Σκέψεις πάνω στην παρουσίαση Νοημοσύνη του Νίκου Λυγερού

 

Αμερικάνικο Κολλέγιο, Αθήνα, 03/11/2006

 

 

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006

Ο κύριος Λυγερός ο οποίος μας έκανε την παρουσίαση ήταν αρκετά ενδιαφέρων άνθρωπος και με περίεργες συνήθειες. Το πρώτο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ, είναι το σημείο που άρχισε να μας μιλάει για την ταυτολογία, για τη φύση, για τις ιδέες του ανθρώπου και κυρίως κάτι που μας έλεγε για το λεξικό. Όπως για το τι χρειάζεται για να λέγεται ένα βιβλίο λεξικό. Δεν πολυκατάλαβα τι ακριβώς μας έλεγε, πάντως μου προκάλεσαν σκέψεις, για το πώς από ένα θέμα μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι που μας φαίνεται άσχετο και λίγο βαρετό, αλλά αν κάτσεις να σκεφτείς, μπορείς να καταλάβεις πως όλο αυτό κρύβει μέσα κάτι σχετικό. Κάτι άλλο που μου δημιούργησε σκέψεις και περιέργεια ήταν το θέμα που μας μίλησε για τη νοημοσύνη. Ήταν αρκετά περίεργο και συγχρόνως ακαταλαβίστικο. Πάντως μας είπε πως η νοημοσύνη ουσιαστικά είναι κάτι σαν τη σκέψη, δηλαδή όπως ένα σκυλί είναι λογικό όταν μυρίσει φαγητό να κάνει μία κίνηση, έτσι και με τους ανθρώπους. Σαν την εντολή που δίνει το μυαλό σου, η νοημοσύνη σου. Έτσι λοιπόν πέρασε μια μέρα με σκέψη και περιέργεια!

 

 

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006

Πιστεύω ότι η παρουσίαση που μας έγινε, σίγουρα δεν είναι για την ηλικία μου. Γι αυτό εγώ θεώρησα ότι η παρουσίαση ήταν βαρετή. Τα παραδείγματα ήταν απλά, αλλά αυτό που προσπαθούσε να μας εξηγήσει, μου ήταν πολύ δύσκολο να το καταλάβω. Επίσης τα θέματα που μιλήσαμε ήξερα τι θα πουν, ενώ τώρα έχω μπερδευτεί και δεν ξέρω καλά την έννοιά τους: π.χ. το λεξικό.

 

 

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006

Αυτός ο κύριος που μας μίλησε για τη Νοημοσύνη ήταν πολύ παράξενος, με την καλή έννοια. Μας είπε κάποια πράγματα στα οποία δεν είχαμε ψάξει αρκετά καλά τη σημασία του. Βέβαια, εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα τι ακριβώς μας έλεγε και γιατί. Παρόλα αυτά, με έκανε να αναρωτηθώ για κάποια πράγματα. Πάντως δεν έχω καλυφθεί αρκετά για το θέμα Νοημοσύνη.

 

 

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006

Γενικά, δεν κατάλαβα πολλά αλλά κατάλαβα τα πιο αναγκαία. Κατάλαβα ότι:

μια εικόνα χίλιες λέξεις ≤ μια λέξη χίλιες ερμηνείες και ταυτολογίες. Επίσης κατάλαβα ότι η κάθε λέξη, για παράδειγμα το ναι δεν είναι μόνο μια θετική απάντηση όπως λέει το λεξικό, αλλά για να μάθει κάποιος σωστά τη λέξη αυτή, πρέπει να μάθει τις ρίζες της, τις ταυτολογίες της και τις ερμηνείες της. Γενικά απ ότι ξέρω, τώρα μάθαμε τι μπορεί να μας μάθει μια λέξη.

 

 

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2006

Πιστεύω ότι ο κύριος που μας έκανε την παρουσίαση προσπαθού&l>Πιστεύω ότι ο κύριος που μας έκανε την παρουσίαση προσπαθούσε να μας κάνει να σκεφτούμε με λογικό τρόπο και όχι να σκεφτόμαστε μόνο αυτά που βλέπουμε. Επίσης μας απέδειξε ότι πολλές φορές αντί να απαντάμε στην ερώτηση που μας κάνει, λέμε άσχετα πράγματα.

 

 

Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2006

Η παρουσίαση που μας έκανε ο κύριος από το Πανεπιστήμιο της Λυών ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτό που έμεινε περισσότερο ήταν το συμπέρασμα ότι αυτό που μοιάζει πιο απλό, για να το εξηγήσεις σωστά είναι πολύ δύσκολο. Βέβαια, μερικά πράγματα δεν τα κατάλαβα, π.χ. δεν κατάλαβα τι είναι η ταυτολογία. Όμως από τη συζήτηση κατάλαβα ότι οι λέξεις έχουν ένα βαθύτερο νόημα από αυτό που νομίζουμε. Πάντως ήταν ωραία εμπειρία. Κύριε Κούσουλα, σας ευχαριστώ γι αυτήν την όμορφη ευκαιρία.