22384 - Θεατρο-μουσικο-καστρικο-πολιορκητική Παράσταση. (με R. Daly)

R. Daly, Ν. Λυγερός

Πρόταση εκδήλωσης
2ο δεκαπενθήμερο Ιουλίου 2016

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον εορτασμό που θα γίνει το 2019 για τα 350 χρόνια της Πολιορκίας του Χάνδακα (1648-1669), θέλουμε να σας προτείνουμε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2016, ένα δρώμενο που θα αναδείξει το κάστρο που μόλις ανακαινίσατε.
Ο στόχος μας μέσω μιας πολλαπλής προσπάθειας είναι να παρουσιάσουμε με καλλιτεχνικό, μουσικό, θεατρικό αλλά και στρατηγικό τρόπο ένα θέαμα που αξιοποιεί όλες τις αίθουσες που θα είναι ανοιχτές για να μάθει και το κοινό της Κρήτης διαδραστικά και ζωντανά στο κάστρο (Castello a Mare) κι όχι μόνο με διαλέξεις που θα το προετοιμάσουν.
Επειδή αυτή η πολιορκία του Χάνδακα έπαιξε ένα σημαντικότατο και στρατηγικό ρόλο για όλη την Ευρώπη της εποχής, σχεδιάζουμε να έχουμε μαζί μας και συνεργάτες από τη Βενετία, Μάλτα, Ρόδο και Κύπρο. Μάλιστα κάναμε τις πρώτες επαφές έτσι ώστε να έχουμε και παρουσία καραβιών στο πλαίσιο των τριών ημερών που θα λειτουργήσουν με crescendo έως την κεντρική παράσταση.
Δεν πρόκειται βέβαια για μια ιστορική αναπαράσταση, με την κυριολεκτική έννοια, αλλά για ένα πλαίσιο αναφορών με μουσικά όργανα της εποχής (vielle à roue, harpe baroque…) τραγούδια στα ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά της περιόδου, θεατρικές σκηνές με κοστούμια στους ιστορικούς καστρικούς χώρους, για να ζήσει βιωματικά το κοινό εκείνα τα θρυλικά γεγονότα που θα εμπλουτίσουν πολιτισμικά τις γνώσεις του μέσω μιας προσέγγισης εμβύθισης που αγγίζει και συναισθηματικά τους ανθρώπους μας, διότι τους επιτρέπει να αλλάξουν εποχή και αιώνα κι όχι απλά να δουν ένα κλασικό θέαμα.
Καθώς πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κάθε χώρο με ειδικό τρόπο, θα θέλαμε από εσάς μια κάτοψη, ένα σχέδιο και το φωτισμό, για να σας παρουσιάσουμε και λεπτομέρειες, τη σκηνοθεσία του έργου, έτσι ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε να το διοργανώσουμε από κοινού.

Με εκτίμηση
Ross Daly, Νίκος Λυγερός
Ηράκλειο
07/12/2015