1938 - Παράδοξα εναντίον παρανόμων

Ν. Λυγερός

Δεν υπάρχει δίλημμα για τους πρόσφυγες όσον αφορά στις προσφυγές. Οι προσφυγές δεν μπορούν να γίνουν στα κατεχόμενα διότι αυτά είναι παράνομα όπως το διευκρίνισαν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσφυγές δεν μπορούν να γίνουν στα κατεχόμενα διότι είναι στρατηγικό λάθος. Οι προσφυγές δεν μπορούν να γίνουν στα κατεχόμενα διότι είναι προδοσία.

Σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, το άτομο έχει την ελευθερία της σκέψης και της πράξης. Όμως αυτό ισχύει για όλα τα άτομα. Συνεπώς, το σύνολο των ατόμων πρέπει να τηρούν μια γενική ισορροπία για την ευστάθεια της ολότητας. Κατά συνέπεια, μια παρανομία δεν μπορεί να θεωρείται ως έκφραση της ελευθερίας του ατόμου. Ειδικά όταν αυτή η παρανομία θέτει σε κίνδυνο μια συντονισμένη πολιτική αντιμετώπισης του εισβολέα και του κατοχικού καθεστώτος.

Όλο το θέμα των προσφυγών βασίζεται στην οικονομική πίεση που ασκεί όχι στα κατεχόμενα που δεν είναι νόμιμα, αλλά κατευθείαν στην Τουρκία που είναι η υπεύθυνη της εισβολής και της κατοχής. Η οικονομία λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο ως ένα εργαλείο μιας νέας πολεμολογικής μορφής. Και με αυτόν τον τρόπο, η οικονομία γίνεται η δυναμική της ηθικής. Κάθε άλλη χρήση του οικονομικού προβληματισμού δεν είναι παρά ένας εκφυλισμός του όλου συστήματος.

Δεν αρκεί να επικρίνουμε κάπως ουδέτερα και αφαιρετικά τα άτομα που έκαναν και κάνουν προσφυγές στα κατεχόμενα. Πρέπει να αναδείξουμε με κάθε τρόπο ότι αυτή η πράξη αποτελεί μια εθνική προδοσία. Αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να θεωρούμε ότι αδικούμαστε από την εισβολή και την κατοχή και από την άλλη να απευθυνόμαστε στον εισβολέα στα κατεχόμενα για να μας δικαιώσει. Και αν δεν είναι άμεση πράξη προδοσίας, σε κάθε περίπτωση είναι απόδειξη ηλιθιότητας. Διότι με αυτόν τον τρόπο, αυτά τα ελάχιστα άτομα αδικούν όλο το προσφυγικό κίνημα, το οποίο είναι από τα πιο δυναμικά συστήματα αντίστασης.

Δεν μπορούμε τώρα σε αυτήν την εποχή όπου το Κυπριακό ζει μία από τις καλύτερες φάσεις για να μην πούμε την καλύτερη, να έχουμε προσφυγές στα κατεχόμενα που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την οντότητά μας ως ελεύθερου κράτους. Ενοχλούμαστε από μερικούς που πηγαίνουν στα καζίνα και άλλους σε οίκους ανοχής στα κατεχόμενα. Μπορεί αυτές οι πράξεις να μην είναι ηθικές, όμως οι προσφυγές στα κατεχόμενα όχι μόνο συνδυάζουν τα δύο, διότι τα άτομα που τις κάνουν παίζουν με χρήματα και γίνονται πόρνες ενός παράνομου συστήματος, αλλά επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο όλη την Κυπριακή Δημοκρατία αφαιρώντας της την αξιοπρέπειά της και την αξιοπιστία της και κατά συνέπεια εκφυλίζουν τη στρατηγική της αντίστασής μας.