810 - Το εθνικό θέμα και τα κομματικά

Ν. Λυγερός

Άσχετα αν πολλοί από εμάς νόμιζαν ότι δε θα εμφανίζονταν τα κομματικά όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι παρασκηνιακές κινήσεις έχουν ήδη αρχίσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο

Στην Ελλάδα θα λέγαμε ότι το πλαίσιο είναι απλό. Διότι έχουμε ένα διπολικό σύστημα το οποίο ήταν συντονισμένο για τις διαπραγματεύσεις και εφόσον εκτέλεσε σχετικά σωστά την αποστολή του, ο καθένας επανέρχεται στις νέες του θέσεις μολονότι παίζουν τον ίδιο ρόλο. Έτσι η νέα κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρη επίσημη θέση διότι πρέπει να φανεί επικοινωνιακά θετική προς το σχέδιο αλλά αυτό δεν αλλάζει βέβαια τις πράξεις της. Και η νέα αντιπολίτευση μπόρει να προωθεί επίσημα το σχέδιο εφόσον το σχέδιο αυτό δεν έχει καμιά πρακτική επίπτωση. Αυτή η διαφοροποίηση δεν ήταν αναγκαία και δεν είναι στρατηγικά ορθή σε σχέση με το εθνικό θέμα μα ήταν αναμενόμενη για κομματικούς λόγους.

Στηην Κύπρο το πλαίσιο είναι πιο πολύπλοκο διότι ο καθένας έχει άμεση επαφή με το κυπριακό και κατά κάποιο τρόπο, η πολιτική του χρήση για κομματικούς σκοπούς έχει γίνει ένα εθνικό επάγγελμα. Τα μικρά κόμματα έχουν ήδη τοποθετηθεί διότι δεν έχει για αυτά πολιτικό κόστος να πουν την αλήθεια, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα τεστάρουν πρώτα το πολιτικό έδαφος πριν το μετατρέψουν σε πεδίο μάχης. Όπως βέβαια υπάρχει ο φόβος του πολιτικού κόστους, η βαρύτητα της μάζας θα είναι σημαντική για την τελική επιλογή τους ακόμα κι αν προσπαθούν να επηρεάσουν το τοπικό πλαίσιο με ριψοκίνδυνες κινήσεις. Οι ανακοινώσεις διαφοροποιήσεων ήταν και εδώ αναμενώμενες διότι προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για τις κομματικές κινήσεις. Δεν ενοχλεί βέβαια κανένα που όχι μόνο δεν υπάρχει συντονισμός σε κρατικό επίπεδο για το εθνικό μας θέμα αλλά και που δεν υπάρχει ομοφωνία και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Και τα δύο αναμένουν με επιφυλάξεις την επίσημη τοποθέτηση του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας αλλά ακόμα πιο πολύ την ανταπόκριση του λαού σε συνάρτηση με την απόφασή του.

Για ακριβώς αυτό το λόγο, ο κυπριακός λαός πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα έτσι ώστε με τον όγκο του να επηρεάσει τους κομματικούς παράγοντες πριν προσπαθήσουν να το κάνουν ανοιχτά εκείνοι με τα δίχτυά τους. Αυτές τις μέρες θα μπορέσουμε να κρίνουμε άμεσα την αξία του λαού μας.