40809 - Στο Μόναχο

Ν. Λυγερός

Στο Μόναχο η ομίχλη επέβαλλε τη χρήση του αυτόματου πιλότου για την προσγείωση μετά από μια επίσημη ανακοίνωση στους επιβάτες του αεροσκάφους ενώ σε άλλες πόλεις του κόσμου θα είχε ακυρωθεί η πτήση. Αυτή η διαφορά που κάνει τη διαφορά επέτρεψε μια νέα διακλάδωση στη σκέψη.
Είναι δύσκολο στο Μόναχο να μη σκέφτεσαι το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή λόγω της εμβέλειας του στα Μαθηματικά. Είναι επίσης δύσκολο να μη βλέπεις τη σπατάλη χρόνου που του προκάλεσε η αποστολή στη Σμύρνη διότι δεν έμεινε τίποτα από όλες τις προσπάθειες του να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο σε αυτήν την πόλη που ήταν καταδικασμένη λόγω τουρκικού εθνικισμού εκείνης της περιόδου και της πολιτικής και στρατιωτικής άγνοιας από την ελληνική πλευρά.
Κι όμως στη Γερμανία όπου τα δεδομένα είχαν αλλάξει λόγω της Συνθήκης Βερσαλλιών του 1919, πολλοί ήξεραν καλά τι επρόκειτο να γίνει στην περιοχή αφού είχαν κάνει τα πάντα σε συμβουλευτικό επίπεδο τόσο στην Καλλίπολη το 1915 όσο και στη Σμύρνη πιο μετά.
Παρόλα αυτά ο πολιτικός που κάλεσε τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή που θυσιάστηκε για το μέλλον της Ελλάδας, δεν τον προειδοποίησε για την πραγματικότητα της κατάστασης σε στρατηγικό επίπεδο κι ούτε τον ενημέρωσε όταν έστειλε την πρότασή του για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε γενοκτόνο. Πάλι καλά που ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή επέστρεψε στο Μόναχο για να συνεχίσει το έργο του για τα Μαθηματικά.