811 - Ανησυχίες και Ανησυχίες

Ν. Λυγερός

Πολλοί απο τους Κύπριους πολίτες ανησυχούν για τις εξελίξεις που παίρνει το κυπριακό και θα λέγαμε με το δίκιο τους εφόσον δεν υπάρχει προς το παρόν εθνικός συντονισμός κινήσεων όσον αφορά την αντιμετώπισή του. Θέλουμε όμως να τους θυμήσουμε ότι ο αγώνας της Κύπρου εξαρτάται σε τελική φάση μόνο και μόνο από το λαό της. Όλο το βάρος του ευρωπαϊκού οράματός μας που προέρχεται από τη μέλλουσα δυναμική μας μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγεί τις εξωτερικές και τις εσωτερικές πιέσεις που ασκούν πάνω μας. Διότι η Κύπρος που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαϊου θα είναι μια και μοναδική Κυπριακή δημοκρατία με τα ίδια δικαιώματα με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή η εξέλιξη συνιστά θεαματική αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Κύπρου.

Μπορεί εμείς να έχουμε ανησυχίες αλλά εκείνες των ξένων αξιωματούχων είναι πολύ μεγαλύτερες. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, η Κύπρος θα μπορέσει να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά της δίχως να είναι στο έλεος των ξένων αξιωματούχων που προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα. Η αλλαγή φάσης που θα φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε στο δημοψήφισμα, είναι όντως πολύ σημαντική διότι θα έχουμε θέλουν δε θέλουν όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί μας εφόσον δε θα έχουμε αποδεχθεί τις εξαιρέσεις που θα αφοπλίσουν τις ευρωπαϊκές κινήσεις. Μόνο αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μετατρέψει το κοινοτικό κεκτημένο σεδυναμικό σύστημα για την επίλυση του κυπριακού. Και μόνο αυτό θα μας εξασφαλίσει την αμεσότητα μιας δίκαιης λύσης διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει να κάνει με τις αρχές της και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Άρα στην πραγματικότητα, οι τωρινές ανησυχίες μας δεν έχουν αντικειμενική βάση εφόσον με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα προβλήματά μας θα μετατραπούν σε δυναμικά στοιχεία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενώ οι ανησυχίες των ξένων αξιωματούχων αν και δεν προβάλονται έχουν όντως μια βάση και αυτό εξηγεί όπως είπαμε, τις εκβιαστικές πιέσεις που ασκούν πάνω μας. Αυτή η φάση της κυπριακής ιστορίας είναι όντως η τελευταία ευκαιρία, αλλά για εκείνους, να διατηρήσουν τα τοπικά τους συμφέροντα άσχετα αν καταπατούν τα δικαιώματά μας, πριν έρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ανατρέψει όλα τα τωρινά δεδομένα. Ο αγώνας μας θα είναι σκληρός και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απελευθερωθούμε από κάθε απειλή.