2479 - Δωρεά της Δ. Ροδοπούλου στον Ν. Λυγερόγια το Μουσείο Καραθεοδωρή

N. Lygeros

Ο Στέφανος Καραθεοδωρής, ο πατέρας του Κωνσταντίνου, συνήθιζε να προσθέτει πάνω στα βιβλία της βιβλιοθήκης του απεικόνιση μιας σφραγίδας με αρχαίο ύφος.
Η επιγραφή της είναι διπλή:

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ
ΕΚ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Ο χαράκτης της απεικονισμένης σφραγίδας είναι ο Stern. Όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έχει αυτή η σφραγίδα είναι η επιλογή των γραμμάτων της ελληνικής γραφής. Η βάση αυτής της γραφής είναι η αρχαϊκή. Όμως ο Στέφανος Καραθεοδωρής διάλεξε και διάφορες παραλλαγές γραμμάτων.

Και με αυτόν τον τρόπο δίνει διαχρονικό στίγμα στη σφραγίδα.

Όσον αφορά την παράσταση, αναγνωρίζουμε την κεφαλή της θεάς ΑΘΗΝΑΣ. Και μάλιστα βρίσκουμε ομοιότητες με το ακόλουθο νόμισμα.

Όμως η διαφορά της διακόσμησης της περικεφαλαίας είναι ουσιαστική. Η επιλογή του Στέφανου Καραθεοδωρή στράφηκε προς στη Σφίγγα.

Για να τιμήσει το έργο του πατέρα του, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή αποφάσισε να κρατήσει την απεικόνιση της σφραγίδας του και να προσθέσει ξεχωριστά το ονοματεπώνυμό του.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποδεχτήκαμε με χαρά τη δωρεά της Δ. Ροδοπούλου, κόρης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, για το Μουσείο Καραθεοδωρή που θα εγκαινιαστεί φέτος στην Κομοτηνή.