776 - Αλλαγή φάσης των διαπραγματεύσεων

Ν. Λυγερός

Ανεξάρτητα από το κομματικό αποτέλεσμα των εκλογών της Ελλάδας που δεν αλλάζει ουσιαστικά το διπολικό σύστημα και την εξωτερική πολιτική, η πολιτική και η στρατηγική αλλάζουν φάση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στο Κυπριακό. Αν και βέβαια παραμένουμε σε ένα τεχνητό επίπεδο που δεν επηρεάζει ακόμα τον κυπριακό λαό σε σχέση με ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο χρόνος διαμορφώνει τις εξελίξεις εφόσον οι ημερομηνίες είναι δεδομένες. Και τώρα όλα τα στοιχεία υπάρχουν και για τις 4 πλευρές των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτόν το λόγο, οι πιέσεις υλοποιήσεων θα αυξηθούν έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τουλάχιστον μια πορεία αν όχι ένα αποτέλεσμα.
Όπως τώρα το ελληνικό σκηνικό ξεκαθαρίζει, το Κυπριακό θα ενισχυθεί από όλες τις πλευρές όπως το δείχνουν ήδη οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις διαπραγματεύσεις διότι δεν υπάρχει πια δικαιολογία και η ανάγκη των ευρωπαϊκών δεδομένων είναι όλο και πιο ισχυρή. Η ημερομηνία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί δυαδικά εφόσον οι μεν καρτερούν την ημερομηνία της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας της νήσου και οι δε προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από τα σχέδιά τους. Ειδικά οι ξένοι αξιωματούχοι θα ασκήσουν πάνω στους δικούς μας όλη την πίεσή τους.
Σ’ αυτήν την καινούρια φάση που συνδυάζει το ελληνικό στοιχείο με τις εκλογές και το Κυπριακό με την ημερομηνία λήξης των δυαδικών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Διότι αυτή η φάση είναι μια μεταβατική περίοδος εφόσον εμπεριέχει και μια προετοιμασία και μια αναζήτηση ισορροπίας. Άρα, θα μετατραπεί σε βάση δεδομένων για τις επόμενες κινήσεις που θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της Κύπρου.
Σ’ αυτό το στάδιο, οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν εσωτερική αξία διότι είναι οριστικά πρόωρες. Έχουν όμως μεγάλη σημασία εξωτερικά και για τον τρόπο με τον οποίο θα τις διαχειριστούν τα κέντρα αποφάσεων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι δημοσκοπήσεις θα δώσουν το επίσημο ύφος των πλευρών που εξετάζουν τις εξελίξεις μας με φόντο, βέβαια, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα για όλους μας τέλειωσε η φάση αναμονής, θέλουμε δεν θέλουμε είμαστε πια σε φάση ετοιμότητας.