Αρχική σελίδα » Πολιτιστικά » Η μετα – χρονική ανάλυση ενός διαχρονικού έργου τέχνης

Ιστορικό

Eπικοινωνία

Διαφήμιση

Site map

 
 

 

Πολιτιστικά

Εκτύπωση Αποστολή  
Επιστροφή
ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΥΓΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΤΩΝ

Η μετα – χρονική ανάλυση ενός διαχρονικού έργου τέχνης

Φύλλο: Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

*Χθες στην Πινακοθήκη

 

Της Κανέλας Κοπάνου

 
Ένας κορυφαίος ζωγράφος του 19ου αιώνα και τα δημιουργήματά του στάθηκαν η αφορμή για μια εκ νέου δημιουργία από ένα κορυφαίο μυαλό της σύγχρονης εποχής. Τα αριστουργήματα του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ αποτέλεσαν το αντικείμενο έρευνας του Έλληνα Νίκου Λυγερού, ενός ανθρώπου που κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ευφυΐας στον κόσμο και του οποίου ο πολυσχιδής χαρακτήρας και η ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του τον κατέστησαν ερευνητή των χρωμάτων του Βαν Γκογκ. Ένα νέο μονοπάτι με «το χρώμα του αοράτου» άνοιξε χθες ο κ. Λυγερός στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα μέσα από μια διάλεξη που πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης προκειμένου να κατανοήσει ο θεατής τόσο την επινόηση των χρωμάτων του καλλιτέχνη όσο τον τρόπο σκέψης του Βαν Γκογκ.
Μέσα επομένως από τα «θραύσματα του Vincent» ο Νίκος Λυγερός «επανασύνδεσε» ανθρώπινες ικανότητες και ανθρώπινες σχέσεις. Αντλώντας υλικό από την αλληλογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ με τον αδελφό του Τεό, ο Έλληνας επιστήμονας, καλλιτέχνης, ποιητής, ζωγράφος προσέφερε χθες μέσα από τα είκοσι εικαστικά του έργα, στο φουαγιέ της Πινακοθήκης και την ομιλία του ένα σπάνιο δώρο για την ανθρωπότητα. Αυτό επιβεβαίωσε και η χθεσινή ομιλία και το ύφος του Νίκου Λυγερού.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιάννης Βασβατέκης, ο οποίος επισήμανε το ύφος του ευφυή ομιλητή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για τον Νίκο Λυγερό σημασία δεν έχει η κοινωνία. Η κοινωνία όπως ο ίδιος επισημαίνει είναι μια μόδα και όπως όλες οι μόδες έρχονται και φεύγουν. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ανθρωπότητα και ό,τι κάνουμε για εκείνη μένει στην αιωνιότητα». Ιδιαίτερα τιμητική για την Πινακοθήκη Λάρισας, χαρακτήρισε την αποδοχή της πρόσκλησης ο πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Ξηρομερίτης που πρότεινε μέσα από το λόγο του την προοπτική συνεργασίας με τον κ. Λυγερό και στο μέλλον και κυρίως ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων. Τα συγχαρητήριά του απηύθυνε με τη σειρά του στην Πινακοθήκη για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Μπαρμπούτης. Στην ομιλία του, μετέπειτα ο κ. Λυγερός εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους με το λόγο του και τα ερωτήματά του προς τους ακροατές, ερεύνησε τα θραύσματα του Βαν Γκογκ για να ανακατασκευάσει την ανοιχτή δομή κατά τον Umberto Eco, ανέλυσε τις συντακτικές δομές κατά τον Noam Chomsky για να ανακαλύψει το υπόβαθρο και εξέτασε τα παίγνια της γλώσσας κατά τον Ludwig Wittgenstein προκειμένου να αναδείξει μέσω της κοινής τομής την καινοτομία χωρίς να στέκεται στα όρια του ιμπρεσιονισμού. Ο Νίκος Λυγερός πιο συγκεκριμένα μελέτησε το χαρτί Ingres με σκοπό να υλοποιήσει εικαστικά την απολογία του Βαν Γκογκ έναντι μιας κοινωνίας της λήθης που επιμένει να κοιτάζει το έργο του βλέποντας μόνο την ασθένεια καθώς δεν αντέχει το πλαίσιο του Foucault και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί αυτό που παραμένει αδιανόητο. Με τις μαύρες καμπύλες πάνω στο λευκό χαρτί που δημιουργήθηκε στη Νότιο Γαλλία ο κ. Λυγερός εφοδιάζει τη δράση του παστέλ λαδιού και χρησιμοποιεί την εφεύρεση του Leonardo Da Vinci για να ζωγραφίσει το αόρατο. Οι παρευρισκόμενοι, εντυπωσιασμένοι από το περιεχόμενο της ομιλίας παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον το λόγο ενός εύστροφου ανθρώπου με αξιόλογη δράση. Μετά την ομιλία ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ της Πινακοθήκης όπου φιλοξενείται η έκθεση. Ο δημιουργός είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί μαζί με τους επισκέπτες στην πρωτοποριακή σκέψη του Βαν Γκογκ και να εξηγήσει την επινόηση των χρωμάτων του. Ανάμεσα, σε άλλους, την πρωτότυπη βραδιά, τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών, των γραμμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης. Να σημειωθεί ότι την έκθεση επιμελήθηκε ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου.
 
 

Πολιτιστικά

 
RSS Feeds
Πρωτοσέλιδα
Τοπικά
Ψιθυριστά
Πολιτιστικά
Αθλητικά
Οικονομικά
Ελλάδα
Θεσσαλία
Έκφραση/Σκέψη
 
Bookmark & Share
+ Greekmarks.com
 
 
 

Αναζήτηση

Η ζωή στη Λάρισα

 
© 1996 - 2009, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του
περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.