7191 - Το κλειδί του Saint-Nicolas

Ν. Λυγερός
Μετάφραση από τα γαλλικά: Σάνη Καπράγκου

Η ασπίδα του Χριστιανισμού βρισκόταν σε κίνδυνο. Έπρεπε ο ίδιος να την προστατέψει από τις επιθέσεις του εχθρού. Αυτή ήταν η λειτουργία του κλειδιού.
Μόνον που έπρεπε να πείσει τον Μεγάλο Μαγίστρο Pierre d’Aubusson, στην επιρροή του οποίου ήταν το φρούριο Saint-Nicolas. Έμοιαζε αυτό μικροσκοπικό μπροστά στο εύρος του καθήκοντος. Ήταν απλούστατα αδύνατον. Έπρεπε να βρει ένα νοητικό σχήμα πέρα της πειθούς και της ρητορικής. Ανακάλυψε ένα άλλο κοάν.

Ακόμη κι ένα μικρό κλειδί μπορεί να κλείσει μία μεγάλη πύλη.
Εφαρμογή στην Υψηλή.
Ο Μεγάλος Μαγίστρος κλείστηκε με τους καλύτερους ιππότες του στο φρούριο Saint-Nicolas.
Τριακόσιοι πενήντα Ιωαννίτες.
Πεντακόσιοι ιππότες.
Δύο χιλιάδες ένοπλοι άνδρες από τη Γαλλία.
Όλοι περίμεναν σε θέση προσοχής τον εχθρό. Αυτός δεν άργησε νά ‘ρθει με τις εκατό χιλιάδες πολεμιστές του. Του ήταν αρκετές βεβαίως για να πετύχει μία ισορροπία δυνάμεων!
Ήταν ο μήνας Ιούνιος του σωτήριου έτους 1480.
Ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης ήθελε ακόμη περισσότερα, ήταν αχόρταγος.
Παρόλ’ αυτά οι Χριστιανοί ήταν έτοιμοι να του κόψουν την όρεξη.
Δέχτηκαν την πρώτη επίθεση χωρίς να δειλιάζουν.
Το κλειδί αντιστάθηκε στην πύλη!

Οι Οθωμανοί το εξέλαβαν ως μία προσβολή για τη μεγαλειότητά τους. Ήταν ανάξιο γι’ αυτούς με έναν τέτοιο συσχετισμό δυνάμεων, έτσι διέταξαν μια νέα επίθεση ακόμη πιο βίαιη, ακόμη πιο βάναυση. Αλλά το κλειδί του κώδικα κρατούσε καλά. Δεν ενέδωσε στην κρούση της μάχης. Αυτό ήταν μια νέα ήττα για τους πολιορκητές. Ήταν αδιανόητο και όφειλαν να προσέχουν για να μη δουν τα κεφάλια τους να πέφτουν.

Το φρούριο Saint-Nicolas ήταν απόρθητο. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουν δολιότητα, να περάσουν από αλλού, για να δημιουργήσουν ένα ρήγμα στην άμυνα αυτής της ανυπότακτης πόλης. Οι κατάσκοποι ενημέρωσαν το κέντρο διοίκησης για τη δυνατότητα να διεισδύσουν μέσα από έναν τοίχο της εβραϊκής συνοικίας, στ’ ανατολικά της πόλης. Το σχέδιο ήταν έτοιμο για τον μήνα Ιούλιο. Όλ’ αυτά συνέβησαν σε πλήρη μυστικότητα, για να μην εγείρουν τις υποψίες των Ιωαννιτών και των Ιπποτών.

Οι Οθωμανοί επικεντρώθηκαν σ’ αυτό το αδύνατο σημείο, εξαιτίας της αδυναμίας μιας μετωπικής σύγκρουσης.
Έκπληξη. Κατάρρευση της άμυνας.
Σημείο ρήξης.
Διείσδυση.
Ο εχθρός πάτησε πόδι στις οχυρώσεις.
Η Ρόδος ήταν έτοιμη να πέσει.
Καμία λύση.

Ήταν η στιγμή να επέμβουν οι Υπηρέτες της Ανθρωπότητας. Ήταν ήδη μέσα στην εβραϊκή συνοικία για να προετοιμάσουν το έργο της φθοράς κατά της επίθεσης της βαρβαρότητας. Είχαν διασχίσει το λιμάνι χάρη στο κλειδί του κώδικα. Και τώρα, στέκονταν ανάμεσα στα πτώματα. Ο εχθρός δεν είχε κανένα έλεος για τις άγριες μάχες.
Πολλαπλά τραύματα.
Ακόμη κι ο Μεγάλος Μαγίστρος τραυματίστηκε.
Τρεις φορές.
Ήταν το καθήκον του.
Η μανία του εχθρού δεν είχε όμοια. Ήθελε να καταβροχθίσει την πόλη για να δικαιολογηθεί μετά στον Σουλτάνο. Τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει σε αυτή τη διείσδυση.
Κενότητα.
Όλοι οι άντρες της άμυνας έγιναν ένας και ένα πνεύμα, με μόνο μία και μοναδική ιδέα: την Ανθρωπότητα.
Δράση των Υπηρετών.
Αλλαγή φάσης.
Έπρεπε να κρατήσουν με κάθε τίμημα.
Αντεπίθεση.
Σκάκι.
Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι ενωμένοι απέκρουσαν τους Οθωμανούς έξω από τις οχυρώσεις. Η επίθεση είχε αποτύχει. Αφού έχασαν χιλιάδες πολεμιστών, οι Οθωμανοί έλυσαν την πολιορκία.