356 - Η αντίσταση των ψηφίδων

Ν. Λυγερός

  • Post Category:Articles

Γιατί η Κύπρος να είναι η μόνη χώρα στη γη όπου το πράσινο σημαίνει νεκρό; Γιατί η Κύπρος να είναι η μόνη χώρα στη γη όπου ο ουρανός έχει κόκκινα στίγματα; Γιατί η Κύπρος να είναι χώρα ξένων και τόπος εξορίας για τους Κύπριους; Μπορεί να μην υπάρχει λόγος, υπάρχει όμως αιτία.
Η ύπαρξη δύο διαφορετικών ουσιών στον ίδιο χώρο δεν είναι ούτε επικίνδυνη ούτε αρνητική, είναι ένας πλούτος. Όμως αν στον ίδιο χώρο προσθέσουμε ένα καταλυτικό στοιχείο το οποίο είναι φαινομενικά ουδέτερο, τότε υπάρχει η πιθανότητα μιας αντίδρασης, ακόμα και εκρηκτικής αντίδρασης, χωρίς όμως να επηρεάσει τον καταλύτη. Ο ίδιος φαινομενικά δεν φταίει σε τίποτα, ο ένοχος είναι η ύπαρξη δύο διαφορετικών ουσιών.
Αν, λοιπόν, οι ιστορικές γνώσεις του καταλύτη τού επιτρέπουν να προβλέπει τη μεταγενέστερη αντίδραση, μπορεί να την ενεργοποιήσει όποτε τη χρειαστεί για την ίδια του τη στρατηγική που δεν ακολουθεί τα τοπικά δεδομένα. Διότι ολικά, ο τοπικός πόλεμος δεν είναι παρά μια μάχη. Το σημαντικό στοιχείο μιας τοπικής στρατηγικής δεν είναι παρά μια λεπτομέρεια της γεωστρατηγικής.
Το Κυπριακό ακολουθεί το μοντέλο των ρωσικών κούκλων. Το ζευγάρι Ελληνοκύπριος-Τουρκοκύπριος είναι μια λεπτομέρεια του ζευγαριού Έλληνας-Τούρκος, το οποίο είναι μια λεπτομέρεια του ζευγαριού Ευρωπαίος-Ασιάτης, το οποίο είναι μια λεπτομέρεια του ζευγαριού Χριστιανός-Μουσουλμάνος, το οποίο είναι μια λεπτομέρεια του ζευγαριού Δύση-Ανατολή. Κάθε κίνηση στο ψηλότερο επίπεδο έχει αμέτρητες επιπτώσεις σε όλα τα άλλα. Άρα, όταν προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό από μόνο του δεν είναι παρά κινήσεις που δεν μπορούν να καταλήξουν σε τίποτα.
Το πρόβλημα των καταλυτών είναι ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει το επίπεδό μας στη γεωστρατηγική και αυτό δυσκολεύει τους τοπικούς ελιγμούς. Έτσι αναγκάστηκαν να πείσουν τις τοπικές εξουσίες για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της κατάστασης δήθεν για να λύσουν το Κυπριακό.
Ενώ οι προτάσεις του σχεδίου δεν είναι παρά προφυλακτικά μέτρα για να μειώσουν τις δυνατότητές μας όταν θα έχουμε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάνοντας αυτήν την κίνηση προσπαθούν να κρατήσουν τις πρωτοβουλίες τους ακόμα κι αν δεν φαίνονται ουσιαστικές οι υπογραφές, σημασία έχει η δέσμευση που αποτελούν.
Το χρονοδιάγραμμα είναι σχετικά απλό εφόσον προτεραιότητα έχει η ένταξή μας. Όμως προβλέποντας τις θετικές επιπτώσεις για την Κύπρο, οι ξένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μας πιέζουν με δήθεν εκβιασμούς. Και ποτέ δεν είδαμε τόσες εισηγήσεις στο Κυπριακό από «ουδέτερες» κυβερνήσεις σε περίοδο ειρήνης.
Δεν πρέπει όμως να ξεχάσουμε ότι αυτές οι «ουδέτερες» κυβερνήσεις, αυτοί οι «προστάτες» της ειρήνης βοήθησαν το πράσινο να γίνει νεκρό στην Κύπρο μας. Κι αν δεν βούλιαξαν το νησί μας στα βάθη της Μεσογείου είναι μόνο και μόνο για να το καταπιέζουν ευκολότερα. Όμως το νησί μας δεν είναι ούτε βάσεις ούτε αεροπλανοφόρο. Κι ο λαός μας δεν είναι μια μάζα πιονιών πάνω σε μια στρατηγική σκακιέρα.
Ένας είναι ο στόχος μας: η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας είναι ο σύμμαχός μας: ο χρόνος. Ένα είναι το όπλο μας: η δυναμική του ασήμαντου. Ναι, είμαστε ασήμαντοι, όμως ξέρουμε ότι ο καθένας μας αποτελεί μια ψηφίδα του ελληνισμού, εκείνης της οντότητας που χάρισε στην Ευρώπη την ιδέα του ουμανισμού.