του Vincent». Για να κατανοήσουμε την επινόηση των χρωμάτων του Vincent van Gogh, ο Νίκος Λυγερός μάς δείχνει ένα νέο μονοπάτι με το χρώμα του αοράτου.
Μέσα από τα παστέλ της έκθεσης αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο τον πλούτο του εσωτερικού κόσμου του ζωγράφου αλλά και πώς αυτός ο νοητικός κόσμος δρα και ξεχειλίζει πάνω στην πραγματικότητα του παρόντος για να προετοιμάσει την πινελιά του μέλλοντος.

 

Για τον Λευκάδιο Χέρν

 

To Deree College του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με την ευκαιρία του γιορτασμού των 110 χρόνων Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας διοργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων για τον Ελληνικής καταγωγής Ιάπωνα συγγραφέα Λευκάδιο Χερν (1850-1904). Μια από αυτές είναι η έκθεση «Το Ανοιχτό Μυαλό του Λευκαδίου Χερν» που θα πραγματοποιηθεί στη γκαλερί Acg Art με την επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 46 έργα εικαστικών από τη συλλογή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος τα οποία καλύπτουν όλες τις μορφές τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, κ.λπ.) και είδη (από τον νατουραλισμό ως την εννοιολογική τέχνη) εμπνευσμένα όλα από τη ζωή και το έργο του Λευκαδίου Χερν. Εγκαίνια: 13 Οκτωβρίου. Την έκθεση συνοδεύει σύγχρονη μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για την περίσταση ο διακεκριμένος Ολλανδός συνθέτης Φρανς-Γιαν Βιντ.