21083 - Η αξία της Λεκάνης του Ηροδότου κατά την PETROCHINA. (με Η. Κονοφάγο και Α. Φώσκολο)
Η. Κονοφάγος , Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος
Πρέπει όλοι να ενωθούμε, για να αναδείξουμε τον ορυκτό πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ, ο οποίος είναι δεδομένος και προσφέρει άφθονες δυνατότητες οικονομικής ανόρθωσης, πράγμα που ήδη το έχουν αντιληφθεί και επίσημα δηλώσει οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ειδικοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ρώσοι και μόλις τελευταία οι Κινέζοι.
Διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η κινέζικη κρατική εταιρεία Petrochina προχώρησε μέσα στο 2014 στην παρουσίαση μεγάλου μέρους της ελληνικής ΑΟΖ στη Λεκάνη του Ηροδότου σε Διεθνές Συνέδριο της AAPG στο Houston των Η.Π.Α. Κατά την γνώμη μας η πρωτότυπη αυτή παρουσίαση βρίσκεται στο πνεύμα προηγούμενων δημοσιεύσεών μας δεδομένου ότι περιγράφει παλαιογεωγραφικά τις εναποθέσεις υποθαλάσσιων ιζημάτων να πραγματοποιούνται με ενιαίο διαχρονικά τρόπο σε πετρελαιοπιθανές λεκάνες που εντοπίζονται επί τουλάχιστον εκατό συνεχόμενα εκατομμύρια χρόνια μεταξύ της Νοτιο-Δυτικής Πελοποννήσου, Δυτικά της Κρήτης, Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη, Νότια της Κρήτης, Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, Δυτικά του Ισραήλ και Λιβάνου και Νότια της Κύπρου.
Η παρουσίαση της Petrochina με τίτλο “Hydrocarbon Potential in Herodotus Basin, Eastern Mediterranean?” αναφέρει ότι στις λεκάνες που βρίσκονται στο Νότιο τμήμα της Μεσογείου, οι γεωλογικοί αργιλικοί σχηματισμοί της Μεσοζωικής περιόδου μέχρι και την Καινοζωϊκή περίοδο, οι Ψαμμίτες του Ολιγοκαίνου και της Μειοκαινικής περιόδου, και αργότερα τα αλάτια του Μειοκάινου έπαιξαν τον ρόλο μητρικών πετρωμάτων υδρογονανθράκων, πετρωμάτων ταμιευτήρων υδρογονανθράκων και αδιάβροχων πετρωμάτων καλυμμάτων δομών.
Η Petrochina θεωρεί ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις Λεκάνες της Μεσογείου Νότια της Κρήτης. Επίσης οι παλαιγεωγραγικές εξελίξεις των λεκάνων της μείζονας περιοχής της Νότιου Μεσογείου θάλασσας παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες στο γεωτεκτονικό και τον στρωμματογραφικό τρόπο δημιουργίας γεωλογικών δομών, ενώ στην περιοχή φαίνεται να υπάρχουν ήδη διαπιστωμένα τρεις διαφορετικοί τύποι κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η παρουσία λασποηφαιστείων Νότια της Κρήτης δείχνει ότι αυτά ιστορικά έπαιξαν ένα ρόλο κλειδί ως πηγές τροφοδοσίας των ανακαλυφθέντων ή των αναμενόμενων να ανακαλυφθούν κοιτασμάτων.