593 - Η αποτελεσματικότητα των αλεξιπτωτιστών

Ν. Λυγερός

Μία σημαντική παράμετρος για την επίτευξη ενός στόχου, είναι η γρήγορη εφαρμογή μίας κατάλληλης στρατηγικής. Δεν είναι όμως τόσο η ταχύτητα που είναι σημαντική, όσο η αποτελεσματικότητα της αποστολής. Διότι η ουσία δεν είναι η αλλαγή φάσης στο τοπίο μάχης, μα αν η αλλαγή είναι οριστική και ανατρέπει τα δεδομένα και τοπικά και ολικά. Η επιλογή των αλεξιπτωτιστών για την εκτέλεση τέτοιου είδους αποστολής δεν είναι τυχαία. Συνδυάζει και τη δυναμική του εναέριου χώρου και τη μαχητικότητα των ανδρών. Επιτρέπει στο στρατηγικό επιτελείο να μεταφέρει έναν επιλεγμένο στρατό σε κρίσιμα σημεία δίχως να έχει να ξεπεράσει τα κλασικά προβλήματα μεταφοράς ενός κανονικού στρατού. Η χρήση ενός ελαφρύτερου συστήματος διευρύνει το στρατηγικό πλαίσιο εφόσον η ανάπτυξη δεν είναι πια σταδιακή. Χρειάζεται όμως μια ειδική εκπαίδευση των ανδρών διότι αντιμετωπίζουν πάντα καινούργιες καταστάσεις. Αν και η προετοιμασία του εδάφους είναι σημαντική για να πετύχει η αποστολή, πιο σημαντική ακόμα είναι η ανταπόκριση των αλεξιπτωτιστών. Διότι εκ φύσης, το απρόβλεπτο στοιχείο σε ακραίες καταστάσεις είναι πάντα αναμενόμενο.

Συνήθως, οι ειδικοί του κανονικού στρατού θεωρούν ότι οι αλεξιπτωτιστές δεν είναι ιδανικοί για την αντιμετώπιση του αντιπάλου σ’ ένα πεδίο μιας μακρόχρονης μάχης. Διότι οι ειδικοί έχουν αναπτύξει διάφορες σχέσεις με τους τοπικούς παράγοντες και διατηρούν τις ανάλογες συμβατικές επαφές. Κατά κάποιο τρόπο γνωρίζουν κάθε πτυχή του προβλήματος και έχουν βρει μια σχετική ισορροπία της κατάστασης. Με τον χρόνο καταλήγουν κι είναι ειδικοί ενός παρελθόντος που δεν έχει μέλλον. Η σταθερότητα του προβλήματος δεν επιτρέπει την ύπαρξη της λύσης. Γνωρίζουν το καθετί που δεν μπορεί ν’ αλλάξει, μα δεν ξέρουν τι μπορεί ν’ αλλάξει. Κάθε τους κίνηση έχει επιδράσεις σε διάφορους τομείς και η επόμενη ιδέα αυτής της ανάλυσης είναι ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην κάνουμε τίποτα. Για τους ειδικούς της γραμμικής ανάλυσης, η χρήση των αλεξιπτωτιστών είναι επικίνδυνη.

Στην πραγματικότητα, και ιδιαίτερα στους μη συμβατικούς πολέμους, η στρατηγική προωθεί δυναμικά τη χρήση των αλεξιπτωτιστών. Η μη γραμμική ανάλυση των δεδομένων και η πλάγια σκέψη που επιτρέπει η επιλεγμένη ομάδα του στρατού, προσφέρουν δυνατότητες που ξεπερνούν και τα όρια της ουτοπίας των ειδικών. Οι αλεξιπτωτιστές λειτουργούν σ’ ένα δυναμικό παρόν που μετατρέπεται δυναμικά σε μέλλον. Δημιουργούν συνεχώς νέες καταστάσεις που θέτουν εκτός μάχης τους ειδικούς. Καταστάσεις που δεν έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια μπορούν να διαμορφωθούν σε μερικές μέρες. Η ένταση και η πίεση της δυναμικής των αλεξιπτωτιστών σπάζουν τα κανονικά όρια του προβλήματος. Κι έτσι η αντιμετώπιση είναι ριζικά διαφορετική. Δεν προσπαθούν να λύσουν άμεσα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Με μια λογική διαφορετική που εξελίσσεται πέραν του πεδίου της μεγάλης στρατηγικής, δημιουργούν δυναμικά μοντέλα σπάζοντας τα σταθερά σημεία. Δεν ψάχνουν την ασφάλεια, δημιουργούν κινδύνους. Διότι μόνο και μόνο οι ακραίες καταστάσεις και η δυναμική τους αξιοποίηση προσφέρουν το πλαίσιο των λύσεων. Τα προβλήματα ιδιαίτερα στη στρατηγική εμπεριέχουν τις λύσεις τους. Το πρόβλημα δεν είναι η λύση, μα έχει τη λύση. Η αποτελεσματικότητα των αλεξιπτωτιστών προέρχεται από τη διάλυση των δεδομένων και την επίτευξη των ουτοπικών στόχων. Διότι όλα είναι δυνατά, αν τα σκεφτούμε.