847 - Οι ευρωεκλογές ως επόμενο βήμα στην επίλυση του κυπριακού

Ν. Λυγερός

Το επόμενο βήμα στην επίλυση του Κυπριακού δεν είναι η άμεση επαναδιαπραγμάτευση διότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο είναι το μοναδικό που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αλλαγή φάσης. Προς το παρόν πρέπει να ενσωματώσουμε στην κυπριακή νοοτροπία την ευρωπαϊκή σκέψη και να μετατρέψουμε τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά σε σχέση με τα εθνικά θέματα σε δυναμικά μέτρα για την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Όμως πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν οι τοπικές διαμάχες έτσι ώστε η Κύπρος να παρουσιάσει το ζήτημά της με έναν ενοποιημένο τρόπο, ο οποίος είναι αναγκαίος για να είναι η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεσματική. Διότι τώρα που η Κύπρος είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τη βοηθήσει για να βοηθηθούμε και το χρονικό πλαίσιο δεν είναι μόνο έως το Δεκέμβριο όπως νομίζουν μερικοί. Αυτή η ημερομηνία είναι πολύ πιο συμβατική παρά ουσιαστική διότι θα υπάρξει και συνέχεια όπως το έχουν ήδη πει οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σημασία έχει τώρα να προετοιμάσουμε σωστά την επίσημη παρουσία της Κύπρου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δίχως να ξεχάσουμε ότι θα λειτουργούμε για πολιτικά και όχι εθνικά στα lobbies της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και θα παραμείνουν οι εθνικοί σκοποί μέσα στο πλαίσιο των εσωτερικών συμμαχιών. Η στάση μας, η ρεαλιστική, όπως το έδειξε το δημοψήφισμα δεν μπορεί να είναι υπερκομματική αλλά πολυκομματική διότι το κυπριακό υπόβαθρο για λόγους πληθυσμιακούς είναι όντως κομματικό θέλουμε δε θέλουμε. Συνεπώς πρέπει να συντονιστούν οι κοινές προσπάθειες αλλά και τα κοινά σημεία έτσι ώστε να προσφέρουμε ένα μέτωπο με σοβαρές και ουσιαστικές διεκδικήσεις.

Η Κύπρος πρέπει να αντιληφθεί ότι όχι μόνο ανήκει πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι είναι η ίδια η Ευρώπη. Με τις αποφάσεις της απέκτησε επιτέλους την ευρωπαϊκή της ανεξαρτησία και κανείς δεν μπορεί να της αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό όμως δεν αρκεί από μόνο του. Αν δεν το ενεργοποιήσει σωστά και στρατηγικά διεκδικώντας το συντονισμένα δε θα μπορέσουμε να το μετατρέψουμε σε αποτελεσματικό πλεονέκτημα. Άρα ο καινούριος μας ενδιάμεσος στόχος είναι οι ευρωεκλογές.