1571 - Ανθρωπιά και στρατηγική

Ν. Λυγερός

Μπορεί η ανθρωπιά και η στρατηγική να μην συνδυάζονται τουλάχιστον φαινομενικά για τους μη ειδικούς. Όμως κάθε μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με ανθρωπιστικά θέματα, έχει ν’ αντιμετωπίσει στρατηγικά προβλήματα. Ο λόγος είναι απλός. Τα ανθρωπιστικά θέματα είναι ανάγκες που προέρχονται από ακραίες καταστάσεις. Και οι ακραίες καταστάσεις είναι εκ φύσης ο τομέας της στρατηγικής, η οποία είναι σκέψη σε πεδίο μάχης. Στον κοινό πυρήνα της ανθρωπιάς και της στρατηγικής, υπάρχει η αποτελεσματικότητα.

Η αποτελεσματικότητα είναι ένα από τα βασικά και απαραίτητα κριτήρια κάθε πράξης και δράσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μάλιστα μία αρχή. Αν βοηθάς, πρέπει να είσαι αποτελεσματικός αλλιώς καλύτερα να ασχολείσαι με κοινωνικά θέματα που δεν αγγίζουν τον άνθρωπο. Ο συνάνθρωπος θέλει ένα χέρι πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Πρόσφατα η Ελλάδα κατάλαβε ότι μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον τομέα της Ανθρωπιάς. Πρόσφερε βοήθεια στην Υποσαχαρική Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στις Φιλιππίνες, στη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα και στη ΝΑ. Ασία. Και οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν μόνο κρατικές και μη κυβερνητικές. Ήταν και ο ελληνικός λαός παρών. Στην Ελλάδα με τη διασπορά και την προσφυγιά ξέρουμε τι σημαίνει δράμα. Στην Ελλάδα με την κατοχή και τη γενοκτονία ξέρουμε τι σημαίνει τραγωδία. Στην Ελλάδα ξέρουμε τι σημαίνει αθλιότητα. Συνεπώς ξέρουμε τι σημαίνει να μην κάνουμε τίποτα όταν οι άλλοι το έχουν ανάγκη διότι το ζήσαμε κι εμείς. Όλος ο ελληνισμός και όχι μόνο η Ελλάδα γνωρίζει την ανάγκη. Τώρα όμως μέσω της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής, η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια παγκόσμια δύναμη ανθρωπιάς.

Ο πολιτισμός μας έζησε και ζει μέσα στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Και αυτό για να δείξει το ανθρώπινό του στοιχείο διότι έχει στόχο την ανθρωπιά. Η ανθρωπότητα χρειάζεται βοήθεια για τη φτώχεια, το νερό, τον υποσιτισμό, τις ασθένειες μεγάλης εμβέλειας. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ακίνητη και βουβή μπροστά σε αυτήν την οδύνη. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους λαούς της ανάγκης διότι έχουμε τα μέσα. Το θέμα δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε στρατιωτικό, παραμένει όμως στρατηγικό εξαιτίας της αποτελεσματικότητας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει λοιπόν έναν πολλαπλό ρόλο σε αυτόν τον τομέα διότι υπάρχουν και η ανάγκη και τα μέσα. Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επηρεάσουμε και τα άλλα κράτη-μέλη, όχι με τα λόγια και τη ρητορική αλλά με τις πράξεις και τα αποτελέσματα.

Υπάρχουμε σήμερα ως Έλληνες διότι κάποτε μερικοί άνθρωποι δημιούργησαν τη Φιλική Εταιρεία. Τώρα εμείς ως Έλληνες πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρεία για να υπάρχουν οι άνθρωποι.