15 - Επιστολή

Ν. Λυγερός
Μετάφραση από τα γαλλικά: Σάνη Καπράγκου

Θα ήθελα να σας μιλήσω για ένα θεμελιώδες πρόβλημα, εκείνο του ρόλου σας στους κόλπους της ανθρωπότητας. Λίγοι είναι συνειδητοποιημένοι για το ότι είναι άνθρωποι, μα εξακολουθούν να εκπροσωπούν έναν μεγάλο αριθμό, μπροστά σ’ αυτούς που έχουν συνείδηση πως ανήκουν στην ανθρωπότητα.

Είναι αληθές ότι το να μιλά κανείς για την ανθρωπότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία αφηρημένη ιδέα και επομένως είναι, κατά μία έννοια, περιττό. Τούτο φαίνεται πράγματι όχι και τόσο σύνηθες και, ακόμη, ανεδαφικό να ερωτεύεται κανείς την ανθρωπότητα, καθώς υπάρχουν τόσα άτομα στο περιβάλλον ενός προσώπου και τα οποία μπορούν να προκαλούν το ενδιαφέρον του.

Όμως, λαμβάνει νόημα τούτο όταν αυτό το πρόσωπο έχει μεγαλώσει μόνο, μέσα στον πόνο, εάν μάλιστα είναι διανοούμενο, τη τάξη. Νομίζω πως είναι ορθότερο να βλέπουμε την ανθρωπότητα ως μία πλήρη οντότητα περισσότερο, παρά ως τη συνεύρεση των ανθρώπων, αλλά, βεβαίως, σε τούτο το νέο όραμα εμφανίζεται το σοβαρό πρόβλημα της ατομικότητας.

Πώς, λοιπόν, θα το λύσουμε; Θα με ρωτήσετε. Θα σας απαντήσω με την ΕΠΙΣΤΗΜΗ*.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ, αφ’ ενός, δίνει στους ανθρώπους έναν κοινό σκοπό, από την πλευρά της δομής της, και, αφ’ ετέρου, χάρη στην προγνωστική της δύναμη, τους προσφέρει τη δυνατότητα να βελτιώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Μα σ’ αυτό το σημείο, πάλι, πρέπει να συμφωνήσουμε για το τι εννοούμε μέλλον!

Εμείς (εκείνοι που βρίσκονται σε ισχυρή αλληλεπίδραση με την ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ) όταν μιλούμε για μέλλον, το θεωρούμε σε εκατονταετίες, τούτο βεβαίως δεν μας αποτρέπει να θέτουμε ερωτήματα για το άμεσο μέλλον και να θέλουμε να τροποποιήσουμε τις υφιστάμενες δομές και νοοτροπίες αυτού που από κατάχρηση της γλώσσας ονομάζεται “επιστήμη”• και με τόσο μεγάλο σφρίγος που κοντέψαμε να πεθάνουμε.

Επιθυμητό θα ήταν εσείς οι ίδιοι (που είσαστε σε αδύναμη αλληλεπίδραση με την ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ) ν’ αρχίζατε να ενεργείτε στον επιστημονικό τομέα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες:

-είτε είστε ένας κρατικός επιστήμονας και ο βαθμός ελευθερίας σας είναι αδύναμος (εκτός αν είστε υψηλά τοποθετημένος), όμως ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση μπορείτε να βοηθήσετε την ανθρωπότητα, μόνο και μόνο με τη διοργάνωση συνεδρίων (δωρεάν!!!) που ευαισθητοποιούν ένα πιο ευρύ κοινό για τα προβλήματα που εμείς πρέπει να λύσουμε (και κυρίως να μην κάνετε επικοινωνιακή εκλαΐκευση).
– είτε δεν είσαστε ένας κρατικός επιστήμονας και σ’ αυτή την περίπτωση η ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ γεννήθηκε για να σας βοηθήσει, επομένως σε σας εναπόκειται να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητές της (…) για να τροποποιήσετε ό,τι βρίσκετε στον δρόμο σας• τα πάντα σας επιτρέπονται και τώρα, χάρη στο περιοδικό μας, έχετε το δικαίωμα να το εκφράσετε.

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ, ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ!

*Για τον ορισμό αυτής της λέξης βλέπε το άρθρο: “ΗΟΜΟ SCIENTIS”, που εμφανίζεται στο νο2 του περιοδικού ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ.