25141 - ΑΟΖ: Η λίθινη εποχή δεν τελείωσε από έλλειψη λίθων. (με Η. Κονοφάγο και Α. Φώσκολο)

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Πέρασαν ήδη 6 άγονα χρόνια από τότε που υποδείξαμε στις ελληνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν και ν’ ανατρέψουν δυναμικά την φτωχοποίηση μας από την υποβόσκουσα οικονομική κρίση αναδεικνύοντας τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ μας. Πρόσφατα υποδείξαμε με επανειλημένα δημοσιεύματά μας ότι μετά την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ, νέες μελέτες του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Η.Π.Α. και του Πανεπιστημίου Ουτρέχτης της Ολλανδίας δείχνουν ότι υπάρχουν παρόμοιες γεωλογικές δυνατότητες να υπάρχουν ανάλογα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης (Εικ.1).

Έκπληκτοι όμως διαπιστώνουμε την απέραντη αδιαφορία των κυβερνώντων οι οποίοι φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο σοσιαλιστικό ως εξουσία να κυβερνάς έναν φτωχοποιημένο ελληνικό λαό παρά έναν ευημερούντα ελληνικό λαό. Παράλληλα ο πολιτικός μας κόσμος ζει και τρέφεται με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του πλανήτη θα εξαντληθούν, όποτε η ΑΟΖ θα είναι τελείως άχρηστη για όλους μας.
Οι ανιστόρητοι όμως κυβερνήτες μας δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και η προϊστορία διδάσκει ότι η “Λίθινη Εποχή” δεν τελείωσε από Έλλειψη Λίθων (δήλωση του Σαουδάραβα Σεϊχη Γιαμανί το έτος 2000) πράγμα που σημαίνει ότι η εποχή του φυσικού αερίου δεν θα τελειώσει από την έλλειψη Φυσικού Αερίου. Είτε το θέλουμε είτε όχι η τεχνολογία συνεχώς θα εξελίσσεται και συνεχώς θα δίνει νέες λύσεις στα προβλήματα μας.
Για να συγκρίνουμε δε την απόλυτη κυβερνητική μας αναπτυξιακή ανικανότητα χρειάζεται μόνο να ρήξουμε μία ματιά στον χάρτη των 75 “εν ενεργεία” θαλάσσιων οικοπέδων της Αιγύπτου όπου ήδη πραγματοποιούνται τεράστιες ερευνητικές και παραγωγικές επενδύσεις (Εικ.2). Η Αίγυπτος ανακοίνωσε δε ότι εκτός από τα ανωτέρω 75 οικοπέδα αναμένεται να προκηρύξει για ερευνητικές επενδύσεις επί πλέον 28 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα. Αντίθετα η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα και μοναδικό “εν ενεργεία” θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο πέλαγος και δείχνει βέβαια απόλυτα ικανοποιημένη.

Ως γνωστόν με την Αίγυπτο βρισκόμαστε σε συνομιλίες για την ρύθμιση διμερών και τριμερών με Κύπρο θεμάτων ΑΟΖ, καθώς και δυνατοτήτων ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας.
Πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να εξακολουθήσει να τρώει τις σάρκες της καταρρέοντας στον καιάδα της ανυπαρξίας αλλά να δημιουργήσει το συντομότερο δυνατόν ορυκτό πλούτο προς όφελος της οικονομίας και προς όφελος του λαού της. Ο πλούτος αυτός μπορεί να αναδειχθεί μόνο με επενδύσεις για τον εντοπισμό πιθανών αλλά εξαιρετικά σημαντικών σε μέγεθος κοιτασμάτων φυσικού αερίου που μπορεί να βρίσκονται Νότια της Κρήτης, δηλαδή στη Μεσογειακή Ράχη. Εκεί όπως προαναφέραμε έχουν εντοπιστεί ήδη μελετητικά ζώνες παλαιο-λιμνοθαλασσών από γνωστά πανεπιστήμια αλλά και άλλους ερευνητές (βλ. Εικ.1). Βέβαια παραμένει πάντα το ερώτημα πότε τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα αφυπνιστεί και θα ενδιαφερθεί για την Νότια Κρήτη – έστω και μελετητικά – όπως το έπραξε ήδη η κυπριακή πλευρά στις περισσότερες από τις θαλάσσιες περιοχές που διαθέτει ήδη.