354 - Η ημερομηνία της ημερομηνίας

Ν. Λυγερός

  • Post Category:Articles

Γενικά ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη στρατηγική, μόνο που τον αναλύουμε μόνο γραμμικά. Στην πραγματικότητα ο χρόνος είναι μια πολυκλαδική οντότητα που κρύβει την πολυπλοκότητα του μέσα στη διαφάνεια του. Αν και δεν κρύβει τίποτα, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Το βάθος του προκαλεί το φαινόμενο του ορίζοντα της σκέψης. Έτσι οι ημερομηνίες περιέχουν μέσα τους κι άλλες ημερομηνίες. Η πολύπλοκη δομή του χρόνου είναι ήδη μια στρατηγική οντότητα. Και αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι βλέπουμε μόνο αυτά που καταλαβαίνουμε.
Όλες οι πιέσεις που ασκούνται από τους ξένους αξιωματούχους έχουν στόχο την πακετοποίηση των εθνικών θεμάτων στην Κοπεγχάγη διότι γνωρίζουν τη σημασία της ως διαμόρφωση της γεωστρατηγικής κατάσταση στη μεσογειακή περιοχή. Και όντως για μας αυτή η ημερομηνία είναι σημαντική κι από μόνη της γιατί ενισχύει τις θέσεις μας και μα επιτρέπει να εισχωρήσουμε σ’ ένα καινούργιο πλαίσιο, το ευρωπαϊκό.
Όμως για να πετύχουμε την ενταξιακή μας πορεία πρέπει να εξετάσουμε τις εξελίξεις πέρα από τον ορίζοντα αυτής της ημερομηνίας. Μόνο και μόνο αυτή η ανάλυση εξηγεί τους ελιγμούς της τουρκικής πολιτικής. Η σημασία της ημερομηνίας για την τουρκική πλευρά προέρχεται από την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή ένωση. Κοιτάζουμε όλοι μιαν ημερομηνία ενώ βλέπουμε διάφορες.

Η φυσιολογική πορεία της Τουρκίας είναι να παρουσιάσει την αναγκαιότητα της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ως αντάλλαγμα μιας θετικότερης στάσης όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα ως δικαιολογία της εξουσίας για να πάρει αποφάσεις και να υποχωρήσει σε σημεία που δεν συμπίπτουν με τις λαϊκές θέσεις. Βέβαια αυτό προκαλεί πειρασμούς. Όμως κάποιος που γνωρίζει ιστορικά τη στρατηγική πολιτική της Τουρκίας ξέρει ότι πρόκειται όντως για πειρασμούς που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα . Μα αυτό δεν είναι το θέμα μας. Ο στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι αυτή η ιδέα ακριβώς αποτελεί ένα θετικό στοιχείο αν το κατανοήσουμε καλά. Διότι η ένταξη μας θα μας επιτρέψει και σ’αυτό τον τομέα να πάρουμε πρωτοβουλίες.

Γενικά η στάση μας παραμένει ουσιαστικά παθητική. Ζούμε τα στρατηγικά δεδομένα αποδεχόμενοι σειρά σχεδίων που μας επιβάλουν ξένες δυνάμεις. Η ενταξιακή μας πορεία έχει μια διαφορετική δυναμική την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε τις σχέσεις μας στο διεθνές πεδίο. Γνωρίζοντας την έννοια της ημερομηνίας της ημερομηνίας πρέπει ακόμα πιο δυνατά ν’αντισταθούμε στο σχέδιο Ανάν. Διότι ακόμα και μετά την ένταξή μας ο στόχος της Τουρκίας παραμένει ο ίδιος. Άρα το σημαντικότερο σημείο για την καλυτέρευση της Κυπριακής κατάστασης δεν είναι το σχέδιο Ανάν μα η ένταξή μας στην ευρωπαϊκή ένωση και οι δήθεν εισηγήσεις των στρατηγών της Τουρκίας που παίζουν ένα εκβιαστικό ρόλο πάνω στον Ελληνισμό δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι προεκτάσεις της ημερομηνίας της ημερομηνίας. Δεν πρέπει λοιπόν να πέσουμε στην παγίδα των πειρασμών και αντιθέτως να δυναμώσουμε την αντίσταση μας για τη μεταγενέστερη εκμετάλλευση της θέσης μας μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση. Μόνο αν κοιτάξουμε το μέλλον μας θα πετύχουμε το τωρινό μας στόχο. Για την επίλυση του Κυπριακού, σημασία έχει η ημερομηνία της ημερομηνίας κι όχι μόνο η ημερομηνία.