868 - Κατάσταση κρίσης στην Κερύνεια

Ν. Λυγερός

Αν και πολλοί θεωρούν ότι η προσφυγοποιήση και ειδικά η κερυνοποίηση είναι μία λανθασμένη προσέγγιση του κυπριακού πρέπει να παραδεχτούν ότι οι Κερυνιώτες αποτελούν μία από τις πιο αγνωστικές ομάδες του κυπριακού αγώνα σε διαχρονικό επίπεδο. Άλλοι θα δικαιολογήσουν αυτό τον αγώνα με το αίσθημα της ενοχής ή της ανάγκης στην ουσία όμως δεν έχει σημασία μόνο τα αποτελέσματα μάς ενδιαφέρουν.

Η μερική ελεύθερη διακίνηση το κερυνιώτικο σύστημα βρέθηκε σε αμηχανία για λόγους που αναλύσαμε ήδη και οι οποίοι είναι προεκτάσεις μιας λανθασμένης ερμηνείας των γεγονότων που προκαλέσαμε άμεσα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και έμμεσα με τις τουρκοκυπριακές προσφυγές εναντίον την Τουρκίας. Αυτή η αλλαγή φάσης αποδιοργάνωσε μερικούς αγωνιστές που μετατράπηκαν σε απορριπτικά στοιχεία λόγου έλλειψης επιχειρημάτων. Η συνέπεια ήταν η αποδυνάμωση του προσφυγικού κινήματος.

Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις του κυπριακού ειδικά με το δημοψήφισμα αλλά και με τις ευρωεκλογές τροποποίησαν τα τοπικά δεδομένα. Και βλέπουμε τώρα έναν οργασμό όσον αφορά στις οικοδομές στην περιοχή της Κερύνειας ειδικά προς το Μπέλαπαις. Διότι οι ξένοι και οι τουρκοκύπριοι βιάζονται να σταθεροποιήσουν τις θέσεις τους έτσι ώστε να διεκδικήσουν περισσότερα στις αναμενόμενες διαπραγματεύσεις. Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση κρίσης στην Κερύνεια και οι πρόσφυγες που δεν πήγαν ποτέ στα κατεχόμενα χρειάζονται μεγάλη ενημέρωση διότι η έλλειψη γνήσιων πληροφοριών και η παραπληροφόρηση δεν επιτρέπουν την ύπαρξη μιας σωστής εικόνας.

Θεωρούμε ότι είναι επείγον να εξετάσουμε από κοντά τα νέα δεδομένα όσον αφορά τις οικοδομές και στις κατασκευαστικές πηγαίνοντας από μόνοι μας να δούμε την κρισιμότητα της και επιπλέον να ενισχύσουμε και να γνωστοποιήσουμε τις προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να καταλάβουν οι επενδύτες ότι βρίσκονται σε ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο. Όλοι ξέρουμε ότι ο εποικισμός είναι ένα έγκλημα πολέμου αλλά οι περισσότεροι βρίσκουν αυτήν την έννοια αφηρημένη. Τώρα οι οικοδομές δείχνουν πρακτικά την εικόνα του εποικισμού και μόνον οι προσφυγές μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση.