825 - Σπάνιες γαλλικές εκδόσεις στη βιβλιοθήκη της Λεπτοκαρυάς

Ν. Λυγερός

Στην Ηπειρο, τα μέρη όπως και οι άνθρωποι είναι σπάνιοι. Πάνω σ ‘αυτήν την ξερήν και απομονωμένη γη έζησαν μύθοι που δεν κατάφερε κανείς να ξεριζώσει. Ανάμεσα σε αυτά τα αγριολούλουδα της ιστορίας μας ανήκει και το Λεπτοκαρυάς. Πέρα από τα τοξοτά γεφύρια, πέρα από τα όρη της λευτεριάς υπάρχει ακόμα ένα σημείο αναφοράς : τα Ζαγοροχώρια.

Ανάμεσα στις πέτρες και τα αγρίμια υπάρχει και η αυθεντική ζωή που μοιράζει τους πόνους και τα δεινά της με το πεπρωμένο της μνήμης. Εκεί ανακαλύθαμε, σ ‘εκείνη την κρυφή βιβλιοθήκη, τα κομμάτια του φωτός και του χρυσού. Εκεί μέσα στα τείχη του ξεχασμένου χωριού βρίσκονται σπάνιες γαλλικές εκδόσεις.

Η πιο παλιά έκδοση αφορά το Λουδοβίκο τον Μέγα : HISTOIRE DV ROY LOVIS LE GRAND. (Par les Medailles, Emblemes, Devises, Jettons, Inscriptions, Armoiries et autres Monumens Publics) Paris 1691. Οι εικόνες και οι επιγραφές θυμίζουν έναν από τους χρυσούς αιώνες της γαλλικής ιστορίας. Αλλά υπάρχουν και τα έργα του φιλόσοφου των φωτών, του Rousseau : Oeuvres de Rousseau de Geneve. Neuchatel MDCCLXIV. Και ειδικά τα περίφημα βιβλία του Emile ou l’education. La Haye MDCCLXII και Confessions Geneve MDCCLXXXIX. Εκεί ζει ακόμα και ο υπέροχος άτλας του Victor Jacquemont (3 τόμοι ) όπου βλέπουμε το ταξίδι του στις Ινδίες : Voyage dans l’Inde. Atlas + Planches couleurs. Paris MDCCCXLIV. Me to biblio Fetes et Courtisanes de la Grece. Paris 1801, αναγνωρίζουμ το γαλλικό βλέμμα πάνω στην ιστορία μας και με τη μελέτη του Constantin Carapanos, Dodone et ses ruines (textes et planches). Paris 1878, η Δωδώνη μας παίρνει ένα άλλο ύφος, ένα μείγμα λητού και σεμνού που αναδεικνύει τη λεπτότητα της αρχαιολογίας.

Αυτά τα κομμάτια και άλλα βέβαια που δεν προφτάσαμε να εξετάσουμε λεπτομεριακά, υπάρχουν στην κρυφή βιβλιόθηκη της Λεπτοκαρυάς. Όπως οι πρόγονοί μας κρύφτηκαν στα βουνά για να αντσταθούν στους κατακτητές έτσι και αυτές οι σπάνιες γαλλικές εκδόσεις αντισκέκονται στη λήθη για να μην ξεχάσουμε την αξία του πολιτισμού.