1117 - Αγγλικές πρωτοβουλίες και Κυπριακό

Ν. Λυγερός

Αν μερικοί θεωρούν ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι δυναμικές όσον αφορά στο Κυπριακό, η Αγγλία αποτελεί ένα παραδοσιακό αντιπαράδειγμα. Με τις πρόσφατες αγγλικές διπλωματικές κινήσεις ακόμα και οι πιο σκεπτικιστές από τους δικούς μας καταλαβαίνουν ότι τόσο μεγάλη επιμονή δεν μπορεί παρά να είναι ύποπτη όσον αφορά στα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου. Βέβαια για τους ειδικούς το πρωτόκολλο συμμαχίας αποτελούσε και αποτελεί ένα αντικειμενικό επιχείρημα όμως δυστυχώς αυτό δεν είναι γνωστό από τους περισσότερους.

Ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να διαδοθεί σε όλη την Κύπρο το περιεχόμενο των άρθρων 5.3 και 6 από το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συνθήκη εγκαθίδρυσης.
Άρθρο 5.3: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να απολαύει πλήρους και ανεμπόδιστης πρόσβασης για οποιοδήποτε σκοπό στα ύδατα μεταξύ των υδάτων τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο ανατολικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο μέρος σημειώνεται στο Χάρτη Α με μια περιοχή 16,10 τ.χλμ.) και ύδατα τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διεκδικήσει που εφάπτονται στο δυτικό μέρος της περιοχής της Κυρίαρχης Βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με τη θάλασσα (το οποίο σημειώνεται στον Χάρτη Α με μια περιοχή 5,01 τ.χλμ.).

Άρθρο 6: Η περιοχή Σωτήρας στην οποία επιτρέπεται μικρή εκπαίδευση ρουτίνας σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του Άρθρου 3 του Μέρους ΙV του Προσαρτήματος Β της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης θα επεκταθεί νότια της Σωτήρας, Στεράκοβου και Παραμάλι, και η πρόσθετη περιοχή θα περιλαμβάνει τη γη βόρεια της οδικής αρτηρίας Λεμεσού-Πάφου. Τα νέα σύνορα της περιοχής Σωτήρας θα καθοριστούν και θα σημειωθούν σε χάρτες από το πρόσωπο που θα διοριστεί από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Κωδικέλλου του παρόντος Πρωτοκόλλου.

Οι Άγγλοι διπλωμάτες είχαν ήδη καταφέρει το καινότομο επίτευγμα να διαθέτουν ένα χώρο στον οποίο δεν έχει πρόσβαση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα προσπαθούν να πιέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να τους προσφέρει κάτι που είναι αδιανόητο: να έχει πρόσβαση η Αγγλία που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ ένα χώρο της Κύπρου που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως αυτός ο χώρος να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα το οποίο αντιφάσκει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ακόμα και αν το ήθελε η Κυπριακή Δημοκρατία. Βέβαια αντιφάσκει τώρα που η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πριν την ένταξή της αυτή η προσδοκία δεν θα ήταν παράνομη. Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο για την αγγλική διπλωματία εφόσον τα δικαιώματά σου σου ανήκουν μόνο και μόνο όταν τα διεκδικείς.