864 - Η πολλαπλή έννοια των ευρωεκλογών

Ν. Λυγερός

Για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωεκλογές είναι σημαντικότατες διότι με το νέο θεσμικό όργανο που αποτελεί η Ευρωβουλή, το υπερκρατικό επίπεδο έχει μεγαλύτερη σημασία και δύναμη ακόμα και για αποφάσεις που θεωρούσαμε παλαιότερα τοπικές.
Στην ειδική περίπτωση της Κύπρου όπου το τοπικό στοιχείο που ονομάζουμε Κυπριακό ακολουθεί τεκτονικές κινήσεις, αλλάζοντας πλαίσιο και παίρνοντας ευρωπαϊκές διαστάσεις, αυτές οι πρώτες ευρωεκλογές είναι καθοριστικές. Όχι μόνο επειδή η Κύπρος θα εκλέξει τους αντιπροσώπους της για πρώτη φορά στην ιστορία της, αλλά διότι έχουν άμεση σχέση με το μέλλον του νησιού που συνεχώς εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες με ένα γοργό αλλά βέβαια και ριψοκίνδυνο τρόπο.
Οι ευρωβουλευτές της Κύπρου θα πρέπει όχι μόνο να έχουν μια μεγάλη πείρα των ευρωπαϊκών θεσμών διότι θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί στη δημιουργία συμμαχιών μέσω των οργανωμένων lobbies της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα πρέπει να ανήκουν στους σπάνιους Κύπριους που έχουν ένα πραγματικό όραμα για την πατρίδα τους δίχως να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο σε πολιτικές σκοπιμότητες που μπορεί να έχουν όντως τοπικά αποτελέσματα για προσωπικά συμφέροντα αλλά ποτέ σε κρατικό και υπερκρατικό επίπεδο.
Οι πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού απέδειξαν πού βρίσκεται η έννοια της αντίστασης και της καινοτομίας όσον αφορά στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το νησί για να απελευθερώσουμε επιτέλους τα κατεχόμενα εδάφη μας από το παράνομο και κατοχικό καθεστώς. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του Ο.Η.Ε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά κράτη-μέλη έχουν κοινά συμφέροντα και οι συμμαχίες είναι φυσιολογικές ειδικά όταν έχει εντοπιστεί ένας κοινός κίνδυνος.
Πρέπει, όμως, να έχουμε και εμείς τους ικανούς αντιπροσώπους μας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο που να βοηθούν πράγματι τον αγώνα μας και να ακολουθούν δυναμικά τις αρχές μιας δύσκολης και αποτελεσματικής στρατηγικής παρά να υποσκάπτουν τα ίδιά μας τα επιχειρήματα μπροστά σε ξένους αξιωματούχους. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι σημαντική. Ο καθένας ας επιλέξει το κόμμα του δίχως όμως να ξεχάσει ότι η ουσία είναι μία: η Κύπρος μας.