25808 - Ο Κ. Καραθεοδωρή και ο P. Debye

Ν. Λυγερός

Στην αποστολή μας στο Göttingen για το Μουσείο Καραθεοδωρή, μέσω της επιστολής του στον Bieberbach στις 24 Απριλίου 1915, βρήκαμε την ακριβή τοποθεσία της κατοικίας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και την επισκεφτήκαμε, όμως εκεί που παρκάραμε βρεθήκαμε στο διπλανό σπίτι, όπου διαβάσαμε την εξής πινακίδα:

Όμως ο Peter Debye (24 Μαρτίου 1884 – 2 Νοεμβρίου 1966) δεν είναι μόνο ένας μεγάλος φυσικός που πήρε βραβείο Nobel Χημείας το 1936 για το πλήθος φυσικοχημικών των επιστημονικών του ανακαλύψεων. Ήταν, επίσης, και μια προσωπικότητα στο Göttingen στην οποία αναφέρονται οι φοιτητές του Καραθεοδωρή, όταν έγραψαν ένα ποίημα για να αποχαιρετήσουν τον Δάσκαλό τους, όταν αυτός διορίστηκε ως τακτικός καθηγητής στο Βερολίνο το 1918. Έτσι βλέπουμε του εξής στίχους:

«Για φυσικό εκπαιδεύει ο Debye το γιο του.
Από την πρώτη κιόλας μέρα τον στουπώνει με κβάντα.»

Ο Peter Debye παντρεύτηκε το 1915 με την Mathilde Alberer κι απέκτησαν το πρώτο του παιδί το 1916. Είναι ο Peter P. Debye (1916- 2012) που έγινε φυσικός και μάλιστα συνεργάστηκε με τον πατέρα του σε μερικές από τις έρευνές τους. Έτσι ο Καραθεοδωρή και ο Debye ήταν στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έμεναν δίπλα δίπλα στο Göttingen. Μπορούμε να υποθέσουμε μάλιστα και το σπίτι του, διότι αυτό χαρακτηριζόταν ως φιλόξενο. Μάλιστα, επειδή ο Καραθεοδωρή ασχολήθηκε και με φυσική, και ειδικά θερμοδυναμική λόγω του Hilbert, είναι πολύ πιθανόν να είχαν συζητήσεις σ’ αυτό το πεδίο της γνώσης. Έτσι μια επιστολή άνοιξε νέους ορίζοντες.